Speculaas cheesecake

Wat een beauty is het hé, deze speculaas cheesecake. Gelukkig is ze helemaal niet zo moeilijk te maken als ze er uit ziet! Score! Hier kan je echt iedereen me impressen. Bovendien maakte ik deze cheesecake met de lactosevrije producten van Dilea. Daar proef je in het eindresultaat absoluut nul noppes van, maar dat zorgt er wel voor dat diegenen die niet tegen lactose kunnen gewoon de volle 100% kunnen meegenieten. You’re welcome! ;)

Speculaas cheesecake: how to

Deze speculaas cheesecake bestaat uit drie delen, waar je telkens maar een handjevol ingrediënten voor nodig hebt.

De bodem

De bodem is het gemakkelijkst. Die maak ik door speculaas fijn te malen met een keukenmachine (of met een deegrol kan dat ook gerust) en te mengen met wat gesmolten boter. Klassieke recepten voegen vaak nog suiker toe aan dit geheel. Ik vind dat bijna absurd! Dat is totaal niet nodig, zeker niet omdat de vulling al erg zoet is. Druk de bodem goed aan in je springvorm. Zo gaat hij een mooi geheel vormen. Hou de vorm ondersteboven. Alles zou mooi op zijn plaats moeten blijven.

De cheesecake vulling

De volgende laag is een heerlijke romige, luchtige maar ook decadente kruidige cheesecake vulling die we maken met speculaaspasta, mascarpone en opgeklopte room. Hier voeg ik een klein beetje extra bloemsuiker toe (geeft een net iets gladder resultaat dan gewone kristalsuiker) om de vulling lekker zoet te maken. Niet zo’n zoetebek? Laat dan de extra bloemsuiker gerust weg.

De afwerking

De bovenste laag is de decoratie. Die kan je zo eenvoudig of zo zot maken als je zelf wil. Verkruimel wat speculaas over de bodem en call it a day of ga full out zoals ik deed. Smelt wat speculaaspasta en doe in een spuitzakje. Verdeel in lange bewegingen de speculaaspasta over de taart en laat ook wat over de zijkant vallen voor een extra leuk effect. Klop wat slagroom met een schepje suiker op tot stijve pieken. Spuit kleine toefjes rondom de taart en steek in elk toefje een stukje speculaas. Werk af met wat fijngemalen speculaaskruimels voor de finishing touch.

Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Porties: 10 personen

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 150 g speculaas
  • 70 g (lactosevrije) boter

Voor de vulling:

  • 250 g Dilea lactosevrije mascarpone
  • 20 cl Dilea lactosevrije room
  • 150 g speculaaspasta
  • 50 g bloemsuiker

Voor de afwerking (optioneel):

  • 4 eetlepels speculaaspasta
  • 10 cl Dilea lactosevrije room
  • 1 el bloemsuiker
  • Een paar extra speculaasjes

Instructies

Voor de bodem:

  • Maal de speculaas fijn in een foodprocessor.
  • Smelt ondertussen de boter en voeg toe aan de speculaas. Blend tot het geheel op nat zand gelijkt.
  • Verdeel de speculaaskruimels over de bodem van je springvorm (ongeveer 22 cm) en druk goed aan zodat je een gelijkmatige bodem krijgt.
  • Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Voor de vulling:

  • Klop de room stijf.
  • Doe de mascarpone samen met de speculaaspasta en gezeefde bloemsuiker in een kom en mix met een elektrische mixer tot een glad geheel.
  • Schep er dan voorzichtig de room onder met een spatel.
  • Schep de vulling voorzichtig op de bodem die je eerder maakte en plaats voor minimaal 4 uur in de koelkast.

Voor de afwerking:

  • Smelt de speculaaspasta en doe in een spuitzak. Drizzle de pasta over de taart.
  • Klop de room op samen met de bloemsuiker en spuit mooie toefjes op de taart.
  • Verkruimel wat van de speculaasjes en verdeel over de bovenkant. Steek eventueel een stukje speculaas in elk toefje slagroom.

Eet smakelijk!

Krijg je maar geen genoeg van cheesecakes? Wat dacht je van een zalige frisse limoencheesecake, een stukje gezonde cheesecake als ontbijt of chocolate chip cookie cheesecake squares (ja het is echt even lekker als het klinkt!)

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Dilea. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik je graag door naar mijn disclaimer.

You may also like



9 thoughts on “Speculaas cheesecake”

  • 5 stars
    Ik had alles in huis maar dan niet lactosevrij, en in plaats van de gewone speculaaspasta had ik de crunchy versie.
    Heel makkelijk en super lekker receptje!
    Well done Ellen!

  • Nu we bijna geen bezoek mogen ontvangen en we al lang deze taart eens willen proeven, vraag ik mij af of je deze zou kunnen invriezen? :)

    • Dat is een goede vraag! Ik zou het zelf eigenlijk neit zo goed weten.. Ik denk dat het de textuur misschien wel wat kan aantasten. Ik ga volgende keer eens een kleine portie invriezen. :)

      Je kan wel gemakkelijk de hoeveelheden van de taart delen door 2 bijvoorbeeld, dat is absoluut geen probleem. of anders even met de fiets gaan rondbrengen, daar zal ook wel niemand nee tegen zeggen. toch? hahaha!

      Veel liefs, Ellen

      • We hebben geen kleine taartvormen dus rondbrengen it is 😉! Ik ga een stukje invriezen om het te testen en zal het je laten weten! Groetjes, Cloë

  • Het was heel lekker maar wel een beetje plat bij mij. Leek een beetje op speculaasmousse. Niet zo gemakkelijk om uit te scheppen . Is dat bij jou ook zo?

    • Hi Jana,

      Dat ligt dan wrs aan de room die niet helemaal opgeklopt was? Of misschien wat te veel lucht eronder geroerd? Normaal gezien kan je hem mooi snijden als hij volledig opgesteven is. Eventueel kan je er volgende keer een blaadje gelatine aan toevoegen om de stevigheid te verzekeren.

      Blij dat ie alsnog heel lekker was!!

      Vele groetjes,
      Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept