Zin in een lekker tussendoortje dat snel klaar is, goed vult en ook nog eens heerlijk smaakt? DezeĀ zachte havermoutkoekjesĀ zijn jouw nieuwe favoriete snack! Ze zijn makkelijk te maken, perfect voor een snelle baknamiddag en ideaal om op voorhand klaar te maken. Dankzij de grove havervlokken krijgen ze niet alleen een heerlijke textuur, maar ook een zalige smaak. Dat ik dol ben op havermout is geen geheim. Het is al jaar en dag mijn favoriet wafel ontbijt, ik maak er vaak gezonde koekjes mee en gebruik het in mijn crumble recepten.

Simpele havermoutkoekjes in een handomdraai
Dit recept wordt sowieso een klassieker in je keuken. Het nostalgische van een haverkoekje is niet te versmaden en je kan er alle kanten mee op. Iedereen is er zot van! Alles wat je nodig hebt, zijn een paar basisingrediƫnten en een kom. De boter klop je luchtig met suiker, je voegt eieren toe, daarna de droge ingrediƫnten, en klaar! In nog geen 15 minuten heb je het deeg gemaakt en de koekjes kunnen meteen de oven in.
Wat dit recept extra speciaal maakt, is de zalige bite en smaak van de havervlokken. Hierdoor zijn deze haverkoekjes zacht vanbinnen, licht krokant aan de randen en hebben die typische chewy textuur waar je naar op zoek bent.
Tips voor de allerlekkerste havermoutkoekjes
- Gebruik een ijsschep of koekjeslepel voor gelijke porties. Zo krijg je mooi ronde koekjes die tegelijk gaar zijn.
- Hou ze chewy. Haal ze uit de oven wanneer de randen net goudbruin zijn, ook al lijken de midden nog zacht. Ze garen verder terwijl ze afkoelen.
- Zachte textuur. Hou je echt van zachte koekjes, vervang dan twee eetlepels bloem door maĆÆzena, zoals ik al deed bij mijn confetti koekjes.
- Voeg een snufje kaneel toe voor een warme, kruidige twist.
- Meng extra’s door het deeg zoals pure chocoladedruppels, rozijnen of gehakte noten voor meer variatie.
Finse havervlokken voor haverkoekjes
Wat je in deze koekjes stopt, maakt een groot verschil in smaak en structuur. Ik gebruik graag de volkoren havervlokken van Elovena. Deze worden geteeld in Finland, waar het koude klimaat en de schone lucht bijdragen aan een langzame, smaakvolle groei van de haver. Na de oogst wordt de haver licht gestoomd en gewalst zonder overmatige bewerking. Zo blijft niet alleen de smaak behouden, maar ook de voedingswaarde. Ik ben dol op de smaak en textuur die de Elovena havervlokken aan mijn havermoutkoekjes geeft, dat maakt deze koekjes net dat tikkeltje beter.


Ingrediƫnten
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 200 g lichtbruine suiker
- 100 g kristalsuiker
- 2 grote eieren
- 1½ tl vanille-extract
- 200 g zelfrijzende bloem
- 250 g Elovena havermoutvlokken
Instructies voor de simpele havermoutkoekjes
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop de zachte boter met beide suikers romig in een grote kom. Dit gaat het makkelijkst met een elektrische mixer.
- Voeg de eieren ƩƩn voor ƩƩn toe en klop goed door na elk ei.
- Roer het vanille-extract erdoor en voeg ook een snuifje zout toe.
- Voeg tot slot de havermout en zelfrijzende bloem toe en roer goed door. Op het einde wordt het deeg erg stevig dus het gemakkelijkste is roeren met een houten lepel.
- Maak met een lepel of ijsschep balletjes deeg (van ongeveer 50g), druk deze een beetje plat. Rol de bovenkant eventueel in extra havervlokken. Leg ze met wat tussenruimte op de bakplaat.
- Bak de koekjes 10-12 minuten tot de randen goudbruin zijn. De binnenkant mag nog wat zacht lijken.
- Laat eerst 2 afkoelen op de bakplaat en verplaats de koekjes daarna naar een rooster; ze worden iets steviger na het afkoelen.
Bewaren en voorbereiden: zo blijven je havermoutkoekjes lekker lang goed
Deze koekjes zijn ideaal voor meal prepping! Zo ga je te werk:
- In de koelkast: Bewaar het deeg (afgedekt) tot 3 dagen. Rol het eventueel al in balletjes zodat je ze direct kunt bakken.
- In de diepvries: Vries het deeg in bolletjes in. Bak ze rechtstreeks uit de diepvries, voeg dan 1-2 minuutjes baktijd toe.
- Afgebakken koekjes: Blijven in een luchtdichte doos tot 5 dagen zacht en lekker.
Perfect om op zondag klaar te maken en de hele week door van te genieten!
Aanpassingen en variaties voor de haverkoekjes
- Vegan? Gebruik plantaardige boter en vervang elk ei door 1 el gemalen lijnzaad gemengd met 3 el water.
- Extra voedzaam? Vervang de helft van de boter door appelmoes en een suikervervanger.
Deze zachte havermoutkoekjes zijn niet alleen makkelijk en snel, maar ook voedzaam en vullend. Of je nu een gezond tussendoortje zoekt voor jezelf, een lunchbox-snack voor de kids of gewoon zin hebt in iets lekkers: dit recept stelt nooit teleur. Liefs, Ellen
Wil je meer makkelijke en gezonde bakrecepten? Bekijk dan zeker ook mijn andere koekjesrecepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Elovena. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen, verwijs ik graag door naar de Kokerellen disclaimer.
Zoals altijd weer een toprecept! Snel klaar Ʃn heel lekker! Bedankt!