Blondies met amandel en frambozen (suikervrij)

Wie maakte er al eens blondies? Dit is het zusje (broertje?) van de klassieke en alombekende brownies, maar dan zonder chocolade. Je hoort het goed! Het is niet evident om dezelfde fudgy textuur van een klassieke brownie te krijgen zonder chocolade maar in dit blondies recept ben ik daar helemaal in geslaagd. Al zeg ik het zelf. ;) Bovendien zijn deze blondies helemaal zonder suiker, maar met zoetstoffen gemaakt. Ik pak dan nog een stukje hé…

Blondies, maar met amandel en frambozen

Het is bijna Valentijn dus toen zoetstoffen.eu me vroeg om een receptje met deze romantische feestdag te bedenken leek me dit een prima keuze. Dankzij de frambozen krijg je zo toch echte valentijns vibes vind ik. Het was extra leuk om de uitdaging te krijgen om iets suikervrij te ontwikkelen, omdat het bij Valentijn toch vaak om de zoetigheid draait, die helaas voor sommige mensen gewoon niet is weggelegd. Deze blondies moeten absoluut niet aan smaak of textuur inboeten dankzij een paar – niet zo geheime – ingrediënten.

Dankzij de combinatie van klassieke boter en plantaardige olie worden deze blondies totaal niet droog maar heerlijk zacht en smeuïg. Het amandelmeel zorgt voor een extra rijke smaak (je kan die nog versterken met het amandelextract) en geeft een luchtigheid aan ons blondies recept. De frambozen vervangen een meer klassieke confituur, die niet alleen een prachtige kleur geven maar ook een fruitige smaak en een licht zure toets om af en toe het zoete te doorbreken. Een ideale combinatie!

TIPS, BEWAREN EN AANPASSINGEN

TIPS

Bak het deeg onmiddellijk af om de frambozen niet te hard in het deeg te laten doordringen. Laat de blondies afkoelen en bewaar ze eventueel in de koelkast. Zo kan je ze daarna het gemakkelijkst snijden.

Kies bij voorkeur een vierkante bakvorm (de mijne was 25x25cm), liefst in donker metaal. Dit geleidt de hitte het allerbeste heb ik al gemerkt. Laat de blondies goudbruin worden aan de randjes, het midden mag nog wat bleker zijn als je van fudgy stukjes houdt.

BEWAREN

Ik bewaar mijn blondies in de koelkast maar laat ze even op kamertemperatuur komen voor ik ze op eet. De roze kleur blijft echt mooi en vervaagt niet. De blondies waren na 5 dagen nog steeds lekker trouwens! Je kan ze ook invriezen. Snij in stukjes en vries in diepvrieszakjes.

AANPASSINGEN

 • Ik gebruik in dit recept zoetstof op basis van stevia, maar elke één-op-één vervanger met suiker (100g suiker = 100g zoetstof) werkt prima voor dit recept.
 • Wil je liever ander fruit gebruiken? Dat kan! Alle bessen lenen zich tot dit recept en zelfs gebakken rabarber zou hier heerlijk bij zijn.
 • Diepvriesframbozen laat je ontdooien en verwijder overtollig vocht. Gebruik ze daarna gewoon zoals je de klassieke frambozen zou gebruiken in het recept.

Amandel en frambozen blondies

4.55 van 11 stemmen
Porties 16 stukken

Ingrediënten
  

 • 120 g boter
 • 60 g neutrale olie
 • 230 g zoetstof op basis van stevia 1 op 1 suikervervanger
 • 3 eieren
 • 150 g zelfrijzend bloem
 • 130 g amandelmeel
 • 50 ml melk
 • 1 tl amandel-extract optioneel

Toppings

 • 125 g frambozen
 • 25 g amandelschilfers

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
 • Smelt de boter en laat even op kamertemperatuur komen.
 • Hou één eetlepel van de zoetstof op basis van stevia apart. Doe de rest bij de boter en de olie en meng met een garde.
 • Voeg dan één voor één de eieren toe.
 • Voeg dan de bloem samen met het amandelmeel toe en schep om met een spatel. Meng het amandel-extract met de melk en schenk dit bij het deeg. Schep een laatste keer goed om.
 • Plet de frambozen met een vork. samen met de laatste eetlepel zoetstof op basis van stevia.
 • Schep het deeg in de bakvorm en strijk de bovenkant goed glad. Verdeel er de geplette frambozen over en swirl met een mes voor een leuk effect. Verdeel er de amandelschilfers over.
 • Bak in de oven zo’n 25-30 minuten tot de randjes goudbruin beginnen worden.
 • Laat de blondies volledig afkoelen voor je hem aansnijdt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Nog op zoek naar meer dessert recepten zonder suiker? Geen probleem, I’ve got you! Op de suikervrije pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.18 gedachten over “Blondies met amandel en frambozen (suikervrij)”

  • 5 sterren
   Ik heb deze vandaag gemaakt, maar met aardbeien ipv frambozen. Dit was een héérlijke cake en het duurde dan ook niet lang voordat de hele vakantie verorberd was.

