Deze yoghurt repen zijn sinds de zomermaanden een enorme trend. Ik kon dus niet anders dan deze repen zelf ook eens maken Ć©n er een Kokerellen twist aan geven. Ik mistte nog wat crunch in het originele idee dus besloot ik om een ‘hard shell’ chocoladelaagje te maken (krokant wanneer je er in bijt) en de crunch nog verder te voorzien door wat granola aan de repen toe te voegen. Een ideaal tussendoortje of nagerechtje tijdens zonnige dagen. Wie duimt er mee voor een zonnige nazomer?
Yoghurt repen, een ware hype
Een ware trend is het deze yoghurt repen. Je neemt vers fruit, omwentelt dat fruit in yoghurt en maakt dan hoopjes op een bakplaat. Vervolgens vries je de repen in en heb je een heerlijke koude smaakvolle fruity snack. Maar voor wat extra lekkers en extra crunch, voeg ik er graag nog een chocolade laagje aan toe. Dit kan op twee manieren, ik laat je zien hoe!
Chocolade om de yoghurt repen af te maken, twee opties
Je kan deze yoghurt repen volledig suikervrij maken, als je suikervrij moet eten of liever je suikerinname wil minderen. Voor dit recept gebruik ik zoetstof op basis van tagatose dat 1 op 1 vervangen kan worden met suiker. Dit wil zeggen bv. 10 gram suiker = 10 gram tagatose. Omgekeerd kan dus ook als je graag voor de klassieke versie wil gaan.
De krokante chocoladelaag was voor mij een absolute must. Een zacht dessertje spreekt me niet zo aan. Maar als je gewoon (suikervrije) chocolade smelt en laat uitharden rond de repen, zal de chocolade wat zachter blijven. Voor beide opties, die zonder en met chocolade, voeg ik daarom kokosolie toe. Die is vloeibaar net boven kamertemperatuur maar hard enorm uit als het vet gekoeld wordt. Dit zorgt voor een heerlijk knapperig chocoladelaagje rondom met als kers op de taart wat granola.
Dit recept maakte ik in het kader van mijn samenwerking met zoetstoffen.eu, een educatief platform waarop alle vragen rondom zoetstoffen en suikervervangers beantwoord worden. Zo behandelden ze recent de nieuwste claims rond aspartaam van het WHO. Enorm interessant om je daar eens over in te lezen. Zo zal je ontdekken dat een krantenartikel vaak een eenzijdig en beperkt verhaal vertelt.
Ingrediƫnten
- 200 g blauwe bessen
- 125 g Griekse yoghurt
- 1 eetlepel 1-1 zoetstof op basis van tagatose
Voor de chocoladelaag:
- OF 200g suikervrije pure chocolade + 1 eetlepel kokosolie
- OF 60g kokosolie + 35 gram cacaopoeder + 50g 1-1 zoetstof op basis van tagatose
- 6 eetlepels suikervrije granola
Instructies
- Meng de Griekse yoghurt in een kom met de zoetstof. Voeg de blauwe bessen toe en schep voorzichtig om.
- Verdeel het yoghurt- en bessenmengsel over een plat bord bekleed met bakpapier in 12 kleine of 6 grotere repen.
- Zet minimaal 1 uur in de diepvriezer.
Voor de chocoladelaag:
- Gebruik je de suikervrije chocolade: smelt de chocolade in de microgolf of au bain marie samen met de kokosolie tot een lopende gladde massa.
- Gebruik je cacaopoeder: Laat de kokosolie smelten in een kom. Voeg het cacaopoeder toe en meng goed. Voeg dan de zoetstof toe en meng tot een glad geheel. Warm eventueel even terug op om de zoetstof extra te laten smelten.
- Dip de yoghurtrepen onder in de chocoladelaag en laat even uitlekken. Leg vervolgens terug op het bakpapier en bestrooi de bovenkant snel met wat van de granola voor de chocolade uitgehard is.
- Zet de repen terug minimaal 10 minuten in de diepvriezer of koelkast om de chocolade volledig uit te harden. Smakelijk!
Smakelijk! X Ellen. Ben je naast deze yoghurt repen nog op zoek naar meer suikervrije snacks en desserts? Geen probleem,Ā Iāve got you!Ā OpĀ deĀ suikervrije paginaĀ vind je meer dan voldoende inspirerende recepten of lees over of yoghurt gezond is.
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Goedemiddag Ellen,
een praktische vraag : worden de repen ‘bevroren’ gegeten (dus rechtstreeks uit de vriezer, zoals een ijse) ? Of worden ze ‘gekoeld’ gegeten?
groetjes
Ellen
Hoi Ellen,
Ze zijn het makkelijkste te eten recht uit de diepvriezer. Maar uit de koelkast kan ook. Alleen is de vulling dan zachter en heb je misschien een bordje nodig. ;)
Smakelijk alvast!
Liefs,
Ellen
Lekkerrr !