5 van 5 beoordelingen

Gebakken cheesecake recept (burnt basque)

Maak kennis met deze showstopper van een gebakken cheesecake: de burnt basque cheesecake, een unieke versie van de traditionele cheesecake die door zijn donkere, gekarameliseerde bovenkant en rijke smaak steeds populairder wordt. Cheesecake is één van de populairste desserts ter wereld, en het komt in allerlei vormen en smaken. Maar als je op zoek bent naar iets dat niet alleen heerlijk is, maar ook visueel indruk maakt, dan is de burnt basque cheesecake precies wat je zoekt.

Gebakken cheesecake, een ideaal dessert voor je volgende feest

Gebruik deze cheesecake als pronkstuk op je volgende (kerst)feest! Het is niet alleen een snelle taart die spectaculair uit de oven komt, je laat hem best een nachtje afkoelen in de koelkast. Zo heb je op de dag van jouw feest, bijna niets meer te doen buiten wat decoreren en serveren. :-) Daar houden we van, toch? Geen stress, maar wel een heerlijk eindresultaat.

Zet hem puur op tafel of werk af met een goede dosis opgeklopte slagroom met rood fruit voor een extra feestelijke presentatie. Psst: de cheesecake op de foto is er eentje voor 12 personen. Wil je hem dus ook net zo hoog hebben, verhoog dan het recept met de +/- tot 12 personen.

Deze bijzondere versie van de klassieke gebakken cheesecake heeft een donkere, gekarameliseerde bovenkant die haast “verbrand” lijkt – en juist dat maakt het zo onweerstaanbaar. De combinatie van de rijke, romige binnenkant en de intense smaak van de bovenkant zorgt voor een unieke smaakcombinatie en diverse texturen, zonder dat je er zelf veel werk voor moet verzetten.

Basis ingrediënten voor dit burnt basque cheesecake recept

Dit burnt basque cheesecake recept heeft geen bodem nodig, dus is extra gemakkelijk om te maken. Daarnaast heb je maar een handvol ingrediënten nodig. Ik gebruikte het recept van RecipeTin Eats als basis en gaf er mijn eigen draai aan. Je hebt maar een handvol ingrediënten nodig

  • Roomkaas – volle variant
  • Slagroom – ik gebruik de 40% room van Inex
  • Fijne kristalsuiker
  • Eieren
  • Vanille – ga voor vanille-extract of een verse vanille peul (geen essence)
  • Tarwebloem – voor een glutenvrije variant lijkt me maïzena een goed alternatief

Omdat we maar met een handjevol ingrediënten werken, krijg je het allerlekkerste eindresultaat met kwalitatieve ingrediënten. Ga voor een volle roomkaas, fijne kristalsuiker en goede vanille om de smaken maximum tot uiting te laten komen. Ik gebruik de Belgische Inex slagroom voor de cheesecake zelf als bovenop. De fluweelzachte textuur van de room past perfect bij deze cheesecake. Te topping maken we niet te zoet, dat is ook totaal niet nodig met de rijke smaak van de room en werkt perfect met de frisse fruitjes en de decadente gebakken cheesecake.

Tips voor de perfecte gebakken cheesecake:

  • Gebruik een hoge bakvorm: De burnt basque cheesecake heeft de kenmerkende “verbrande” uitstraling dankzij het bakken op een hoge temperatuur. Een iets hogere vorm helpt hierbij om de bovenkant goed op te steken. De vulling komt bij mij tot bijna aan de rand en stijgt boven de bakvorm uit tijdens het bakken. Dat is normaal.
  • Gebruik hoog bakpapier: het bakpapier moet langs alle kanten boven de bakvorm uitkomen. Leg desnoods twee vellen kruislings over elkaar om dat te bereiken.
  • Gebruik roomkaas van goede kwaliteit: Het is belangrijk om een rijke, romige roomkaas te gebruiken om de cheesecake zijn ultieme fluweelachtige textuur te geven. Laat de roomkaas op kamertemperatuur komen om hem goed met de andere ingrediënten te kunnen mengen.
  • Verwarm de oven goed voor: De hoge temperatuur is essentieel om de gewenste gekarameliseerde bovenkant te krijgen.
  • Laat de cheesecake afkoelen in de vorm: Dit voorkomt dat de taart inzakken nadat je deze uit de oven haalt. De cheesecake moet volledig afgekoeld zijn voordat je hem uit de vorm haalt.
  • Maak de cheesecake een dag vooraf: Deze gebakken cheesecake is het allerlekkerst als je hem de dag na het bakken serveert. Als er al restjes zijn, kan je die gerust nog tot 2 dagen daarna opeten. ;-)

Gebakken cheesecake (burnt basque)

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:50 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:35 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 5 beoordelingen
8 personen

Ingrediënten

  • 500 gram volle roomkaas op kamertemperatuur
  • 200 ml Inex slagroom
  • 120 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 20 gram bloem
  • 3 medium eieren op kamertemperatuur

Voor de topping:

  • 200 ml Inex slagroom
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 150 g verse frambozen

Instructies voor de gebakken cheesecake

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
  • Verfrommel een groot bakvel en verdeel het over een springvorm (diameter 20 centimeter*). Door het papier te verfrommelen kunnen we makkelijker in alle hoekjes. Zorg dat het bakpapier de hele bakvorm bekleed, gebruik anders twee overlappende vellen.
  • Doe in een grote kom de roomkaas en klop goed los zodat er geen klonters meer inzitten. Voeg de suiker toe en meng tot een egaal mengsel.
  • Doe in een kleine kom de bloem en voeg beetje bij beetje de slagroom toe voortdurend kloppend zodat er geen klontertjes ontstaan.
  • Voeg dan het roommengsel bij de roomkaas en meng alles onder elkaar. Voeg ook de vanille toe.
  • Voeg een voor een de eieren toe en klop ze onder het deeg alvorens het volgende ei toe te voegen. Probeer niet al te veel lucht in het mengsel te kloppen want zo ontstaan er veel luchtbelletjes tijdens het bakken.
  • Giet het deeg in de bakvorm en bak op het onderste rek van je oven voor 30-40 minuten afhankelijk van je oven. De bovenkant mag donker goudbruin zijn en de binnenkant mag nog een beetje wiebelig.
  • Laat de cheesecake minimaal 30 minuten afkoelen op een koelrek en plaats daarna in de koelkast, liefst een nachtje.
  • Haal de cheesecake een half uurtje voor serveren uit de koelkast. Werk af met de overige room die je opklopt met de suiker en verse frambozen.
  1. Oorspronkelijk recept komt van RecipeTin Eats
  2. TIP: voor een extra imposante cheesecake als pronkstuk op je feesttafel kan je het recept ook voor 12 personen maken. Dan gaat de taart op 220°C voor 45-55 minuten de oven in.
  3. Heb je een springvorm die groter is? Dan kan je die ook gebruiken, maar de baktijd wordt dan iets lager. Hou de taart goed in de gaten tijdens het bakken.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Geniet van dit gebakken cheesecake of burnt basque cheesecake recept! Liefs, Ellen X

Nog op zoek naar meer dessertjes voor op je kersttafel? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten. Check ook zeker de kerstrecepten pagina om de rest van je feestmenu samen te stellen. Ik schreef ook een uitgebreid artikel met 15 makkelijke kerst desserts.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

gebakken cheesecake 6

Nog goesting?

oreo triffle
Dessert
00:15

Oreo triffle met brownies

cheesecake met speculaas
Dessert
00:10

Kerstmenu: no-bake cheesecake met speculaas

speculaas truffels
No-bake
00:25

Speculaas truffels

Vanillecake met slagroom en aardbeien
Cake & taart
01:00

Vanillecake met aardbei en slagroom

malteser cupcakes
Cake & taart
00:45

Malteser cupcakes

rode vruchten curd
Dessert
00:15

Rode vruchten curd

cake met peer
Dessert
01:05

Smeuïge cake met peer & yoghurt

pindakaaskoekjes
Koekjes
00:35

Pindakaaskoekjes