Nu de peer nog in seizoen is probeer ik er zo veel mogelijk van te genieten. Dit doe ik door de meest harde peren te kopen (I love harde peren), dan ze in de brooddoos bij Anna te stoppen (zij houdt van wat zachter) en als ze nog wat zachter zijn verwerk ik ze graag in baksels. Deze amandelcake is daar ideaal voor! De zachte gestoofde peer geeft niet alleen een interessante bite, maar ook extra smeuĆÆgheid en een fruitige zoete toets aan je cake. Een must try!
Bakken zonder suiker: amandelcake
Ondertussen ben ik al een paar jaar receptontwikkelaar voor zoetstoffen.eu en ik ben duidelijk niet de enige die fan is van deze samenwerking! Op deze website vind je allerlei wetenschappelijk onderzoek over de verschillende zoetstoffen Ć©n toegankelijke en beknopte samenvattingen over wat je nu echt hoort te weten als je met zoetstoffen (i.p.v. de klassieke kristalsuiker) gaat koken/bakken.
Deze suikervrije amandelcake toont maar weer aan dat bakken zonder suiker Ć©cht niet hoeft onder te doen in smaak, en jullie hebben dat zelf ook al ontdekt in bijvoorbeeld deze rijsttaart, tiramisu met chocolade en amandelkoekjes. Allemaal zonder suiker! Ik gebruik in dit recept sucralose kristalkorrel, die qua textuur hard op traditionele suiker lijkt. Daardoor kan je de eiwitten goed opkloppen tot een merengue wat helpt om de eiwitten stevig en fluffy te houden. Zo krijgt onze cake een heerlijk Ć©n luchtig eindresultaat.
In deze amandelcake doe ik er trouwens nog een schepje bovenop. Niet alleen is deze cake suikervrij, maar hij bevat ook geen gluten of lactose! Steeds meer mensen vragen mij om recepten zonder allergenen te ontwikkelen, dus bij deze: iedereen content! :D
Ben je trouwens geen gember fan? Geen probleem, die kan je gewoon weglaten. Heb je nog een appelsien of citroen liggen, dan kan je ook de zeste (de rasp) gebruiken als alternatief. Gebruik aanvullend je favoriete kruiden om er een gezellig winters baksel van te maken of kies voor puur natuur om ten volle van de peer en amandelen te genieten.
Ingrediƫnten
- 4 eieren
- 60 gram sucralose kristalkorrel (120 gram kristalsuiker)
- 150 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 klein stukje gember ongeveer 15 gram
- 2 rijpe peren
- Een handvol amandelschilfers
- Eventueel een theelepel van je favoriete winterkruid bv. Kaneel, gemberpoeder, kardamom, ā¦
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Scheid de eieren en doe de eiwitten in een grote kom. Klop de eiwitten op tot stijve pieken samen met de helft van de sucralose.
- Schil en rasp de gember met een fijne rasp.
- Schil de peren en snij ze doormidden. Verwijder het klokhuis.
- Doe in een andere kom de eigelen, samen met de rest van de sucralose en de geraspte gember. Meng even door en voeg dan het amandelmeel en het bakpoeder toe. Meng goed, het kan wat droog en korrelig lijken. Dat is geen probleem.
- Schep voorzichtig een paar lepels opgeklopt eiwit onder het deeg met een spatel. Probeer zoveel mogelijk lucht te bewaren. Herhaal tot al het opgeklopt eiwit in het deeg verwerkt zit.
- Vet een (ronde) bakvorm (ik gebruik er eentje van 22 cm in diameter) in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm. Leg bovenop de halve peren met de bolle kant naar boven. Verdeel daarboven de amandelschilfers.
- Zet in de oven voor 25-35 minuten afhankelijk van je vorm en je oven. Test vanaf 25 minuten met een satƩprikker om te zien of de cake al klaar is.
- Laat de cake volledig afkoelen op kamertemperatuur alvorens je hem aansnijdt.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, Iāve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Een receptje zoals we het van Ellen gewoon zijn. Eenvoudig, snel en vooral heel erg lekker. En het is gewoon ook een mooie cake, met die bolle stukjes peer en die krokante korst. Iā¦loveā¦it! En mijn wederhelft ook en dat is ook belangrijk ?
Alweer een topper, de zoveelste , heel luchtig en zo smeuiĆÆg, was direct op.
Dag Ellen, deze cake ziet er heel lekker uit! Een vraagje bij het recept: wanneer voeg je de kruiden toe?
Hoi Liesbeth,
Die mag je erbij doen samen met/ in plaats van de verse gember!
Groetjes,
Ellen
Beste Ellen, ik maakte het recept met ZĆ¹sto, ook suikervrij dus ?, en ook op deze manier een heerlijk luchtige cake! Dit is puur genieten. En zonder schroom met een tas verse chocolademelk (op basis van havermelk). Meer hoeft dat niet te zijn. Alweer een dikke merci voor deze lekkernij! Lieve groet,
Deze cake kan omschreven worden in 1 woord: subliem ??.
Heel erg fijn om dat te horen Sigrid! Bedankt voor je reactie! :)