Gemakkelijke vanille cupcakes: basis recept

Vanille cupcakes, iedereen is er dol op! Maar er is zoveel verschil in smaak, textuur en uitzicht dat ik graag met jullie mijn favoriete recept deel om de allerlekkerste gemakkelijke vanille cupcakes te maken. En dat met maar 6 ingrediënten. En alles in één pot. Ik zweer je, dit kan iedereen. :)

Er zullen allicht nog technieken bestaan om de meest geweldige cupcakes ter wereld te maken, maar trust me als ik zeg dat je met dit recept iedereen alvast zal wegblazen! Ik was alvast onder de indruk toen ik voor het eerst het recept uitprobeerde van Cupcake Jemma. Waarom ik er zo dol op ben? Het is gewoon super gemakkelijk om te maken! Je hebt er amper 6 ingrediënten voor nodig, een elektrische mixer om het jezelf wat gemakkelijker te maken en binnen het half uur heb je heerlijk smeuïge, zachte en smaakvolle cupcakes zo op tafel getoverd. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de tijdsindicaties van het mengen. Zet desnoods een timer want dit bepaalt uiteindelijk de textuur van je cupcake.

Ik maakte deze gemakkelijke vanille cupcakes voor een communiefeest in de familie. Het leuke eraan is dat je ze ontzettend gemakkelijk aan elk thema kan aanpassen. Voeg wat extra kleurstof toe om je frosting een leuke kleur te geven, gooi er wat sprinkles op of werk ze af met wat mini-eitjes zoals ik deed om een ‘instant paasfeeling’ te krijgen. Fantastisch leuk toch? Ik maakte nog wat hartjes uit suikerpasta, en klaar is kees. Klaar om te verorberen. :) Ik weet zeker dat als je dit receptje eenmaal hebt uitgeprobeerd, je het steeds opnieuw en opnieuw zou willen maken.

Voorbereidingen en aanpassingen

Voorbereidingen

Deze gemakkelijke cupcakes smaken het allerlekkerst de dag zelf of tot 2 dagen erna. Bewaar ze in een luchtdichte doos buiten de koelkast zonder frosting of in de koelkast met frosting.

Haal voor je aan het recept begint de boter en eieren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur (ongeveer 20 graden) komen. Dit is essentieel voor de lekkerste boterachtige cupcakes.

Je kan eventueel je frosting al tot een week op voorhand klaarmaken. Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast en laat op kamertemperatuur komen alvorens je gebruikt. Roer de frosting terug even los voor je ze in een spuitzak doet.

Aanpassingen

Je kan deze cupcakes gemakkelijk lactosevrij maken door plantaardige boter te gebruiken of een neutrale olie vervangen (kies in het laatste geval voor 100g i.p.v. de onderstaande 125g). Vervang de melk door een lactosevrij alternatief en volg de stappen van het klassieke recept.

Om deze cupcakes glutenvrij te maken, kies je best voor een glutenvrije bakmix die tegenwoordig in alle supermarkten te verkrijgen is. Een één op één vervanging van bijvoorbeeld amandelmeel of havermeel is niet aan te raden. Dat zal de textuur van de cupcakes teveel beïnvloeden.

Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Vanille cupcakes

Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

Voor de cupcakes

  • 125 g zelfrijzende bloem*
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 125 g suiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el melk

Voor de frosting

  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 450 g poedersuiker

Instructies

Voor de cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 170°C en voeg papiertjes toe aan je muffinpan.
  • Doe de bloem samen met de suiker, boter en de eieren in een kom en mix voor ongeveer 1 à 2 minuten tot een glad deeg. Zet een kookwekkertje om effectief 2 minuten te kloppen. Dat duurt vaak langer dan je denkt. ;)
  • Voeg de melk en vanille toe en mix nog 1 minuut tot alles goed gemengd is.
  • Schep een grote eetlepel in elk van de papiertjes en bak de cupcakes voor 22 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen alvorens ze te frosten.

Voor de frosting

  • Klop de boter met een elektrische mixer voor 3 minuten los tot deze wit en luchtig wordt.
  • Voeg de poedersuiker toe in twee stappen. Begin met mixen op de laagste stand of je gezicht zal vol hangen! Klop het geheel goed luchtig, nog voor zo’n 3 minuten.
  • Bestrijk de cupcakes royaal met de frosting of spuit met een spuitzak. Werk af met extra's naar keuze.

Notities

*Je kan ook gewone bloem + 5 gram bakpoeder gebruiken
** Origineel recept is te vinden op cupcakejemma.com

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

You may also like



3 thoughts on “Gemakkelijke vanille cupcakes: basis recept”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept