5-ingredient bananenbrood (gluten- en suikervrij!)

bananen

We hadden het al eerder over de ontbijtsleur en vandaag wil ik dan ook graag opnieuw een heerlijke ontbijtreceptje met jullie delen om elke ochtend met zin uit bed te komen. Dit bananenbrood (eigenlijk is het meer een cake hoor), is luchtig, vochtig en bevat alle goede dingen die je nodig hebt om met volle vaart aan je dag te kunnen beginnen.

Ik kwam bananenbrood al vaak tegen op Amerikaanse foodblogs, maar oorspronkelijk was het helemaal niet zo’n gezond recept. Ook Jeroen Meus deelde zijn versie, maar ik vond de allerlekkerste toch die van Maura (van Yellow lemon tree). Toen ik een foto op Instagram plaatste van deze heerlijke cake, kwamen er meteen veel reacties om het recept te delen met jullie.

bananenbrood

Ik heb het recept aangepast, zodat het perfect bij Kokerellen past. Ik halveerde bijna het aantal ingrediënten en hield enkel diegenen over die je bijna in elke supermarkt kunt krijgen. Geen toegevoegde suikers, geen witte bloem en ook geen gluten, kortom top-gerechtje om de dag mee te starten me dunkt. ;)

5-ingredient bananenbrood (glutenvrij!)

No ratings yet
Porties 1 cake

Ingrediënten
  

 • 5 rijpe bananen ong. 500 gram
 • 175 gram boekweitmeel
 • 125 gram kwark/Griekse of gewone yoghurt
 • 2 eieren
 • 1 zakje bakpoeder 2 volle theelepels

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 170°C.
 • Als je een blender of staafmixer hebt, doe dan alle ingrediënten samen in een kom en pureer tot een gladde massa.
 • Anders prak je de bananen eerst met een vork tot een gladde puree en meng dan de rest van de ingrediënten eronder in een kom met een garde.
 • Vet een bakblik (rechthoekig of rond) in met wat olie en bekleed de onderkant met bakpapier voor extra non-stickyness. Giet het mengsel erin.
 • Bak voor ongeveer 45 minuten (rond iets minder, omdat de bakvorm groter is).
 • Serveer eventueel met wat ahornsiroop of extra kwark.

Notities

Ik maakte dit receptje ook al met bosbessen er in. Man man, dat was ook een toppertje! :)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Smakelijk!

Plakje


  Volg je Kokerellen al?

Facebook IntagramBloglovin Pinterest Twitter49 gedachten over “5-ingredient bananenbrood (gluten- en suikervrij!)”

 • Oeh, dit is zó lekker! Ik maakte hem laatst met kokosbloem en dat was yummmm. Dit recept sla ik op, ga ik proberen! Ik heb alleen geen boekweitbloem, denk je dat havermeel ook gaat werken?

 • Oeh klinkt lekker! Wil al een tijdje zoiets maken! Hoe smaakt ‘ie? Zoetig door de banaan maar niet té zoet denk ik gezien er geen suiker of iets anders zoets in zit of heb ik het verkeerd?

  • Nee, hij is inderdaad niet suuper zoet. Ik vind het wel zoet genoeg zo, maar een beetje ahornsiroop of met wat confituur of kwark smaakt het net iets zoeter! :)

 • Joepie de poepie!! Dit mag ik eten, hell yeah.. Ik mag alleen niet zo veel griekse yoghurt, maar dat kan ik best vervangen door lactosevrij dan.. Ik ga dit morgen al eens uittesten. Groetjes

  • Oh, kei leuk! Inderdaad best vervangen als je het vindt, anders kan je ook altijd extra bananen gebruiken of misschien zelfs appelmoes denk ik dat lekker is. :)

   • Appeltjes voorlopig verboden, maar banana’s geen probleem ☺️, als ik dan meer bananen gebruik moet ik minder yoghurt gebruiken dan? kk ben echt heel benieuwd, want zo iets lekker hartig mag ik echt heel weknig eten.. Dus zoek nog lekkere, gemakkelijke fodmap- free tussendoortjes ☺️ X

 • Dit weekend bananenbrood met blauwe besjes gemaakt voor de eerste keer. Was héél lekker & zeker voor herhaling vatbaar! Fotootje staat op instagram ;-)

  • Wat leuk! Vergeet me niet te taggen met @kokerellen en #kokerellen anders kan ik het niet terugvinden. :)

 • Hoi Ellen,
  Ik heb het bananenbrood proberen te maken, maar na het rijzen is hij terug volledig ingezakt… Hierdoor was hij dus heel “dense”, ipv luchtig.
  Enig idee waaraan dit kan liggen? (ik heb magere yoghurt gebruikt, 20 gram bakpoeder van Imperial, en de rest hetzelfde als het recept)
  Alvast bedankt!

