Kerstmenu: Wildstoverij

wild stoverij

Stoofvlees. Heerlijk, toch? Maar zelf klaarmaken? Dat had ik nog nooit gedaan. Ik was bezig met het opstellen van mijn kerstmenu en wilde één vleesgerecht en één vegetarisch hoofdgerecht met jullie delen. Maar ik zat vast met wat het vleesgerecht moest worden. Ik maak zelf bijna nooit vlees (Mr. Kokerellen is een vegetariër) en ik ken er dus niet zo heel veel van.

Gelukkig kreeg ik de tip van een goede vriend (hoi Maarten!) om eens een stoofpotje met wild uit te proberen. Hij had het recept al getest en was laaiend enthousiast. Dat mag ook wel, na zo’n drie uur geduldig wachten. :) We sleutelden samen aan het originele recept om het Kokerellen-proof (8 ingrediënten, iedereen kan het, … je kent het wel) te maken. Met dit recept voor stoofvlees als resultaat.

Ik was razend benieuwd naar het eindresultaat en dus begon ik aan mijn stoofvlees ontmaagding (haha!). Ik deel hieronder alvast de tips die ik leerde tijdens het maken van dit recept en geef je een paar variaties en toevoegingen mee voor als je het recept néxt level wil nemen.

wild stoverij

Het stoofvlees

Zet je vlees op tafel? Kies dan voor het meest kwalitatieve vlees dat je kan vinden (en je portefeuille aankan). Dit zal de smaak van je gerecht alleen maar ten goede komen. Ik nam voor deze stoverij hert, maar ik zie ook vaak everzwijn in de winkel liggen met de kerstperiode. Feestelijk en dat tikkeltje extra dan gewoon stoofvlees dat gemaakt wordt van rund.

Tegenwoordig kan je wild eenvoudig in de grotere supermarkten vinden, zeker in december. Of informeer je tijdig bij je favoriete beenhouwer. Die legt met plezier een portie voor jou apart,

De kruiden – smaken

Stoofvlees krijgt zijn typerende smaak dankzij verschillende kruiden en toevoegingen. Hier kan je zo zot in gaan als je zelf wil! Ik werkte het recept uit met de basis die je zeker nodig hebt om je stoofvlees op en top te doen smaken. Luikse stroop, graantjes mosterd en peperkoek mogen niet ontbreken. Ga voor Kerst ook niet voor gewone bouillon, maar kies een kant-en-klare fond en een lekker biertje om alle smaken te verdiepen. Liever geen alcohol? Verdubbel dan de hoeveelheid fond. Liever wijn? Kies dan rood, maar dit zal de smaak van de stoverij wel beïnvloeden.

De rest van de toevoegingen hangen helemaal van jou af. Wat heb je nog in huis? Of wat koop je van kruiden die je later ook nog kan gebruiken? Mijn aanbevelingen qua extra’s:

  • 1 ui, fijn snipperen en met het vlees aanstoven
  • 2 teentjes look, fijn snipperen en met het vlees aanstoven
  • 1 hele kaneelstok
  • 3 hele kruidnagels
  • een duimpje vers geraspte gember
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • eventueel wat extra groentes zoals wortel, erwtjes of raap?

Pruttelen

Als alle ingrediënten in de pot zitten rest het enkel nog het wachten. Maar niet helemaal! Het stoofvlees zet je best minimaal 3 uur zachtjes pruttelend op het vuur maar kijk elke 20 minuten of de saus niet te snel verdampt. De eerste keer kon ik een zwarte laag van mijn bodem schrapen. Daar wil je je écht niet mee bezig houden tijdens een feestje. :) Voeg systematisch extra water toe als het nodig is en roer dan goed om. Een goede braadpot is daarbij cruciaal. Eventueel kan je die nog op je kerstlijstje zetten. ;)

Ik hou er van dat de saus en het vlees een geheel vormen dus ik brak het vlees verder in kleine stukken met mijn houten lepel tijdens het garen. Heb je liever grotere stukken vlees en een gladdere saus? Laat ze dan zo veel mogelijk heel tijdens het roeren.

Aan tafel!

Dit stoofvlees van wild kan je prima een dag op voorhand klaarmaken. Dan smaakt het zelfs nog beter! Warm het op voor serveren samen met wat geroosterde groentes en je favoriete aardappel bereiding. Ik nam puree, maar kroketten, frietjes of geroosterde krieltjes zijn een uitstekend alternatief.

wild stoverij

Wildstoofvlees

Porties: 4 – 6 personen

Ingrediënten

  • 1 kg hertenstoofvlees of everzwijn of rund
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 flesje donkere Ciney of een ander zacht bruin bier
  • 400 ml wildfond
  • 1 eetlepel Luikse siroop
  • 2 eetlepels graantjesmosterd
  • 2 sneetjes kruidige peperkoek met gember

Optioneel voor nog meer smaak: klontje boter, 1 ui, 2 teentjes look, gedroogd laurierblaadje, kaneelstok, verse gember, kruidnagel, nootmuskaat, groentjes voor in de stoverij, …

    Instructies

    • Zet een braadpan (liefst met dikke bodeop het vuur. Doe er wat olijfolie in (of wat boteen laat warm worden. Gebruik je ui en look? Snij ze dan fijn en voeg ze nu toe en bak glazig voor 2 minuten.
    • Voeg het stoofvlees toe en bak op hoog vuur rondom bruin. Het vlees bakken we nu niet gaar maar we willen het gewoon dichtschroeien. Kruid met peper en zout.
    • Voeg de bloem toe en meng onder het vlees. Bak 30 seconden tot de rauwe bloem verdwijnt en blus dan met de fond en het bier en een glaasje water. Doe er ook de Luikse stroop bij. Gebruik je nog andere toevoegingen? Doe ze dan nu bij in je braadpan.
    • Neem de sneetjes peperkoek en besmeer ze met de mosterd. Leg ze met de mosterd naar beneden op het stoofvlees en breng aan de kook op een laag vuur.
    • Draai het vuur zo laag mogelijk, zet de deksel op de pot en laat het vlees garen gedurende 3 à 3,5 uur. Roer regelmatig om. Wordt het geheel te droog, voeg dan een glaasje water toe.
    • Roer nog een laatste keer goed om en verwijder de hele kruiden als je die gebruikt hebt.
    • Serveer het stoofvlees met je favoriete aardappelbereiding, groentes en natuurlijk appelmoes!

    Smakelijk!

    Op zoek naar nog meer kerstinspiratie? Ik maakte een compleet overzicht van alle kerstrecepten.

    wild stoverij

    You may also like



    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *