Ben jij nog op zoek naar een dessert om je kerstmenu mee af te sluiten? Zoek niet verder! Dit romigedessert met citroen is exact wat je zoekt. Een heerlijk romig en smeuĆÆg pudding-achtig dessert dat je in slecht 1 pannetje maakt is zo eenvoudig, maar een ware smaakbom. De kruidige nootjes voorzien een pittige en rijke toets en de nodige crunch die – naar mijn mening – niet mag ontbreken.
Dit dessert met citroen is misschien niet het meest fancy nagerecht dat je ooit zag, maar oh boy de smaak stelt niet teleur. In tegendeel! Het idee voor deze citroenpotjes vond ik in het nieuwste boek van Ottolenghi Test Kitchen – Lekker. Hij noemt het gerecht ‘Citroen posset’ en serveert er zelfgemaakte meringue en gebrande citroen bij. Het gebeurt wel vaker dat ik heerlijk inspiratie vind bij hem, maar de uitwerking is vaak complex en duurt langer dan het gemiddelde Kokerellen recept. Een perfecte uitdaging dus om dit dessert met citroen een ‘Kokerellen make-over’ te geven. :)
Een aantal zaken die ik aanpaste aan dit dessert met citroen:
- Alles in 1 pan maken, want minder afwas :)
- Kant en klare labneh gebruiken in plaats van zelf maken
- De hoeveelheid room halveren en vervangen door de lichtere labneh
- Geen extra zoetigheid en werk om zelf meringue te maken, maar wƩl de toevoeging van kruidige nootjes
Dessert met citroen – hoe je het maakt
Ik hou van citroen, in het bijzonder in dessert. De combinatie van zoet en zuur vind ik zo interessant en de smaak is altijd erg intens. In plaats van het toevoegen van meringue (nog meer zoet), kies ik voor een kruidigere topping met krokant gebakken pecannootjes met zelfs een snuifje chilipoeder. Dit balanceert naar mijn mening de smaken perfect uit en zorgt voor een lichtverteerbaar dessertje dat na al die kroketten en hapjes er Ć©cht nog bij kan!
De citroenmousse of -pudding is ontzettend gemakkelijk te maken. We moeten niets opkloppen of gelatine toevoegen. Ottolenghi gebruikt verschillende pannetjes in zijn recept en maakt zijn labneh zelf, maar (hahaha) daar begin ik echt niet aan. Ik neem aan jullie ook niet. Ik gebruik kant-en-klare labneh, tegenwoordig in veel supermarkten te vinden (bv. Delhaize, Albert Heijn of Crisp). Citroen persen doe ik wel altijd zelf, want uit een flesje smaakt Ć©cht niet hetzelfde. Samen met de rasp van een citroen meng ik het sap met kristalsuiker in steelpannetje en breng het zachtjes aan de kook zodat de suiker oplost. Daarna voeg ik room toe en vanille (optioneel) en tot slot de labneh.
Alles in 1 pannetje, simpeler wordt het niet. Ondanks dat er geen gelatine in het recept zit, zullen dit dessert met citroen mooi opstijven in de koelkast en worden ze heerlijk smeuĆÆg en vast maar niet te zwaar.
Je kan alles voor dit dessert op voorhand klaarmaken. Ik raad het zelfs aan. Ik bak de nootjes en maak de citroenpotjes tot twee dagen op voorhand. Dan rest er je enkel nog ze te serveren.
- Laat alle ingrediƫnten op kamertemperatuur komen, zeker de labneh en de room. We willen het temperatuur tussen het warme pannetje en de room en labneh zo klein mogelijk houden, zo is het incorporeren van de ingrediƫnten het gemakkelijkst.
- Het citroenmengsel is na het maken dik maar lopend, laat het dus minimaal 4 uur maar liefst een nachtje opstijven in de koelkast voor de perfecte textuur.
- Als de citroenpotjes te lang op kamertemperatuur staan, worden ze terug wat lopender. Haal de potjes dus liefst maximaal een half uurtje uit de koelkast alvorens je ze serveert.
- Bewaar de nootjes apart en werk de potjes pas het laatste moment af zodat de nootjes hun knapperigheid behouden. Zet de nootjes zeker niet in de koelkast.
- Blijft tijdens het koken bij het steelpannetje staan zodat het mengsel niet te hard doorkookt, zo kan het gaan schiften. Licht sudderen is meer dan voldoende.
AANPASSINGEN
- Kan je toch geen labneh vinden? Dan kan je het uiteraard zelf maken. Dit doe je door Griekse yoghurt te laten uitlekken in een neteldoek. Hier zie je bijvoorbeeld hoe dat moet.
- Je kan in plaats van labneh Griekse yoghurt gebruiken, maar de citroenvulling zal een stukje lopender zijn.
- Dit recept is van nature glutenvrij, maar zou je ook suikervrij kunnen maken door de suiker te vervangen door 1-op-1 suikervervanger.
BEWAREN
- Dit dessert met citroen blijft nog 3 dagen na het maken lekker in de koelkast. Serveer de nootjes er wel pas op het einde bij.
- Bewaar de nootjes in een luchtdichte verpakking (niet in de koelkast) tot je klaar bent om de potjes te serveren.
- Worden er potjes niet opgegeten? Laat ze dan niet te lang op tafel staan, maar zet ze tijdig terug in de koelkast zodat de textuur niet aangetast wordt.
Ingrediƫnten
VOOR DE CITROENPOTJES
- 1 eetlepel fijn geraspte citroenschil
- 200 ml citroensap
- 250 g kristalsuiker
- 1 vanillepeul optioneel
- 400 ml slagroom
- 450 g labneh
VOOR DE KRUIDIGE NOOTJES:
- Een klein klontje boter
- 50 g pecannoten
- 1 theelepel kaneel
- 1 snuifje chili vlokken
- 1 theelepel bruine suiker
Instructies
- Pers de citroenen en doe ze samen met de rasp van 1 citroen in een steelpannetje. Voeg fijne kristalsuiker toe (die smelt het gemakkelijkst) en breng op een klein vuurtje aan de kook.
- Gebruik je een vanille-peul? Snij die dan in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit.
- Roer met een garde tot de suiker is opgenomen. Voeg dan de room toe en eventueel de vanillezaadjes en peul. Het lijkt misschien dat het mengsel wat gaat schiften, maar door de room mee op te warmen bindt het geheel mooi.
- Van zodra de room begint te bubbelen aan de zijkant, draai het vuur uit. Haal het steelpannetje van het vuur en roer beetje bij beetje de labneh onder het citroenmengsel. Uiteindelijk krijg je een super gladde massa.
- Gebruik een zeef om de vanille-peul en de grotere stukjes zeste te verwijderen.
- Schenk de vulling in feestelijke glaasjes en plaats voor minimaal 4 uur in de koelkast. Ze gaan mooi opstijven.
- Voor de nootjes: Doe de nootjes in een pannetje met het klontje boter. Voeg het kaneelpoeder en een snuifje chilipoeder toe indien gewenst. Bak goudbruin voor 3-4 minuten.
- Draai het vuur laag en voeg de bruine suiker toe. Schep om tot de suiker samen met de boter ingedikt zijn en het mengsel aan de noojtes blijft kleven.
- Bedek een bordje met een velletje bakpapier en schenk de nootjes erop uit. Voorzichtig want ze zijn erg warm. Spreid de nootjes met twee vorken zodat ze niet allemaal aan elkaar kleven. Laat afkoelen.
- Hak de nootjes fijn en voeg ze net voor het serveren van de citroenpotjes toe. Smakelijk!
Maakte je dit romig dessert met citroen of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!Ā Op zoek naar meerĀ kerstrecepten, laat je inspireren.
Zoet, zuur, zacht, krokant.. Heer-lijk dessert, keer op keer een succes!
Zeer lekker!!!
Fijn dat te horen Wilma!