 • 5 sterren
  Heerlijk recept! Ik heb kokosolie gebruikt en Stevia. Voor mijn zoetekauwen hier in huis heb ik dan wel weer witte chocolade toegevoegd. Werd unaniem goedgekeurd!

 • 5 sterren
  Top receptje! De combinatie van amandel met frambozen is heerlijk fris. De toevoeging van olie maakt de textuur super smeuïg. En de suikervervanger is dan nog eens een bonus. Dit gaat hier een échte klassieker worden in huis!

  • Je kan de zoetkracht altijd aanpassen in dit recept. Ik gebruikte zelf geen Zusto dus ik heb dat nog niet getest. :)

 • 2 sterren
  Hey Ellen, Ik heb deze blondies voorbije week proberen te maken en ik ben 3 keer opnieuw moeten beginnen. De laatste keer heb ik het helemaal anders aangepakt als de vorige 2 keer, daar de suiker telkens helemaal begon te klonteren toen ik deze bij de boter deed. Ik had zusto gebruikt en later zag ik op de verpakking staan dat zusto in GEEN geval in directe combinatie mag komen met boter. Ik heb toen nadien zoals een gewone cake gewerkt en de eieren opgeklopt met de zusto en nadien de boter er pas bij gedaan. Ik weet niet of het een andere smaak geeft, maar bij mij proefde het resultaat eerder als een cake met bovenaan frambozen. Op zich wel lekker, maar niet het gewenste resultaat dat ik had verwacht. Misschien dat ik volgende keer een andere suikervervanger moet nemen.

  • Hoi Hanne,

   Zusto is inderdaad een andere vervanger dan diegene die ik in dit recept gebruik. Ik raad altijd iedereen aan om steeds de gebruiksaanwijzing op de verpakking te lezen alvorens aan het recept te starten. Ik ben zelf voor PureVia gegaan, en ik zie dat veel anderen daar ook succes mee hadden.

   Je creeërt namelijk veel extra lucht door de eieren op te kloppen met de suiker en dat is net niét wat we willen voor een blondie textuur. Vandaar dat het mengsel allicht te luchtig werd en wat meer op cake leek.

   Groetjes,
   Ellen

   • Hey Ellen, bedankt voor je respons! Ik ga ze binnenkort eens opnieuw maken Mr dan met de juiste suikervervanger. Hopelijk lukt het dan wel 😉 Groetjes Hanne

 • 5 sterren
  Vanavond dezeblondies gemaakt en Marie was dadelijk heel enthousiast! Ook lauw (ze kon niet wachten tot ze helemaal afgekoeld waren) heel lekker bevonden. Nog een stuk meegenomen naar ’t kot en dat zal waarschijnlijk ook niet lang meer leven. Ik deel morgen nog eens met mijn collega’s. Denk niet dat ik een stukje in de diepvriezer ga krijgen 😉
  Wordt hier zeker nog gemaakt 👌

 • 5 sterren
  Haha, ik had beter eerst de reacties hier gelezen, want ik heb dus ook eerst de fout gemaakt om zusto te gebruiken, woeps! Ik heb dan gewone suiker gebruikt, en dat zorgde ook voor een heel lekker resultaat. Aanradertje!

 • 3 sterren
  Helaba! Ik vind het een fijn receptje. Luchtig en fris. Enkel de nasmaak van (ik vermoed) de suikervervanger vind ik niet zo lekker. Ik had hiervan al minder gebruikt. Is hier iets aan te doen? Een andere soort gebruiken? Ik heb nu gewone purevia gebruikt of is het echt wel aan te raden met de patisserie variant?

  • Hoi Nele!

   Ik vind dat de Patisserie variant veel minder afsmaakt, maar als je wil kan je ook een deel ‘echte’ suiker gebruiken en een deel suikervervanger om de smaak meer te maskeren. :)

   Veel liefs,
   Elen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.