Zin om te bakken dit weekend? Dan heb ik goed nieuws! Deze Twix koekjes zijn Ć©cht de max om zelf te maken. Waarom? Ze zijn kei lekker, ze zien er leuk uit en ze zijn heel gemakkelijk om te maken. Ideaal voor de ‘groentjes’ onder de bakkers!
Deze koekjes bestaan uit een basis van heerlijk zanddeeg met een lichte crunch met daarbovenop gesmolten karamel en chocolade. Ik bedoel, hoe lekker is dit! :) Net zoals de echte Twix cookies hebben ze dus alle texturen alleen zien ze er net iets lekkerder uit naar mijn bescheiden mening.
Voor de perfecte Twix koekjes
- Bakken is vrij precies. Vervang niet zo maar ingrediƫnten of pas geen hoeveelheden aan. Dit gaat invloed hebben op het eindresultaat.
- Laat het deeg in de koelkast wat opstijven als het deeg een beetje plakt. Het lijkt stom dat je moet wachten, maar in realiteit win je tijd omdat je het deeg veel makkelijker zal kunnen uitrollen.
- Dompel je uitsteekvormpje eerst onder in de bloem en steek dan je vorm uit het deeg. Zo blijft er niets kleven.
- Zowel de chocolade, als de karamel kan je in de microgolf smelten of in een pannetje. Wat je zelf het gemakkelijkst vindt.
- De chocolade, maar vooral de karamel stollen erg snel. Warm ze terug op om de consistentie terug vloeibaar te maken.
- Bedek de koekjes helemaal in chocolade, doe een deel of een drizzle zoals jij wil. Alles kan!
- Laat de koekjes even uitharden in de koelkast, maar bewaar ze daarna in een luchtdichte doos. Ze smaken het lekkerst op kamertemperatuur.
koekjes
Ingrediƫnten
Voor de koekjes
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 1 ei
- 1 vanillestokje
- 120 g zelfrijzende bloem
Voor de toppings
- 200 g karamel fudge
- 4 el melk
- 50 g melkchocolade
Instructies
Voor de koekjes
- Meng de boter met de suiker tot een egaal mengsel voor 2-3 minuten met een electrische handmixer.
- Voeg het ei toe en meng goed. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en voeg het bij het mengsel.
- Voeg de bloem toe en meng tot een bewerkelijk deeg. Is het wat te plakkerig? Leg het dan afgedekt minimaal 30 minuten in de koelkast voor je het uitrolt.
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Strooi wat bloem op een werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
- Stek met een ronde vorm koekjes uit en plaats ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Zet ze in de oven voor 6-7 minuten. Laat ze een minuutje afkoelen voor je ze op een afkoelrek plaatst.
- Voor de toppings
- Doe de karamel fudge samen met de melk in een steelpannetje en roer op zacht vuur tot een egale massa of verwarm in een kommetje in de microgolf tot een glad geheel.
- Verdeel met een theelelepel karamel over de koekjes. Wordt de karamel te hard? Verwarm hem dan terug even om hem smeerbaar te maken.
- Smelt nu ook de chocolade en drizzle deze over de koekjes.
- Bewaar de twix koekjes in een afgesloten doos of in de koelkast.
Ik nam dit recept van Cooking With Karli voor inspiratie! :)
Smakelijk!
Zot van koekjes? Probeer ook zeker eens deze pindakaaskoekjes, amandelkoekjes of M&M koekjes.
Dag Ellen
Bij mij blijft het deeg vrij plakkerig waardoor het niet lukt om ronde vormen uit te steken.
Ik werk met speltmeel omdat onze dochter een intolerantie heeft voor tarwe gluten.
Heb je nog tips waardoor het deeg misschien toch iets vaster van structuur wordt?
Groetjes Inge
Hoi Inge,
Het is inderdaad normaal dat als je een andere type bloem gebruikt, dat het deeg iets anders zal zijn van textuur.
Hier even de belangrijkste verschillen op een rij:
1) Speltmeel is minder sterk dan tarwebloem.
Speltmeel bevat gluten die minder elastisch zijn en minder sterk dan die in tarwebloem. Dit kan de structuur en textuur van je koekjes beĆÆnvloeden. Vaak resulteert dit in een iets kruimeliger eindproduct.
2) Absorptie van vocht
Speltmeel absorbeert vocht iets sneller en in grotere hoeveelheden dan tarwebloem. Je moet mogelijk iets minder vloeistof (bijvoorbeeld melk of water) toevoegen of meer bloem gebruiken.
3) Hoeveelheden aanpassen
Vervang tarwebloem door speltmeel in een verhouding van 1:1 als startpunt.
Let tijdens het mengen op de consistentie van het deeg. Als het deeg te nat aanvoelt, voeg dan kleine beetjes speltmeel toe. Als het deeg juist te droog is, voeg een eetlepel vloeistof per keer toe.
4) Mix voorzichtig
Omdat de gluten in speltmeel gevoeliger zijn, is het belangrijk om het deeg niet te veel te mengen. Dit voorkomt dat de koekjes taai worden.
5) Gebruik eventueel lichte speltmeel
Als je voorheen witte tarwebloem gebruikte, kies dan voor lichte speltmeel in plaats van volkoren speltmeel om de textuur vergelijkbaar te houden.
Hopelijk helpt het om volgende keer de perfecte koekjes te kunnen bakken. Succes!!
Liefs,
Ellen
Bedankt!
Ik ga zeker met de tips aan de slag om het recept nog een keer te proberen š
Groetjes Inge
Succes!
Geen al te moeilijk recept, maar een des te lekker maar een resultaat!
Bedankt voor het recept! koop je die Karamel zo?
Dag Marina,
Graag gedaan! Ik koop deze altijd bij Albert Heijn: https://www.ah.nl/producten/product/wi474067/lonka-fudge-caramel
Deze heb je ook in andere winkels volgens mij: https://www.ah.nl/producten/product/wi457998/werther-s-original-soft-caramel
Groetjes,
Ellen
In delhaize al zeker: https://www.delhaize.be/nl-be/shop/Zoete-kruidenierswaren/Snoep/Snoepgoed/Snoepjes-Tedere-Karamel/p/S2016012603622390000
Wat is caramel fudge en waar vind ik het?
Ik koop deze altijd bij Albert Heijn: https://www.ah.nl/producten/product/wi474067/lonka-fudge-caramel
Deze heb je ook in andere winkels volgens mij: https://www.ah.nl/producten/product/wi457998/werther-s-original-soft-caramel
Groetjes,
Ellen
k zie nu in Delhaize al zeker! https://www.delhaize.be/nl-be/shop/Zoete-kruidenierswaren/Snoep/Snoepgoed/Snoepjes-Tedere-Karamel/p/S2016012603622390000