Zelfgemaakte lemon curd

Vandaag een receptje voor lemon curd. Ken jij deze zalige fris zoete heerlijkheid al? Je kan het tegenwoordig in elke supermarkt kopen, maar oorspronkelijk vond je het enkel in de UK waar het enorm populair is als broodbeleg of voor op versgebakken scones. Ik noem het ook wel mijn favoriete citroenvulling. Je kan het namelijk perfect in koude of warme baksels gebruiken en je krijgt door één extra ingrediënt toe te voegen meteen een bom aan smaken, zoals bij deze heerlijke mascarponetaart bijvoorbeeld.

Uiteraard is de zelfgemaakte versie nog een heel stuk lekkerder dan die uit de winkel. En het recept kon niet eenvoudiger zijn. Een dosis citroenen (neem bio als je kan, want we gebruiken niet alleen het sap maar ook de zeste a.k.a. de buitenste gele schil), eieren en suiker. Ik maak mijn lemon curd altijd ietsje zuurder dan de meeste recepten, omdat het voor mij niet overly sweet hoeft te zijn. Maar pas het recept gewoon aan naar je persoonlijke voorkeur! Maak deze zalige citroenpudding nu al maar eens, want binnenkort deel ik nog een paar receptjes waarin we deze heerlijke citroenpudding gaan gebruiken. Voor we in het recept duiken: als je meer fan bent van bosvruchten kan je ook deze heerlijke busvruchten curd eens uitproberen die ik al eerder op Kokerellen deelde.

Zelfgemaakte Lemon curd

Ingrediënten

 • 4 citroenen
 • 6 eieren
 • 100g witte suiker
 • 50g koude boter

Werkwijze

 1. Was de citroenen, zest de buitenste schil en pers het sap uit.
 2. Doe de zeste en het sap in een steelpannetje samen met 1 volledig ei en 5 eigelen. Bewaar de eiwitten eventueel in de diepvriezer voor een ander recept.
 3. Voeg ook de suiker toe en zet een gemiddeld vuur aan.
 4. Roer voortdurend voor 5 minuten tot de lemon curd een pudding textuur krijgt. Begin met een klopper (het wordt snel dik) en daarna kan je verder roeren met een spatel.
 5. Giet de lemon curd door een zeef in een kommetje, zodat alle zeste en eventueel stukjes gegaard ei achterblijven in de zeef.
 6. Snij de boter in kleine blokjes en voeg toe aan de curd. Door de hitte zal de boter snel smelten.
 7. Dek de curd af met plastiek folie rechtstreeks op de pudding en zet in de ijskast voor minimaal 2 uur. Daarna kan je hem in een luchtdicht potje bewaren of meteen gebruiken voor een recept.

Smakelijk!2 gedachten over “Zelfgemaakte lemon curd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *