Chocolade tiramisu

Is deze chocolade tiramisu een van mijn favoriete desserts aller tijden? Misschien! Dit recept kreeg ik van mijn mama en maakten we toen ik kind en tiener was regelmatig thuis voor feestjes. Het blijft een topper. Het is een perfecte mix tussen een smeuïge rijke tiramisu en een luchtige chocomousse. Ik bedoel, wat wil je nog meer!
Niet zo’n klassieke tiramisu, maar wel met chocolade
Dit recept voor chocolade tiramisu bestaat maar uit een handvol ingrediënten. Kies daarom de beste kwaliteit die je kan veroorloven. Zo zal de chocolade die je gebruikt heel sterk het eindresultaat beïnvloeden. Vroeger deden we dit standaard met Coté d’Or melkchocolade, nu maakte ik hem met de callets van Callebaut. Beide waren absoluut heerlijk, maar ik miste toch iets in de smaak. Misschien een vleugje nostalgie? :)
Wat de mascarpone betreft moet ik zeggen dat er ook veel verschil op zit. Ik heb al erg droge mascarpone gehad van een supermarkt huismerk, terwijl mascarpone echt heel romig, zacht en rijkelijk moet smaken. Hou hier dan ook rekening mee wanneer je gaat shoppen.

Tips, aanpassingen en bewaren
Tips
- Je kan deze tiramisu in individuele glaasjes presenteren als in een grootte serveerschaal.
- Maak de tiramisu al een dag op voorhand, dan smaakt hij het lekkerst.
- Doppel de koekjes echt maar 1 minuutje onder in de koffie, anders worden ze te wak.
Aanpassingen
- Hou je niet van koffie? Ga dan voor melk of zelfs chocolademelk. Of giet er een scheutje amaretto bij. ;)
- Deze tiramisu smaakt ook héérlijk met speculaaskoekjes of bastogne in plaats van de klassieke lange vingers.
- De cacao is mooi als afwerking voor de presentatie maar geen echte must in dit recept, aangezien we al een heerlijke chocoladesmaak hebben.
Bewaren
- Zijn er potjes over of is je schaal nog niet helemaal leeg? Zet de tiramisu dan snel terug in de koelkast. Zo blijft ie nog zeker 2 dagen goed en kan je er later nog heerlijk van nagenieten.
- Je hoeft de tiramisu niet per se af te dekken, maar gewoon in zijn geheel in de koelkast plaatsen is prima. Leg er eventueel een velletje aluminiumfolie op.

Chocolade tiramisu
Ingrediënten
- 250 gram mascarpone
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram Slagroom
- 80 gram melkchocolade grof gehakt
- 3 eieren
- 1 glaasje koffie
- +- 20 lange vingers
cacaopoeder voor de afwerking
Instructies
- Maak een tasje koffie en laat afkoelen.
- Doe de room in een pannetje en breng tot net onder het kookpunt. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe. Roer met een spatel tot de chocolade volledig gesmolten is en laat afkoelen.
- Mix in een kom de mascarpone met de suiker voor 2 minuten.
- Scheid ondertussen de eieren. Doe de eigelen bij de mascarpone, de eiwitten in een andere kom.
- Klop het eiwit stijf.
- Mix de eigelen onder het mascarponemengsel. Voeg dan de afgekoelde chocolade toe en meng tot een glad beslag.
- Neem dan een spatel en meng voorzichtig het eiwit onder de vulling zodat deze mooi luchtig blijft.
- Neem een grote serveerschaal klaar of 6 individuele glaasjes.
- Sop de koekjes heel even in koffie en verdeel ze over de glaasjes of schaal. Schep er dan wat van de luchtige vulling over en doe er eventueel een dun laagje cacaopoeder over. Herhaal tot alles op is. Zet in de koelkast minimaal voor 4 uur (liefst een nachtje).
- Serveer met wat extra cacaopoeder bovenop of wat geraspte chocolade.
Nog op zoek naar meer kerstrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de kerst pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

19 gedachten over “Chocolade tiramisu”
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Lijkt me heerlijk, maar ik mis de hoeveelheid eieren in het recept.
Dat moeten drie eieren zijn! :) Aangepast!
Groetjes,
Ellen
Super. Dankjewel.
Welke chocolade maakt de mousse het lekkerste.
De melkchocolade of de callets ?
De slagroom van INEX mag die opgewarmd worden?
Ik maakte hem met cote d’or chocolade en speculooskoekjes
Daarna gedresseerd, met wat roodfruit, heerlijk !
Héér-lijk! Ik heb dit receptje uitgeprobeerd met Kerst en het was absoluut geslaagd. Eenvoudig om te maken en leuke reacties gekregen van de familie. Een aanrader als variant op de traditionele tiramisu! Ik had het afgewerkt met witte chocoladeschilfers.
Deze gemaakt met Kerstmis als dessert. Zo simpel om te maken en ook nog eens overheerlijk. Ik gebruikte wel chocolademelk i.p.v. koffie zodat de kids het ook lekker zouden vinden. Ik deed de topping met rood fruit. Wij waren blij dat er extra potjes waren voor de dag nadien ;-)
Lekker dessert. Gemaakt met de melkchocolade van cote d’or en madeira koekjes. De chocolade tiramisu heeft een beetje weg van een chocolademousse.
Super!
Super makkelijk recept dat dan ook nog eens overheerlijk is!!
Dit recept komt bij mijn favorieten te staan!!!
Deze tiramissu is gewoonweg hemels! Dit wordt een favoriet hier!
Lekker ;) makkelijk recept!
Al een keertje gemaakt met speculaas en een keer met boudoirs, allebei heel lekker!
Al twee jaar een groot succes met kerst!
1 nadeel,er is geen overschot 😅
Eenvoudig klaar te maken (ik doe het de dag voordien). Een dessert om duimen en vingers bij af te likken!
Heerlijk recept! Onlangs gemaakt en het is zo luchtig en niets is beter dan tiramisu met intense chocolade smaak👌
dit dit is echt heerlijk. Bastogne koeken gebruikt, en viel helemaal in de smaak hier!
Weeral ZO een lekker en easy peasy recept! Heerlijk!
Vanavond gemaakt, heerlijk! Net iets meer slagroom en chocola gebruikt maar daar smaakte hij niet minder om. Zo lekker!! En nog over voor morgen😀😀😀