Citroencake met maanzaad

Citroencake met maanzaad. Oh boy, dit is weer zoo’n lekker dessertje! Ik durf het bijna niet met jullie delen want deze cake was bij ons in minder dan 24 uur volledig foetsie. Het grootste compliment dat je als home baker kan krijgen natuurlijk, maar haha niet het allerbeste voor de lijn.

Het beste aan deze cake: maar een handvol ingrediënten en maar een paar stappen om te volgen. Het resultaat is een heerlijk smeuïge, zeker niet droge, smaakvolle citroencake met kleine maandzaadjes erdoor. Die zorgen voor een lichte bite en de combinatie met de citroen is echt goddelijk!

Stukjes citroencake
Z

Alle eer voor dit recept gaat naar my man my great inspiration Ottolenghi. Ik vond dit recept in zijn boek Sweet waar hij helemaal los gaat met de mooiste gebakjes, koekjes en taarten. Niet allemaal even simpel of met alledaagse ingrediënten, maar deze cake bleek een uitzondering. Ik veranderde nog een paar kleine stapjes om hem nog wat eenvoudiger te maken. Zo kwam deze heerlijke citroencake tot stand. Dit wordt zeker en vast een staple hier in het Kokerellen HQ. Met deze citroencake met maanzaad kan je iedereen bekoren. Op naar het recept!

Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Citroencake met maanzaad

Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 170 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 225 gram kristalsuiker
  • 125 gram zure room
  • 75 gram boter
  • 2 citroenen
  • 10 gram maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een standaard cakevorm in met boter en bestrooi hem met bloem zodat alle zijdes bedekt zijn met een fijn laagje bloem.
  • Doe de suiker en eieren in een kom en klop met een elektische mixer voor 2 minuten tot er een licht en schuimig mengsel ontstaat.
  • Doe er de zure room bij en klop nog twee minuten.
  • Rasp de citroenen.
  • Smelt de boter in een pannetje of in de microgolfoven. Voeg het maanzaad en de citroenrasp toe en laat even afkoelen.
  • Voeg dan de bloem toe aan het eimengsel en meng voorzichtig met een spatel. Voeg ook een snuifje zout toe.
  • Giet dan het botermengsel erbij en schep voorzichtig om tot een egaal deeg.
  • Giet het deeg in de cakevorm en bak in de oven voor 50 minuten of tot je in de cake kan prikken met een satéprikker zonder nat deeg te zien.
  • Laat de cake 30 minuten in de vorm afkoelen. Haal hem er dan uit en plaats op een koelrekje om volledig op kamertemperatuur te komen.

Notities

* Het oorspronkelijke recept had ook een glazuur voor over de cake. Vast en zeker super lekker maar ik vind niet dat de cake het perse nodig heeft. Wil je de glazuur graag maken? Meng dan 100 gram poedersuiker met 2 eetlepel citroensap en giet het over de cake wanneer hij nog warm is.

Eet smakelijk!

Maak je één van mijn gerechtjes zoals deze citroencake met maanzaad? Dan zou ik het super leuk vinden moest je me een foto sturen via Instagram (@kokerellen) of via Facebook (@kokerellenblog).

Ik maakte trouwens al eerder een citroentaart met frambozen uit het boek van Ottolenghi. Ook overheerlijk!

You may also like



2 thoughts on “Citroencake met maanzaad”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *