Havermoutwafels

Ohja, het is zover! Zo velen hebben er al achter gevraagd dus vandaag deel ik met jullie het langverwachte wafelrecept dat al menigmaal op mijn Instagram pagina verscheen. Het recept vroeg toch heel wat trial & error om te perfectionaliseren, omdat we natuurlijk ’s ochtends een gezonde wafel willen maar niet willen inboeten aan smaak. En dat is helemaal gelukt!

Deze wafels zijn niet alleen heerlijk luchtig, maar ook nog eens zacht van binnen en krokant van buiten. Dit komt door de unieke combinatie van de karnemelk (die je gemakkelijk zelf kan maken, zie notes in het recept) en het bicarbonaat en bakpoeder. De combinatie van deze drie ingrediënten bleek te perfecte mix om slappe oninteressante wafels te transformeren naar iets wat door iedereen gesmaakt zou worden.
En geloof mij! Je zal niets proeven van karnemelk (puur ben ik er zelf ook totaal geen fan van, de geur alleen al!) maar in dit recept geeft het toch die perfecte extra toets als je het mij vraagt. Het is eigenlijk hetzelfde concept als bij de echte traditionele American Pancakes. Als ontbijt zijn de havermoutwafels ideaal om meteen op te eten of om royaal te beleggen met allerlei toppings (mijn favoriet!). Wat schijfjes banaan, wat blauwe bessen en een goede mop yoghurt om het helemaal af te maken. Wat wil je nog meer hebben?

Ohja, misschien dat deze havermoutwafels goed bewaren? Dat doen ze zeker! Ze zijn heerlijk als snack, hoewel ze hun krokantheid wel verliezen. Ook vriezen ze prima in, en je hoeft ze niet eens te ontdooien. Haal ze uit de diepvriezer en steek ze gewoon een minuutje in de broodrooster en ze zijn krokanter als nooit te voren. Ontbijt in minder dan 2 minuten, daar teken ik voor. Jullie ook? ;)

Ingrediënten
- 100 gram havermeel*
- 2 eieren
- 2 el ahornsiroop
- 100 ml karnemelk**
- 1/2 de theelepel bakpoeder
- 1/2 de theelepel bicarbonaat***
Instructies
- Als je zelf karnemelk maakt, doe de melk dan in een glas en voeg er een eetlepel citroensap aan toe. Roer even door en laat staan tot je de rest van de ingrediënten klaar hebt.
- Meng het havermeel met het bakpoeder en bicarbonaat.
- Voeg in het midden van het mengsel de eieren en ahornsiroop toe en meng door elkaar. Voeg beetje bij beetje te melk toe tot een glad beslag.
- Bak de wafels zo’n 3 minuten (afhankelijk van je machine) goudbruin.
- Verorber meteen of bewaar afgesloten voor een paar dagen of in de diepvries. Steek de wafels even in een broodrooster om ze terug krokant te maken.
Notities
** Ik heb nooit karnemelk in huis, dus ik maak het altijd zelf door aan mijn melk 1 eetlepel citroensap toe te voegen. Dit zorgt er voor dat dat het stremsel in de melk samen gaat klitten. Best met halfvolle/volle melk voor optimaal resultaat.
*** Heb je geen bicarbonaat, gebruik dan wat extra bakpoeder!
Eet smakelijk! X Ellen
Naast deze havermoutwafels nog op zoek naar meer ontbijtrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nou Wat een toeval. Ik deel vandaag ook een wafelrecept. Die van jou lijken me ook heerlijk:)
Wat leuk! Daar ga ik ook even naar kijken dan!
Hmm, vandaag een fantastisch suprise ontbijt gehad met deze wafels. Super lekker! Thanks KokerEllen :) !
Haha, super Anne! Heel graag gedaan! :)
Hmm lekker ontbijtje lijkt me x
Zeker weten Sarah! Een aanrader! :)
Zou je voor die ahornsoroop ook agavesiroop kunnen gebruiken? Die heb ik toevallig in huis.
Ja, hoor Geert! Dat kan prima! Je kan het ook vervangen door een eetlepel gewone suiker, of het weglaten als je van plan bent om zoet beleg te gebruiken. :) Als je ze als snack eet zou ik het niet weglaten. Veel bakplezier!
Zou je ook amandelmelk kunnen gebruiken?
Ja dat denk ik wel! :) Ik zou dan wel een beetje minder toevoegen eerst om de consistentie niet te dun te maken (en dan kijken of je alles moet bijvoegen). Laat me weten of het gelukt is ! :)
Hoi!
Ik heb dit vandaag ook getest met amandelmelk en dat ging goed. Ik heb er nog 25gram extra havermeel aan toegevoegd, anders liep het iets teveel.
Heel lekker van smaak en niet zwaar!
Fijn dat te horen!
Super recept Ellen! Ik heb ze gemaakt met boekweitmeel en dat ging ook perfect :)
Hi Nina. Leuk dat je het laat weten, ik ga dat ook nog eens proberen! :) Happy Sunday!
Hey Ellen,
Kan dit ook met sojamelk? Of kokosmelk?
Dank je
Volgens mij kan je die gemakkelijk vervangen ja! :)
Groetjes,
Ellen
En wat hebben we geleerd na mislukte poging nummer 1? ? Je temperatuur niet te hoog, niet piepen voor de 3 min om zijn en het wafelijzer goed invetten! ? Merci voor de tips na mijn fiasco, poging twee was superlekker!!
Hey Ellen,
Waar koop je bicarbonaat? Vind je dit in de gewone supermarkt of moet je hiervoor naar een speciaalzaak?
Ik ben er al naar opzoek gegaan, maar toch niet kunnen vinden :)
Vriendelijke groeten,
Marie
Hoi Marie,
Gewoon in de supermarkt! Bij de bakproducten, vaak naast het Bakpoeder. Het zit meestal in een grotere ronde verpakking. Bicarbonaat of baksoda of iets dergelijks.
Vb bij Delhaize: https://www.delhaize.be/nl-be/shop/Zoete-kruidenierswaren/Dessertbereidingen/Ingredienten-desserts/Natriumbicarbonaat/p/S1994051700025010000
Of bij colruyt: https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/33891/Cerebos-Natriumbicarbonaat-400g
Groetjes,
Ellen
Superlekker! Heb er zelf nog wat vanille-essence en een zakje vanillesuiker aan toegevoegd (recept x2 gedaan). Tip: laat het deeg een half uurtje rusten, dan is het wat steviger! :) perfecte hoeveelheid voor 4 personen!
Superlekkere luchtige wafeltjes! 👌😋
Wafels eten zonder schuldgevoel, check! Super leuk voor een ‘feestelijk’ ontbijt, met wat vers fruit.
Heel lekker maar krijg ze wel niet krokant. Wat doe ik mis?
Heel lekker en echt niet veel werk. Ben het nog het langst bezig geweest om mijn eigen havermeel te maken.
Heel lekker, eenvoudig en super snel klaar! Bedankt voor dit recept 🙂.
Heerlijk!