  • Hoi Niels, wat vervelend! Het zou misschien kunnen liggen aan de yoghurt die lopend is ten opzichte van kwark. Anderzijds kan het ook zijn dat js bakpoeder misschien over tijd is? Heb het zelf ook al gehad, dan werkt hij jammer genoeg niet meer! Ook kan het zijn dat je cake misschien nog niet helemaal gaar was (zeker controleren met een prikkertje) en dat hij wat langer in de oven moet. Hopelijk lukt het volgende keer beter! Anders hoor ik het graag! ;)

   • Beste Ellen,
    Ik probeerde gisteren het recept. Ook bij mij zakte de cake na het afkoelen en heeft hij momenteel de dense structuur van een broodpudding. Ik gebruikte magere kwark en het bakpoeder was nog niet vervallen. Na 55min in de oven leek de prikker droog. Heb je enig idee wat er nog zou kunnen mislopen? Bedankt :)

 • Ik heb al vele bananenbrood-recepten geprobeerd, maar dit is een blijvertje!! Altijd mooi uit de oven en heerlijk smullen; ook de familie kon het met Pasen zeer waarderen :)

 • Hoi Ellen

  Vandaag maak ik nog eens een keertje dit bananenbrood, echt superlekker!

  Ik ben heel grote fan van je blog, je recepten zijn makkelijk,gezond, en ze zijn nog nooit mislukt bij mij!

  Ik kijk telkens uit naar je nieuwe probeersels. Heb jij misschien al eens wat originele recepten met spruitjes uitgetest?

  Fijn weekend!

  Groetjes, Tine

 • Hij staat in de oven en morgenochtend is het mijn ontbijt! Wel net amandelmeel gemaakt want had geen boekweit! Ben benieuwd! Je ziet het resultaat op instagram:-)!

  • Wauw, Lonneke! Zo leuk dat je iets laat weten! Ik ben héél benieuwd naar het eindresultaat en wat je er van vindt natuurlijk! Smakelijk!

  • Wauw, Lonneke! Zo leuk dat je iets laat weten! Ik ben héél benieuwd naar het eindresultaat en wat je er van vindt natuurlijk! Smakelijk! Ohja, dat zal trouwens ook heel lekker zijn denk ik. :)

 • Hey Ellen,
  Hoe lang is zo’n bananenproducent eigenlijk houdbaar? Ik zou het graag maken maar het zou zonde zijn als ik een deel moet weggooien omdat ik het niet op krijg.

  • Haha! :) Ik bak hem, en dan eet ik er twee of drie dagen van en bewaar hem in de ijskast. De rest snij ik in plakken en vries ik individueel in zakjes in. Een 30 tal seconden in de magnetron of over nacht laten ontdooien en je hebt altijd heerlijk bananenbrood wanneer je er zin in hebt!

 • Mijn dochtertje van 10 maanden is glutenvrij ook buikpijn vrij. En deze bananenbrood gaat er heel goed in. Hij is ook goed een dag te bewaren en makkelijk om mee te nemen. Mijn zoontje eet het graag met peren appelstroop. Echt een aanrader voor jonge kindjes en voor volwassenen!

 • Dit receptje is een topper!! S’ morgens met een beetje kwark en honing. Eindelijk weer smullen s’morgens nu ik geen brood meer eet. Bedankt Ellen!

  • Hi Sylke,

   Ik heb het met spelt gedaan, maar resultaat was iets anders. Belangrijk dat je hem lang genoeg in de oven laat dan (hij moest er toen een pak langer in, weet wel niet meer exact hoeveel langer..) Veel prikken in de cake om te checken tijdens het bakproces. :)

   Liefs,
   Ellen

 • Zoveel postitieve en leuke reacties, wauw!
  Ik ben nieuwsgierig geprikkeld naar dit receptje en ben direct de boekweitmeel gaan halen.
  Die van mij staat nu ook in de oven en ben echt zooooo benieuwd..
  Fingers Crossed ;-)

   • Wel, de smaak is toch wel eventjes gewoon worden, maar tis wel heerlijk lekker..! Ik ga dadelijk een stukje naar mn vriendin brengen se :-D
    Ga ik zeker en vast nog eens een keertje maken!! (maar dan volgende keer in een langwerpige vorm, heb het nu in een ronde vorm gedaan en op 40minuutjes was het klaar.)
    topper!!7
    Ik ga je volgen vanaf nu, ;-)
    Dan kom ik nog vele leuke en snelle en lekkere dingetjes te weten.
    Bedankt om het te posten Btw :-D

    Groetjes van een tevreden vrouwtje :-)

 • Hey Ellen,

  Ik zou graag je bananenbroodje even proberen, maar heb geen boekweitmeel in huis. Kan ik dit vervangen door volkorenbloem?

  Groetjes,
  Stien

 • Hallo, ziet er een super leuk recept uit! Dit ga ik zeker een van de dagen eens proberen!
  Denk je dat het ook zou werken met volkorenmeel en moet ik dan eenzelfde hoeveelheid gebruiken?

  Btw. Vind je recepten echt SUPER!!!

  Groetjes,
  Charlotte

  • Dag Charlotte,

   Wat fijn om te horen!
   Volgens mij moet het zeker ook met volkorenmeel lukken. Ik zou dezelfde hoeveelheid gebruiken. Het kan wel zijn dat het brood er dan ietsje minder lang in moet. Hou het een beetje in de gaten in de oven. :)

   Groetjes,
   Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.