Havermoutwafels

Ohja, het is zover! Zo velen hebben er al achter gevraagd dus vandaag deel ik met jullie het langverwachte wafelrecept dat al menigmaal op mijn Instagram pagina verscheen. Het recept vroeg toch heel wat trial & error om te perfectionaliseren, omdat we natuurlijk ‘s ochtends een gezonde wafel willen maar niet willen inboeten aan smaak. En dat is helemaal gelukt!

Deze wafels zijn niet alleen heerlijk luchtig, maar ook nog eens zacht van binnen en krokant van buiten. Dit komt door de unieke combinatie van de karnemelk (die je gemakkelijk zelf kan maken, zie notes in het recept) en het bicarbonaat en bakpoeder. De combinatie van deze drie ingrediënten bleek te perfecte mix om slappe oninteressante wafels te transformeren naar iets wat door iedereen gesmaakt zou worden.

En geloof mij! Je zal niets proeven van karnemelk (puur ben ik er zelf ook totaal geen fan van, de geur alleen al!) maar in dit recept geeft het toch die perfecte extra toets als je het mij vraagt. Het is eigenlijk hetzelfde concept als bij de echte traditionele American Pancakes. Als ontbijt zijn ze ideaal om meteen op te eten of om royaal te beleggen met allerlei toppings (mijn favoriet!). Wat schijfjes banaan, wat blauwe bessen en een goede mop yoghurt om het helemaal af te maken. Wat wil je nog meer hebben?

Ohja, misschien dat ze goed bewaren? Dat doen ze zeker! Ze zijn heerlijk als snack, hoewel ze hun krokantheid wel verliezen. Ook vriezen ze prima in, en je hoeft ze niet eens te ontdooien. Haal ze uit de diepvriezer en steek ze gewoon een minuutje in de broodrooster en ze zijn krokanter als nooit te voren. Ontbijt in minder dan 2 minuten, daar teken ik voor. Jullie ook? ;)

Havermoutwafels

Aantal personen: 6 wafels (2 grote hongerigen)

Ingrediënten

 • 100 gram havermeel*
 • 2 eieren
 • 2 el ahornsiroop
 • 100 ml karnemelk**
 • 1/2de theelepel bakpoeder
 • 1/2de theelepel bicarbonaat

Werkwijze

 1. Als je zelf karnemelk maakt, doe de melk dan in een glas en voeg er een eetlepel citroensap aan toe. Roer even door en laat staan tot je de rest van de ingrediënten klaar hebt.
 2. Meng het havermeel met het bakpoeder en bicarbonaat.
 3. Voeg in het midden van het mengsel de eieren en ahornsiroop toe en meng door elkaar. Voeg beetje bij beetje te melk toe tot een glad beslag.
 4. Bak de wafels zo'n 3 minuten (afhankelijk van je machine) goudbruin.
 5. Verorber meteen of bewaar afgesloten voor een paar dagen of in de diepvries. Steek de wafels even in een broodrooster om ze terug krokant te maken.

Notes

* Je kan havermeel gemakkelijk zelf maken door havervlokken te malen met een blender of keukenmachine. Voor het meest zachte resultaat zeef je wel best je meel zodat grovere stukjes achterblijven (die kan je dan nog een keertje blenden). ** Ik heb nooit karnemelk in huis, dus ik maak het altijd zelf door aan mijn melk 1 eetlepel citroensap toe te voegen. Dit zorgt er voor dat dat het stremsel in de melk samen gaat klitten. Best met halfvolle/volle melk voor optimaal resultaat. :)

Smakelijk!

You may also like19 thoughts on “Havermoutwafels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *