Bagel met gerookte zalm salade

Ken je dat, dat je een restje gerookte zalm in de koelkast hebt liggen maar niet goed weet wat er mee aan te vangen? Tover dit restje om samen met wat roomkaas tot een heerlijke en snelle gerookte zalm salade die super eenvoudig is om te maken.

Ik serveer de salade op een getoaste New York Bakery Co Multigrain bagel met wat gepekelde komkommer en ui – zoals mijn oma dat vroeger maakte. In 5 minuten heb je een heerlijke en voedzame lunch op tafel staan. Ik vind een bagel een handig en snel alternatief voor een klassieke boterham. Je haalt ze uit de verpakking, roostert ze goudbruin en ze zijn de perfecte basis om je gezonde lunch op te bouwen. De bagels van New York Bakery Co hebben trouwens nutriscore A en worden zonder kunstmatige kleur- en voedingsstoffen gemaakt. Altijd fijn om te weten lijkt me. ;)

Gerookte zalm salade in 1-2-3

Je eigen gerookte zalm salade maken hoeft totaal niet moeilijk te zijn. Ik gebruik een handvol ingrediënten, die je vast nog in de koelkast hebt liggen. Meestal heb ik nog restjes roomkaas in de koelkast, altijd nog een uitje of wat verloren verse kruiden. Die kan je allemaal in deze salade verwerken.

Heb je naturel roomkaas? Geef dan deze salade een extra boost door er meer verse kruiden of zelfs een fijngehakt teentje look aan toe te voegen. Speel gerust met de verhoudingen tussen de roomkaas, zalm en mayonaise om deze gerookte zalm salade op jouw eigen smaak af te stemmen.

Snelle gepekelde groenten (quickle)

Groentjes pekelen, ik neem er niet ruim de tijd voor. Maar ik ben wel voorstander van de ‘quickle’ (i.e. quick pickle). Mijn oma serveerde regelmatig gepekelde komkommertjes in een metalen schaaltje, met een fijn gesnipperd uitje eronder. Ik moet bekennen dat ik er als kind absoluut niets van moest weten, maar nu hou ik van de crunch en lichte zurigheid die een snelle pekel aan de komkommer en ui geeft.

Ik maak het mezelf gemakkelijk door de komkommer met een dunschiller in sliertjes te snijden, zo hoef je geen snijtechniek boven te halen. De rode ui mag iets dikker gesneden worden, de smaak van de rauwe ui wordt dankzij het pekelen een stuk milder. Bewaar de groentjes in hun pekel tot een weekje in de koelkast, wel in een afgesloten verpakking.

Bagel met gerookte zalm salade

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd5 min
Porties: 1 -2 personen

Ingrediënten

Voor de gerookte zalm salade

  • 50 gram gerookte zalm
  • 75 gram roomkaas (light) met kruiden
  • 1 eetlepel mayonaise of yoghurt
  • een handjevol dille
  • een scheutje citroensap optioneel

Voor de afwerking

  • 1 (of 2) NY Bakery Co Multigrain bagel(s)

Voor de gepekelde groenten

  • 2 rode uien
  • 1 komkommer
  • 250 ml water
  • 250 ml witte azijn
  • 1 eetlepel suiker of zoetstof
  • 1 theelepel zout

Instructies

Voor de gepekelde groenten (maak deze eerst)

  • Doe het water, azijn, suiker en zout in een goed afsluitbare pot. Heb je niet veel tijd en wil je binnen een half uurtje je groenten al opeten? Kook dan het mengsel even door zodat de suiker en het zout meteen oplossen.
  • Snij de ui in dunne ringen, de komkommer in plakjes of rasp slierten met een dunschiller. Voeg toe aan de pekel in de afsluitbare pot en zet minimaal 1 uur in de koelkast om te marineren. Je kan de gepekelde groenten tot 1 week bewaren in de koelkast zolang ze helemaal ondergedompeld zijn in vloeistof.

Voor de gerookte zalm salade

  • Heb je een keukenmachine? Doe dan alle ingrediënten – de zalm, roomkaas, mayonaise, dille en het citroensap – erin en pulseer tot een grove of gladde massa afhankelijk van je voorkeur. Kruid af met peper en zout naar smaak.
  • Heb je geen keukenmachine? Hak dan de dille en zalm zo fijn mogelijk met een groot mes en meng nadien met de andere ingrediënten. Vergeet niet af te kruiden!

Bagel beleggen

  • Snij de NY Bakery Co Multigrain bagel doormidden en toast in de oven of in de broodrooster goudbruin. Beleg royaal met de zalmsalade, eventueel met wat extra takjes dille bovenop en werk af met de gepekelde groentjes. Maak je je lunch op voorhand? Zorg dat de groenten goed uitgelekt zijn, zodat ze niet te vochtig zijn.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Nog op zoek naar meer lekkere lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met NY Bakery Co. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept