Havermout mug cake. Eerder deelde ik al met jullie mijn heerlijk pannenkoekenrecept met slechts twee ingrediënten, maar natuurlijk hebben we niet allemaal evenveel tijd in de ochtend om een hele batch pancakes klaar te maken. Diegenen die mij op Instagram volgen, hebben al in levende lijve mogen ontdekken hoe zot ik wel niet ben op deze heerlijke havermout mug cake, met net dezelfde ingrediënten als de banaan pannenkoeken.
Vandaag deel ik met jullie het basisrecept voor dit cakeje, maar ik ben volop aan het experimenteren met nieuwe smaken en texturen, dus je mag je zeker nog aan nieuwere varianten van dit ontbijtje verwachten. Edit: die varianten zijn ondertussen in mijn kookboek The Breakfast Club verschenen! Je kan jouw exemplaar hier bestellen.

Het principe voor deze havermout mug cake is super eenvoudig. Je neemt de ingrediënten, voegt ze samen en giet ze in een grote koffiemok. Zet deze tas voor 1.5 minuut in de microgolf en je hebt jezelf een heerlijke ontbijt cake. Zo gemakkelijk is het dus. :) Hou je mok wel in de gaten, want elke microgolf is natuurlijk anders en heeft een andere standaard wattage. Wanneer de cake naar boven begint te komen en de bovenkant gaar lijkt, kan je er vanuit gaan dat hij klaar is om verorberd te worden!
Ingrediënten
- 1 rijpe banaan
- 1 ei
- 30 gram havermout 3 volle eetlepels
Instructies
- Neem een grote koffie mok en prak de banaan fijn rechtstreeks in de mok. Voeg dan het eitje erbij en de havermout en meng tot een egaal mengsel.
- Plaats de mugcake voor 1,5 – 2,5 minuten in de microgolf, afhankelijk van je power. Hou het de eerste keer in de gaten. De bovenkant mag niet meer vochtig zijn.
- Laat even afkoelen en dig in! Je kan de cake uitkeren op een bord en nog afwerken met yoghurt en wat fruit of gewoon rechtstreeks uit de mok opeten.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer ontbijtrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Volg je Kokerellen al?
Hmm wat een fijn ontbijtje. Krijg er helemaal trek van :) Lekker ook met blauwe bessen!
Leuk! Ik houd zelf niet van banaan. Jij een idee door wat ik dat kan vervangen?
Appelmoes moet volgens mij ook wel lukken! :) Je proeft het wel niet echt dat er banaan in zit vind ik.
Ik heb geen (hahaha ik zou Mikrowelle zeggen, maar dat is Duits) magnetron, dus ik kan dit niet maken. Wel jammer, want het lijkt me altijd zo leuk om eens te doen.
Je kan hem ook in de oven bakken, maar dan moet je wel wat meer geduld uitoefenen natuurlijk. 15 minuten op 180°C. ;)
Heel apart (in a good way) om te zien. Het lijkt net een spons. Dit ga ik zeker proberen. Leuk!
Haha, het ziet er inderdaad niet de meest smakelijke cake uit die je ooit gegeten hebt (ontzettend moeilijk om het wat “aantrekkelijk” te fotograferen, dat kan ik je verzekeren), maar de smaak vind ik écht top! Gewoon zeker niet te lang laten draaien, dan wordt hij denk ik wat droog.
Wat kijk ik uit naar morgenvroeg!
hihi! Ik moet zelf ook echt opletten dat ik niet élke dag een mugcake maak. Dat zou saai worden op Instagram. ;)
Ik heb dit ook een paar keer geprobeerd, maar vind het toch niet echt smaken..ahhaha..zo jammer..dol op cake en deze is zo simpel!
Oeh dat ziet er goed uit zeg! Heb zelf geen magnetron, maar ik vind het idee heel leuk! Het recept voor de pannenkoekjes komt vrijdag bij mij ook langs toevallig :)
Zo’n topreceptje hé ;)
Zojuist gemaakt als lunch. Zo makkelijk en zo lekker, dank je Ellen!
Heel graag gedaan! Zo’n toppertje kan ik niet voor mezelf houden ;)
Lekker & leuk ontbijtje. Ik deed er (zoals op de foto’s) wat yoghurt en vers fruit bij. Geslaagde combinatie!
Hi Lynn!
Bedankt voor je reactie. Fijn dat je een receptje van me hebt uitgeprobeerd. :)
Liefs,
Ellen
Hallo.top ik probeer dit uit..maar wordt dit warm of koud gegeten? Groetjes
Warm het lekkerste! :)
Topontbijtje! Supersnel en eenvoudig, maar zoooo lekker!!
Geïnspireerd door je instagramstorie besloot ik ook een mugcake te maken. Héérlijk!! Ik voegde nog wat blauwe bessen en cacaonibs toe, overheerlijk en super gemakkelijk. Dit ga ik zeker vaker maken.
Zeer geslaagd! Kan ook perfect in de oven +/- 15min op 180gr.
De kindjes vonden het super (om te maken en te eten)!
Super lekker en snel! Ik deed er kokosyoghurt van de appie op. ?
Ik heb dit receptje ondertussen al een aantal keer gemaakt en ik blijf gewoon fan! Lukt altijd en is makkelijk, snel & gezond! Voeg wat kaneel of cacao toe voor extra smaak en kies voor meer zoetigheid door een hele rijpe banaan toe te voegen!
Yes! Altijd heel erg fijn om te horen dat het smaakte. :)
Groetjes,
Ellen
Super makkelijk, snel en verrassend lekker. Wat een ontdekking! Die gaat hier nog vaak op tafel staan in de ochtend!
Ik maakte vandaag de mugcake. De cake was wel heel droog. Komt dit doordat het te lang in de microgolf heeft gestaan? Op hoeveel watt je aanraden? Ik heb er ook rozijntjes bijgevoegd.
Hoi Lauren,
Ja elke microgolf is wel een beetje anders! Ik raad altijd aan om de eerste keren de cake goed in het oog te houden. De bovenkant mag nog net een beetje vochtig zijn. Eens je de timing weet, kan je het voor altijd gebruiken voor je perfecte (hopelijk niet droge!) mugcake. :)
Ik geloof dat de mijne standaard 750 W is.
Deze mugcake al ontelbare keren gemaakt als ontbijt. Super simpel, lekker en voedzaam. Bedankt voor jouw topreceptjes!
Altijd erg fijn dat te horen!