Vandaag een receptje voor lemon curd. Ken jij deze zalige fris zoete heerlijkheid al? Je kan het tegenwoordig in elke supermarkt kopen, maar oorspronkelijk vond je het enkel in de UK waar het enorm populair is als broodbeleg of voor op versgebakken scones. Ik noem het ook wel mijn favoriete citroenvulling.
Je kan het namelijk perfect in koude of warme baksels gebruiken en je krijgt door één extra ingrediënt toe te voegen meteen een bom aan smaken, zoals bij deze heerlijke mascarponetaart, vul je vanille cupcakes met deze lemon curd of smeer er op je favoriete bananenbrood.

Zelf lemon curd maken
Uiteraard is de zelfgemaakte versie nog een heel stuk lekkerder dan die uit de winkel. En het recept kon niet eenvoudiger zijn. Een dosis citroenen (neem bio als je kan, want we gebruiken niet alleen het sap maar ook de zeste a.k.a. de buitenste gele schil), eieren en suiker.
Ik maak mijn lemon curd altijd ietsje zuurder dan de meeste recepten, omdat het voor mij niet overly sweet hoeft te zijn. Maar pas het recept gewoon aan naar je persoonlijke voorkeur.
Maak deze zalige citroenpudding nu al maar eens, want binnenkort deel ik nog een paar receptjes waarin we deze heerlijke citroenpudding gaan gebruiken. Voor we in het recept duiken: als je meer fan bent van bosvruchten kan je ook deze heerlijke busvruchten curd eens uitproberen die ik al eerder op Kokerellen deelde.
Tips voor dit lemon curd recept
- Gebruik verse citroenen: Vermijd sap uit een flesje. Vers citroensap (én rasp) zorgt voor een frisse, natuurlijke smaak.
- Rasp eerst, pers daarna: Citroenrasp is makkelijker te maken als de citroen nog heel is. Gebruik een fijne rasp (zoals een microplane).
- Roer continu: Verwarm het mengsel op een lage temperatuur en blijf rustig roeren. Zo voorkom je dat de eieren gaan stollen tot roerei.
- Zeef voor een zijdezachte textuur: Heb je toch kleine stukjes ei? Geen zorgen! Giet de lemon curd na het koken door een fijne zeef. Ik doe dit altijd omdat ik niet zo hou van de dunne stukjes schil in mijn lemon curd.
- Klop de boter op het einde erdoor: Voeg de boter pas toe als het mengsel van het vuur is. Zo blijft de smaak fris en wordt de curd extra romig.
- Laat goed afkoelen: Lemon curd dikt nog in terwijl het afkoelt. Giet het in een schone glazen pot en dek af met folie rechtstreeks op de pudding om velvorming te voorkomen.
Ingrediënten
- 4 bio citroenen
- 6 eieren
- 100 g witte suiker
- 50 g koude boter in kleine blokjes
Instructies
- Was de citroenen, zest de buitenste schil en pers het sap uit.
- Doe de zeste en het sap in een steelpannetje samen met 1 volledig ei en 5 eigelen. Bewaar de eiwitten eventueel in de diepvriezer voor een ander recept.
- Voeg ook de suiker toe en zet een gemiddeld vuur aan.
- Roer voortdurend voor 5 minuten tot de lemon curd een pudding textuur krijgt. Begin met een klopper (het wordt snel dik) en daarna kan je verder roeren met een spatel.
- Giet de lemon curd door een zeef in een kommetje, zodat alle zeste en eventueel stukjes gegaard ei achterblijven in de zeef.
- Snij de boter in kleine blokjes en voeg toe aan de curd. Door de hitte zal de boter snel smelten.
- Dek de curd af met plastiek folie rechtstreeks op de pudding en zet in de ijskast voor minimaal 2 uur. Daarna kan je hem in een luchtdicht potje bewaren of meteen gebruiken voor een recept.
Lemon curd bewaren
Zelfgemaakte lemon curd kun je makkelijk even bewaren — ideaal dus om op voorhand te maken! Laat de curd volledig afkoelen en bewaar hem daarna in een propere glazen pot of luchtdicht bakje in de koelkast. Zo blijft hij zeker twee weken goed.
Extra gemaakt? Geen probleem! Je kunt lemon curd perfect invriezen. Giet ‘m in kleine potjes of zelfs in een ijsblokjesvorm, en haal eruit wat je nodig hebt. Even laten ontdooien in de koelkast, goed doorroeren, en klaar!

Nog op zoek naar meer dessertjes voor op je kersttafel? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten. Check ook zeker de lenterecepten als je nog inspiratie zoekt voor extra gerechten op tafel.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Heerlijk! Hoelang kan je de lemoncurd bewaren?
Hoi Inge,
Mijn excuses voor de vertraging! Deze reactie was tussen de mazen van het net geglipt! :-)
Volgens mij zeker een weekje goed afgesloten.
Liefs, Ellen
Super easy receptje! Lekker verfrissend 😋
Fijn dat te horen!
Wat origineel! Heb nu toevallig een paar citroenen in huis liggen, alleen waar kan je de curd dan alleen voor gebruiken ? . Het ziet er alleszins erg goed uit.
Haha, ideaal! :D
Ik maakte deze lemon curd als afwerking van de citroentiramisu. Heerlijk fris en het heeft bij iedereen gesmaakt. En zo makkelijk !