Zelf scones maken

Zelf scones maken

“Ik scones bakken? Ellen nu ga je er toch een beetje over. Dat kan ik toch helemaal niet? Kan jij dat zelf eigenlijk wel?” Ik hoor jullie al denken. ;) Exact wat ik ook dacht – al jaren lang. Maar toen ik wat research deed rond leuke recepten voor valentijn kwam ik een recept van scones tegen en ik wilde het gewoon wagen. THANK GOD. Want scones maken is echt easy peasy! Wie had dat gedacht. Met een goed recept (dankuu BBC food) al basis lukte het echt van de eerste keer.

Heb jij al eens scones gegeten? Misschien ken je het helemaal niet! Het is een typisch Brits (oorspronkelijk uit Schotland) gebak (het wordt meestal zoet gegeten) dat tussen een broodje en cakeje zit. Het wordt traditioneel geserveerd met confituur en clotted cream – een soort van verder ingedikte room. Je komt ze vaak tegen in de Britse bakkers en ze ontbreken maar zelden bij een High Tea.

Scones bakken: de geheimen

Goede tips die ik ontdekte tijdens het bakken om jouw scones te doen slagen:

  1. Scones worden vaak met karnemelk gemaakt, maar dat heb ik standaard nooit in huis. Ik nam (half)volle melk en mengde het sap van een halve citroen eronder om een gelijkaardig effect te krijgen.
  2. Zorg dat je boter en melk koud zijn. Zo krijg je de meest luchtige scones.
  3. Verwarm je bakplaat mee in de oven voor je het deeg erop legt. Zo bakken ze gelijkmatig.
  4. Meng je deeg zo weinig mogelijk! Het gaat niet helemaal glad bovenop zijn, dus ze zullen er rustiek uitzien maar wel héérlijk smaken.
  5. Scones zijn het lekkerst vers gebakken. Het deeg kan je wel op voorhand maken en in de koelkast bewaren.
  6. Maak de scones zo decadent als je zelf wil. Ga all out met opgeklopte room en een suikerrijke confituur, of ga voor Griekse yoghurt met zelfgemaakte chiaconfituur
Zelf scones maken

Zelf scones maken

Porties: 10 scones

Ingrediënten

  • 350 gram zelfrijzende bloem
  • 1 theelepel bicarbonaat eventueel vervangen door bakpoeder
  • 85 gram boter koud
  • 3 eetlepels witte suiker
  • 175 ml melk
  • 1 vanille stokje
  • 1/2 de citroen
  • 1 ei optioneel je kan ook melk gebruiken

Voor de afwerking:

  • (Zelfgemaakte) confituur
  • Opgeklopte room Griekse yoghurt of mascarpone

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Zet je bakplaat mee in de oven zodat die mee kan opwarmen.
  • Snij de boter in kleine blokjes en bewaar in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.
  • Doe de bloem samen met het bicarbonaat en een snuifje zout in een kom. Meng goed.
  • Voeg het sap van de halve citroen bij de melk en schraap de zaadjes uit het vanille stokje. Voeg ook bij de melk, meng goed en laat even staan.
  • Verdeel de stukjes boter over de bloem en knijp de boter met de bloem plat tussen je vingers. Dit gaat eerst wat raar voelen, maar geniet gewoon even van de zen bewegingen (haha!). na een tijdje gaat de boter heel fijn verdeeld zijn onder de bloem. Het zal wat lijken op grof zand.
  • Voeg de melk bij bloem en meng met een houten lepel tot het deeg stilletjes aan bij elkaar komt. Er mag gerust nog wat bloem loszitten. Liever niet te veel mengen.
  • Strooi een royale portie bloem op je werkblad en kieper het deeg erop uit. Vouw het deeg samen met je handen – doe hier ook wat bloem op – (liever dan kneden want dan worden de scones taai) tot ze ongeveer een homogeen stuk deeg vormen. Maak een ronde van ongeveer 4 centimeter hoog.
  • Rol je koekvorm of serveerring in de bloem en steek ongeveer 10 rondjes uit het deeg.
  • Heb je een eitje? Klop het dan los en bestrijk de bovenkant met het ei voor een mooi bruin laagje. Je kan ook melk gebruiken.
  • Haal de warme bakplaat uit de oven en leg er een bakpapiertje op. Verdeel de scones over de bakplaat, maar laat wat plaats tussen. Ik bakte ze in twee keer.
  • Bak de scones in de oven voor ongeveer 8 minuten tot ze goudbruin zien.
  • Laat ze afkoelen tot ze bijna op kamertemperatuur zijn en serveer met wat opgeklopte room en confituur.

Notities

Zelf confituur maken is kei gemakkelijk én gezond! Ik heb daar nog een kei goed receptje voor.

Smakelijk!!

Zelf scones maken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *