4.80 van 60 beoordelingen

Chocolade tiramisu

Is deze chocolade tiramisu een van mijn favoriete desserts aller tijden? Misschien! Dit recept kreeg ik van mijn mama en maakten we toen ik kind en tiener was regelmatig thuis voor feestjes. Het blijft een topper. Het is een perfecte mix tussen een smeuïge rijke tiramisu en een luchtige chocomousse. Ik bedoel, wat wil je nog meer!

Niet zo’n klassieke tiramisu, maar wel met chocolade

Dit recept voor chocolade tiramisu bestaat maar uit een handvol ingrediënten. Kies daarom de beste kwaliteit die je kan veroorloven. Zo zal de chocolade die je gebruikt heel sterk het eindresultaat beïnvloeden. Vroeger deden we dit standaard met Coté d’Or melkchocolade, nu maakte ik hem met de callets van Callebaut. Beide waren absoluut heerlijk, maar ik miste toch iets in de smaak. Misschien een vleugje nostalgie? :)

Wat de mascarpone betreft moet ik zeggen dat er ook veel verschil op zit. Ik heb al erg droge mascarpone gehad van een supermarkt huismerk, terwijl mascarpone echt heel romig, zacht en rijkelijk moet smaken. Hou hier dan ook rekening mee wanneer je gaat shoppen.

Chocolade tiramisu serveren

Normaal gezien wordt tiramisu geserveerd in een grote schaal en dat kan je voor dit recept zeker en vast ook doen. Let alleen op dat je genoeg plaats heb in de koelkast om de schotel te zetten. Ik doe dit liefst in een schaal met platte bodem, zoals een decoratieve ovenschaal bijvoorbeeld. Zo kan je oftewel voor je gasten opscheppen aan tafel, of beter nog, zet de schaal in het midden en laat je eters zelf nemen waar ze zin in hebben. Ik weet zeker dat die lepel niet stil zal staan.

Langs de andere kant vind ik het wel feestelijk om mooie decoratieve glaasjes te gebruiken om mijn chocolade tiramisu te serveren. Neem allemaal dezelfde of ga net voor een mix & match van allerlei verschillende maatjes en looks. Werk je tiramisu af met een beetje cacao poeder, geschaafde chocolade of een mopje opgeklopte room.

chocolade tiramisu
  • Je kan deze tiramisu in individuele glaasjes presenteren als in een grootte serveerschaal.
  • Maak de tiramisu al een dag op voorhand, dan smaakt hij het lekkerst.
  • Dompel de koekjes echt maar 1/2 seconden onder in de koffie, anders worden ze te wak.

Chocolade tiramisu: Aanpassingen

  • Hou je niet van koffie? Ga dan voor melk of zelfs chocolademelk. Of giet er een scheutje amaretto bij. ;)
  • Deze tiramisu smaakt ook héérlijk met speculaaskoekjes of bastogne in plaats van de klassieke lange vingers.
  • De cacao is mooi als afwerking voor de presentatie maar geen echte must in dit recept, aangezien we al een heerlijke chocoladesmaak hebben.
  • Mag je geen rauwe eieren eten vanwege een zwangerschap of allergie? Neem dan 200 gram slagroom ipv 100 gram en laat de eieren weg.

Bewaren

  • Zijn er potjes over of is je schaal nog niet helemaal leeg? Zet de tiramisu dan snel terug in de koelkast. Zo blijft ie nog zeker 2 dagen goed en kan je er later nog heerlijk van nagenieten.
  • Je hoeft de tiramisu niet per se af te dekken, maar gewoon in zijn geheel in de koelkast plaatsen is prima. Leg er eventueel een velletje aluminiumfolie op om te zorgen dat er niets op de tiramisu beland.

Chocolade tiramisu

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:20 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:00 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.80 van 60 beoordelingen
6 personen

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram Slagroom
  • 80 gram melkchocolade grof gehakt
  • 3 eieren
  • 1 glaasje koffie
  • +- 20 lange vingers

cacaopoeder voor de afwerking

Instructies voor de chocolade tiramisu

  • Maak een tasje koffie en laat afkoelen.
  • Doe de room in een pannetje en breng tot net onder het kookpunt. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe. Roer met een spatel tot de chocolade volledig gesmolten is en laat afkoelen.
  • Mix in een kom de mascarpone met de suiker voor 2 minuten.
  • Scheid ondertussen de eieren. Doe de eigelen bij de mascarpone, de eiwitten in een andere kom.
  • Klop het eiwit stijf.
  • Mix de eigelen onder het mascarponemengsel. Voeg dan de afgekoelde chocolade toe en meng tot een glad beslag.
  • Neem dan een spatel en meng voorzichtig het eiwit onder de vulling zodat deze mooi luchtig blijft.
  • Neem een grote serveerschaal klaar of 6 individuele glaasjes.
  • Sop de koekjes heel even in koffie en verdeel ze over de glaasjes of schaal. Schep er dan wat van de luchtige vulling over en doe er eventueel een dun laagje cacaopoeder over. Herhaal tot alles op is. Zet in de koelkast minimaal voor 4 uur (liefst een nachtje).
  • Serveer met wat extra cacaopoeder bovenop of wat geraspte chocolade.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Geniet van deze chocolade tiramisu! Nog op zoek naar meer kerstrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de kerst pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

chocolade tiramisu

Nog goesting?

citroencake
Dessert
01:15

Citroencake met blauwe bessen

aardbeien mousse taart
No-bake
00:45

Aardbeien mousse taart

lichtere tiramisu
Dessert
00:15

Lichtere tiramisu met aardbeien

twix koekjes
Dessert
00:45

Twix koekjes

speculaas mousse
No-bake
00:15

speculaas mousse

herfstige speculaastaart
Cake & taart
00:45

Herfstige speculaastaart

pindakaas brownies
Dessert
00:30

Pindakaas brownies (zonder suiker)

aardbeien kaastaart
Dessert
00:35

Aardbeien kaastaart