Citroen cheesecake met frambozen

Citroen cheesecake met frambozen. Ik wilde al zo lang eens een gebakken cheesecake maken, maar ik vond het er altijd nogal uitdagend uitzien. Maar eens begonnen, besefte ik dat er niets moeilijks aan was. Deze cheesecake maakte ik in een vierkante bakvorm, maar uiteraard kan je dit ook in een klassieke ronde springvorm maken.

Citroen cheesecake: zomer op je bord

Een klassieke cheesecake wordt meestal in een bakplaat met water gebakken om scheurtjes te voorkomen, maar ik vond de scheurtjes minimaal in dit recept. Ze stoorden mij bovendien totaal niet. Ik neem ze er met plezier bij als het betekent dat we niet met een bak met kokend water moeten werken. ;) Om deze citroen cheesecake ‘zomer proof’ te maken voegde ik citroen en frambozen toe als extra smaakmakers. Zo heerlijk, zo fris! Bovendien is dit hele baksel suikervrij, want ik gebruikte Pure Via Patisserie als suikervervanger. Deze één op één suikervervanger is mijn favoriet omdat je gewoon het gewicht van klassieke kristalsuiker kan vervangen door PureVia Patisserie en het baksel er even perfect en zoet uitkomt zonder toegevoegde suiker.

TIPS & TRICKS, AANPASSINGEN EN BEWAREN voor deze citroen cheesecake

TIPS

  • Laat alle ingrediënten voor deze citroen cheesecake voor je ze gebruikt goed op kamertemperatuur komen. Zo kan je ze makkelijker tot een homogene massa mixen met een garde zonder er te veel lucht in te kloppen.
  • Maak de citroen cheesecake repen de dag voor je ze nodig hebt. Zo kunnen ze goed opstijven in de koelkast en kan je ze gemakkelijker snijden.
  • Ik was vergeten mijn bodem te bekleden met bakpapier, maar doordat de cheesecake een nachtje in de koelkast had doorgebracht kreeg ik de repen er toch vrij gemakkelijk uit.

AANPASSINGEN

  • Geen frambozen in huis? Gebruik stukjes aardei of blauwe bessen. De frambozen gewoon weglaten kan trouwens ook.
  • Vind je geen suikervrije koekjes voor de bodem? In dit recept voor de aardbeien mousse taart laat ik je zien hoe je een gemakkelijke bodem maakt.
  • Ik gebruik een vierkante bakvorm (20x20cm) maar een standaard springvorm kan ook. Hou je baktijd in de gaten als je vorm wat groter is en check de cheesecake zeker 5 minuten vroeger.
  • Gebruik glutenvrije koekjes voor de bodem om dit receptje glutenvrij te maken. Lactosevrij is niet zo evident, dan zou ik aanraden om bijvoorbeeld deze kokos-citroen taart te maken als alternatief.

BEWAREN

  • Deze citroen cheesecake repen bewaar je in de koelkast. Ik vind het het makkelijkst om de springvorm te bewaren zodat de zijkanten goed beschermt zijn, als je de restjes in de koelkast wil bewaren. Dek eventueel de bovenkant af met een groot bord.
  • De taart is lekker tot 4 dagen na het maken, dus je kan er lang van genieten. Invriezen zou kunnen. Snij dan in individuele porties, sluit goed af met plastiek folie of bewaar in een plastiek zakje in de diepvriezer tot een maand, maximaal twee.

Citroen cheesecake met frambozen

Porties: 9 personen

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 g suikervrije zandkoekjes
  • 75 g gesmolten boter
  • 1 citroen

Voor de vulling

  • 1 citroen
  • 100 g PureVia Patisserie
  • 330 g volle roomkaas (type Philadelphia) op kamertemperatuur
  • 80 g slagroom
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 100 g frambozen

Instructies

Voor de bodem

  • Doe de suikervrije koekjes in een hersluitbaar plastic zakje en sla met een deegrol of iets anders zwaar tot fijne kruimels. Heb je een keukenmachine, dan kan je de koekjes ook daar in fijn malen.
  • Zest de citroen en voeg samen met de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en meng tot een egale massa.
  • Neem een bakvorm (bv. een vierkante bakvorm 20x20cm) en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel de koekkruimels over de bodem van de bakvorm. Druk stevig aan met de onderkant van een plat glas zodat de bodem overal gelijk verdeeld is. Bewaar in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Voor de vulling

  • Rasp de zeste van de citroen en pers het sap uit.
  • Doe de roomkaas samen met de PureVia Patisserie in een kom en mix met een garde tot een egale massa. Voeg dan de room toe en de eieren (één voor één). Klop het geheel niet te luchtig, maar net tot het goed gemengd is.
  • Voeg de zeste en het sap van de citroen toe en schep om.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C.
  • Giet het lopende cheesecake-mengsel bovenop je klaargemaakte bodem. Verdeel de frambozen over de bovenkant.
  • Bak in de oven voor 32-37 minuten, afhankelijk van jouw oven, tot de cheesecake licht goudbruin aan de randjes. De binnenkant van het baksel kan nog een klein beetje wiebelen als je de vorm beweegt, dat is niet erg. Draai de oven uit maar laat je cheesecake erin staan. Gebruik een houten lepel om de ovendeur op een kier te laten staan. Zo koelt de cheesecake langzaam af.
  • Haal de cheesecake uit de oven eens hij is afgekoeld en plaats voor minimaal 6 uur ( liefst een nachtje) in de koelkast. De volgende dag kan je de repen een stuk gemakkelijker snijden.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Eet smakelijk! X Ellen

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog op zoek naar meer suikervrije recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de suikervrije pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met PureVia. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept