Wie maakte er al eens blondies? Dit is het zusje (broertje?) van de klassieke en alombekende brownies, maar dan zonder chocolade. Je hoort het goed! Het is niet evident om dezelfde fudgy textuur van een klassieke brownie te krijgen zonder chocolade maar in dit blondies recept ben ik daar helemaal in geslaagd. Al zeg ik het zelf. ;) Bovendien zijn deze blondies helemaal zonder suiker, maar met zoetstoffen gemaakt. Ik pak dan nog een stukje hĆ©…
Blondies, maar met amandel en frambozen
Het is bijna Valentijn dus toen zoetstoffen.eu me vroeg om een receptje met deze romantische feestdag te bedenken leek me dit een prima keuze. Dankzij de frambozen krijg je zo toch echte valentijns vibes vind ik. Het was extra leuk om de uitdaging te krijgen om iets suikervrij te ontwikkelen, omdat het bij Valentijn toch vaak om de zoetigheid draait, die helaas voor sommige mensen gewoon niet is weggelegd. Deze blondies moeten absoluut niet aan smaak of textuur inboeten dankzij een paar – niet zo geheime – ingrediĆ«nten.
Dankzij de combinatie van klassieke boter en plantaardige olie worden deze blondies totaal niet droog maar heerlijk zacht en smeuĆÆg. Het amandelmeel zorgt voor een extra rijke smaak (je kan die nog versterken met het amandelextract) en geeft een luchtigheid aan ons blondies recept. De frambozen vervangen een meer klassieke confituur, die niet alleen een prachtige kleur geven maar ook een fruitige smaak en een licht zure toets om af en toe het zoete te doorbreken. Een ideale combinatie!
- Bak het deeg onmiddellijk af om de frambozen niet te hard in het deeg te laten doordringen. Laat de blondies afkoelen en bewaar ze eventueel in de koelkast. Zo kan je ze daarna het gemakkelijkst snijden.
- Kies bij voorkeur een vierkante bakvorm (de mijne was 25x25cm), liefst in donker metaal. Dit geleidt de hitte het allerbeste heb ik al gemerkt. Laat de blondies goudbruin worden aan de randjes, het midden mag nog wat bleker zijn als je van fudgy stukjes houdt.
BEWAREN
Ik bewaar mijn blondies in de koelkast maar laat ze even op kamertemperatuur komen voor ik ze op eet. De roze kleur blijft echt mooi en vervaagt niet. De blondies waren na 5 dagen nog steeds lekker trouwens! Je kan ze ook invriezen. Snij in stukjes en vries in diepvrieszakjes.
AANPASSINGEN
- Ik gebruik in dit recept zoetstof op basis van stevia, maar elke Ć©Ć©n-op-Ć©Ć©n vervanger met suiker (100g suiker = 100g zoetstof) werkt prima voor dit recept.
- Wil je liever ander fruit gebruiken? Dat kan! Alle bessen lenen zich tot dit recept en zelfs gebakken rabarber zou hier heerlijk bij zijn.
- Diepvriesframbozen laat je ontdooien en verwijder overtollig vocht. Gebruik ze daarna gewoon zoals je de klassieke frambozen zou gebruiken in het recept.
Ingrediƫnten
- 120 g boter
- 60 g neutrale olie
- 230 g zoetstof op basis van stevia 1 op 1 suikervervanger
- 3 eieren
- 150 g zelfrijzend bloem
- 130 g amandelmeel
- 50 ml melk
- 1 tl amandel-extract optioneel
Toppings
- 125 g frambozen
- 25 g amandelschilfers
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
- Smelt de boter en laat even op kamertemperatuur komen.
- Hou Ć©Ć©n eetlepel van de zoetstof op basis van stevia apart. Doe de rest bij de boter en de olie en meng met een garde.
- Voeg dan Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n de eieren toe.
- Voeg dan de bloem samen met het amandelmeel toe en schep om met een spatel. Meng het amandel-extract met de melk en schenk dit bij het deeg. Schep een laatste keer goed om.
- Plet de frambozen met een vork. samen met de laatste eetlepel zoetstof op basis van stevia.
- Schep het deeg in de bakvorm en strijk de bovenkant goed glad. Verdeel er de geplette frambozen over en swirl met een mes voor een leuk effect. Verdeel er de amandelschilfers over.
- Bak in de oven zoān 25-30 minuten tot de randjes goudbruin beginnen worden.
- Laat de blondies volledig afkoelen voor je hem aansnijdt.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Nog op zoek naar meer dessert recepten zonder suiker? Geen probleem, Iāve got you! Op de suikervrije pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
ik wil het een keer gaan maken, maar wat bedoel je met neutrale olie ?
ik bakte altijd met mn neefje, maar die mag nu geen witte suiker meer, wel rietsuiker, en geen zonnebloem olie.
ik ben nu een beetje aan het zoeken naar recepten, zodat we toch af en toe wat kunnen bakken.
Hi Rieke, je kan dit recept ook met rietsuiker maken maar aangezien die korrel wat groffer is kan je dit wel in het eindresultaat proeven qua textuur.
Neutrale olie kan ook bv pindaolie of lijnzaadolie zijn! :-)
Helaba! Ik vind het een fijn receptje. Luchtig en fris. Enkel de nasmaak van (ik vermoed) de suikervervanger vind ik niet zo lekker. Ik had hiervan al minder gebruikt. Is hier iets aan te doen? Een andere soort gebruiken? Ik heb nu gewone purevia gebruikt of is het echt wel aan te raden met de patisserie variant?
Hoi Nele!
Ik vind dat de Patisserie variant veel minder afsmaakt, maar als je wil kan je ook een deel ‘echte’ suiker gebruiken en een deel suikervervanger om de smaak meer te maskeren. :)
Veel liefs,
Elen
Heel lekker! Dit ga ik zeker nog eens maken :)
(Ik heb het receptje met gewone suiker gemaakt)