Als je vaste klant bent hier op Kokerellen, weet je dat ik hou van recepten die niet alleen snel en eenvoudig zijn, maar ook boordevol smaak zitten. Ik ben dan ook altijd op zoek naar trucjes om een maaltijd in een ‘makkelijk’ jasje te steken zonder daarvoor aan smaak te moeten inboeten. Vandaag deel ik een gerecht dat perfect in dit plaatje past: aubergine uit de oven met tomatensaus, orzo en feta.
Dit gerecht combineert de rijke smaken van geroosterde aubergine met een hartige tomatensaus en de zoute toets van feta. Bovendien wordt alles in één ovenschaal bereid, wat zorgt voor minimale afwas en maximale smaak. Ik serveerde er de eerste dag orzo bij, en een restje maakte ik op met een krokant stukje brood. Zo lekker!

Aubergine uit de oven: alles in één ovenschaal
Een van de grootste voordelen van dit recept is het gebruik van slechts één ovenschaal. Dit betekent niet alleen minder afwas, maar ook dat de smaken zich tijdens het koken vermengen tot een harmonieus geheel. Toen ik dit idee uitwerkte, was ik een beetje sceptisch, maar het resultaat was een overheerlijke smaakvolle tomatensaus die een uurtje heerlijk heeft geprutteld.
De aubergines plaats ik bovenop de tomatensaus, waardoor ze de kans krijgen om de smaken van de saus op te nemen terwijl ze in de oven garen. Laat ze zeker lang genoeg in de oven garen. Je moet er makkelijk kunnen in prikken met een vork. Dit resulteert in een sappige, boterzachte en smaakvolle aubergine die perfect samengaat met de orzo en feta.
Tips voor deze aubergine uit de oven
- Aubergines: voor dit recept kun je kiezen tussen één grote of twee kleine aubergines. Zorg ervoor dat ze stevig aanvoelen en een gladde, glanzende schil hebben zonder vlekken. Er is niets zo vreselijk dan een beetgare aubergine (vind ik), de grote zullen wat langer moeten gaan dan de kleine.
- Snijtechniek: Het diagonaal inkerven van de auberginehelften zorgt ervoor dat ze gelijkmatig garen en de smaken beter opnemen. Dit is een eenvoudige stap die een groot verschil maakt in het eindresultaat.
- Kruiden: Ik ging voor een basiskruiding van peper, zout, look en verse basilicum voor mijn tomatensaus. Heerlijk puur en diep van smaak. Ik voegde er ook wat chiliflakes aan toe, heerlijk! Ga gerust zelf aan de slag met eigen kruiden naar wens.
- Grootte van je ovenschaal: als je veel aubergines tegelijk roostert, neem je best een grote bakplaat met hoge zijden ipv een klassieke ovenschaal. Die zal snel te klein zijn. De aubergines hebben ruimte nodig om te kunnen garen.

Ingrediënten
- 1 grote aubergine*
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 teentjes look
- 1 theelepel suiker optioneel
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 theelepel chilivlokken optioneel
- een handvol verse basilicum
- 80 g feta
om er bij te serveren
- 140 g orzo
- brood, …
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C hetelucht.
- Snij de look fijn.
- Neem een ovenschaal en doe er de tomatenblokjes, look, balsamicoazijn, suiker, de verse basilicum (hou wat kleine blaadjes voor het serveren) en een royale portie peper en zout in. Voeg ook een scheutje olijfolie toe voor een diepere smaak. Meng goed.
- Snij het kroontje van de aubergines en snij in de lengte doormidden. Prik de schilkant in met een vork. Kerf de gesneden kant diagonaal in (ruitpatroon) met een mes tot net boven de schil. Zo gaart de aubergine gelijkmatig.
- Bestrijk de bovenzijden van de aubergines in met olijfolie en kruid royaal met peper en zout.
- Leg de aubergines op de tomatensaus maar dompel ze niet onder.
- Zet de ovenschaal voor 45 minuten in de oven (beetje afhankelijk van de grootte van de aubergines, heb je kleintjes test dan al wat vroeger). De aubergines moeten makkelijk te prikken zijn met een vork (zacht vruchtvlees) en goudbruin bovenop.
- Serveer je met orzo, zet dan deze de laatste 10 minuutjes op het vuur.
- Verkruimel de feta bovenop en zet nog 5-8 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.
- Proef de tomatensaus, kruid eventueel nog wat bij en serveer met orzo of een lekker stukje brood, een extra scheutje balsamico en wat blaadjes basilicum.
Aubergines uit de oven voorbereiden en bewaren
Dit gerecht is ideaal voor meal prepping en kan op verschillende manieren worden bewaard:
- In de koelkast: Bewaar restjes in een luchtdichte container. Ze blijven tot drie dagen goed. Verwarm ze opnieuw in de oven of magnetron voor het beste resultaat.
- Invriezen: Hoewel verse aubergine de beste textuur heeft, kun je dit gerecht invriezen. Ik zou persoonlijk wel verkiezen om de orzo vers te koken i.p.v. mee in te vriezen. Laat het volledig afkoelen en plaats het in een vriesbestendige container. Het blijft tot drie maanden goed. Ontdooi het een nacht in de koelkast voordat je het opnieuw opwarmt.
- Voorbereiden: Dit gerecht smaakt heerlijk opgewarmd, dus je kan de aubergines en de tomatensaus al op voorhand garen. Zet dan opnieuw zo’n 15 minuten in de oven op 150°C en verhoog dan naar 200°C, voeg de feta toe en laat nog 10 minuten bruin worden.
Aanpassingen
Dit recept is flexibel en kan worden aangepast aan verschillende dieetwensen en smaakvoorkeuren:
- Veganistisch: Vervang de feta door een plantaardige kaas of laat de kaas helemaal weg. De combinatie van aubergine en tomatensaus is op zichzelf al heerlijk.
- Eiwitten: Serveer met een stukje vlees of vis of meng er samen met de feta nog kikkererwten doorheen.
- Glutenvrij: Vervang de orzo door een glutenvrije pasta of serveer met quinoa of rijst.
- Extra groenten: Voeg extra groenten toe aan de tomatensaus, zoals paprika, courgette of spinazie, voor een nog voedzamere maaltijd.
- Kruiden en specerijen: Experimenteer met extra kruiden zoals oregano, tijm of een snufje chilivlokken voor een pittige kick.
Veel kookplezier! Liefs, Ellen
Ben je nog op zoek naar meer pasta recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de eenpansgerechten pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Superlekker en zo eenvoudig te maken! Ik voegde nog een extra blik tomatenblokjes toe omdat wij graag veel saus hebben. Ik was hier achteraf blij om, want veel van het vocht is wel verdampt als het uit de oven komt. Wij aten het met stokbrood! Komt zeker op mijn vaste receptenlijst :-)
heerlijk! en de oven doet het meeste werk ;)
Super gemakkelijk en overheerlijk!
Ik maakte dit afgelopen week. Zelf voegde ik er nog zwarte olijven aan toe, want die had ik nog staan. Van kruiden voegde ik nog komijn en za’atar toe. Aubergine die voldoende gegaard is en niet meer zo spons achtig is zooo lekker! Zeker in combinatie met tomaten. Ik kuste dit als kind nooit, omdat we dit altijd spons achtig kregen, nu is dit één van lijn favoriete groenten!
Ziet er heel lekker uit! Staat woensdag op de menu!