Cake met ricotta en aardbeien

Zomer, waar blijf je? Elke dag opstaan met een regenbui begint toch een beetje teleurstellend te worden, vind je niet? Maar goed, dan maken we het binnen gezellig. Want regenweer = bakweer vind ik! En nu de aardbeien weer terug in seizoen zijn, draai ik ze met veel plezier in mijn baksels. Deze cake met ricotta zit boordevol zoete aardbeien en is ontzettend smeuïg. Een beetje een mengeling tussen een cheesecake en een traditionele quatre quart.

Deze cake is trouwens ideaal om wat rijpere aardbeien of een potje ricotta op te maken. Je kent het wel: je neemt het mee uit de winkel maar het belandt in de vergeethoek. Of je scoort een 1+1 maar dat tweede potje geraakt maar niet op. Hoewel ricotta heerlijk is in hartelijke recepten, werkt het ook prima in zoete gerechten. Deze zachte Italiaanse kaas geeft de cake een zachte romige textuur en zorgt er voor dat hij na een paar dagen nog altijd lekker zacht blijft. Hij wordt dus niet zo snel droog.

Bakken zonder suiker

Ik gebruik voor deze cake met ricotta trouwens Pure Via Patisserie als suikeralternatief. Niet alleen is het een gemakkelijke suikervervanger, maar de smaak is – naar mijn mening – super in baksels. Bovendien kan je de Pure Via Patisserie gemakkelijk 1 op 1 vervangen. Dit wil zeggen dat je 100 gram suiker kan vervangen door 100 gram Pure Via Patisserie. Dat is fijn, want dankzij de samenstelling en substantie zal je cake dezelfde structuur en zoete smaak hebben zonder dat je ingewikkelde berekeningen en testen moet gaan doen om het recept te doen slagen met een suikervervanger.

Tips voor het bakken en bewaren van deze Ricotta Cake

Haal alle ingrediënten voor je gaat bakken tijdig uit de koelkast. Zo ben je zeker dat alle ingrediënten goed gaan mengen, omdat ze allemaal op kamertemperatuur zijn. Ik smelt mijn boter altijd een beetje, omdat ik ze zo gemakkelijker kan incorporeren met de ricotta en eieren. Eerst probeerde ik deze cake te bakken in een kleinere bakvorm (18cm) maar dit zou ik niet aanraden. Door de ricotta staat de cake wat langer dan gemiddeld in de oven en mag het rauwe deeg niet te hoog komen, anders zal het midden niet tijdig garen. Bij voorkeur kies je dus voor een ronde bakvorm met een diameter van 22cm of meer.

Doordat de cake vrij lang in de oven moet, kan hij na een tijdje bovenop erg bruin worden. Dek eventueel de bovenkant af met wat aluminiumfolie. Dit zorgt er voor dat de cake niet zal verbranden. Is het terwijl je dit recept leest, geen aardbeien seizoen? Vervang de aardbeien dan bijvoorbeeld door frambozen, blauwe bessen of appel. Of ga voor de diepgevroren variant. Laat de aardbeien dan wel even ontdooien voor je ze in de cake verwerkt. Ik bewaar deze cake tot 5 dagen in de koelkast, maar zo lang leeft ie meestal niet. ;)

Recept afdrukken
5 van 4 stemmen

Cake met ricotta en aardbeien

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd55 min
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 170 gram Pure Via Patisserie
  • 3 eieren
  • 100 gram boter
  • 250 gram ricotta
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram zelfrijzende bloem + 1 tl bakpoeder*
  • 200 gram aardbeien
  • een handjevol amandelschilfers optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de eieren samen met de Pure Via Patisserie in een grote kom. Gebruik een elektrische handmixer en klop voor 3 minuten tot de eieren een stuk luchtiger zijn geworden.
  • Smelt de boter en doe samen met de ricotta bij in de grote kom. Meng met een garde tot een egaal mengsel.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en het amandelmeel toe aan het mengsel en meng tot alle bloem net opgenomen is.
  • Snij de aardbeien doormidden of in vieren en verdeel met een spatel onder het deeg. Is het deeg een beetje te vast? Voeg dan een eetlepel of twee melk toe om het wat gemakkelijker onder elkaar te kunnen zetten.
  • Vet een bakvorm in (ik nam een ronde bakvorm van 22 centimeter diameter) en bestrooi met wat bloem of gebruik bakpapier. Verdeel het deeg over de bakvorm en strijk glad met een spatel. Verdeel bovenop eventueel de amandelschilfers.
  • Plaats de cake in de oven en bak voor 55-65 minuten in de oven. Prik met een tandenstoker om te testen of de cake volledig gaar is. Wordt de cake te snel bruin bovenaan, leg dan wat aluminiumfolie bovenop. Laat eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en verplaats de cake daarna na een koelrekje om op kamertemperatuur te laten komen.

Notities

*De cake heeft dus een meer smeuïge textuur die aanleunt bij een cheesecake. Voor wat meer luchtigheid kan je nog een halve theelepel extra bakpoeder toevoegen.

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Pure Via. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

You may also like



4 gedachten over “Cake met ricotta en aardbeien”

  • 5 sterren
    Super lekker en makkelijk recept!
    Dit was de eerste x dat ik een receptje teste van Kokerellen en ik ben alvast heel tevreden en mijn bezoek dat mee mocht smullen ook uiteraard. ;)
    Ik ga alvast eens verder snuisteren voor lekkere receptjes!

  • 5 sterren
    Mmmm heerlijk receptje! Ik maakte het met gewone suiker, maar de smaak is echt top! Lekker fruitig en luchtig :D

  • 5 sterren
    Vandaag voor de tweede keer deze cake gemaakt en hij smaakte zelfs beter dan de eerste keer! Heerlijk smeuïg (na exact 56 minuten in de oven), niet te zoet, maar perfect in balans. Zalig hoe je met deze cake verantwoord kan genieten van een heerlijk stukje gebak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept