Healthy brownies (met secret ingredient!)

zwarte bonen brownies
Ik re-post dit recept voor zwarte bonen brownies omdat ik nieuwe foto’s gemaakt heb!

Deze gaan jullie écht niet geloven. Een overheerlijk brownie receptje zonder suiker, zonder boter en zonder bloem. SAY WHAT? Ellen, dat bestaat niet! Ik zeg het jullie, jawel! Het bestaat! Ik weet dat ik jullie pas mijn receptje voor 5-ingredient brownies liet zien & dit is natuurlijk een crowdpleaser alom. Maar hier een hele batch van achteroverslaan op een dinsdagavond, omdat je zin hebt in een snackje, is misschien niet zo’n goed plan. Daarom nu deze healthy versie in de vorm van zwarte bonen brownies.

Als full-time snacker, ben ik natuurlijk heel blij met dit receptje, want niet alleen kan ik toch ten volle van deze zwarte bonen brownies genieten. Je krijgt er ook meteen nog groenten mee binnen. Want ter vervanging van de boter en de bloem gebruik ik … jawel … bonen!

zwarte bonen brownies

Nee, klik niet weg. Dit is absoluut geen grap. :) Zwarte bonen zorgen voor de smeuïge, vaste en kleverige textuur die ik absoluut wel kan appreciëren in een brownie. Daarnaast koos ik er voor om ook de suiker te vervangen door een alternatief, namelijk verse dadels. Ik ben er zot op en ze maken deze zwarte bonen brownies heerlijk zoet, maar net niet té. In combinatie met een gezonde dosis pure chocolade is dit een guiltfree treat om U tegen te zeggen.

Recept afdrukken
5 van 4 stemmen

Zwarte bonen brownies

Porties: 12 personen

Ingrediënten

  • 1 blik zwarte bonen 400 gram
  • 10 grote verse dadels*
  • 60 gram cacao
  • 2 eieren
  • 150 gram appelmoes ik gebruik ongezoete
  • 100 gram pure chocolade grof gehakt
  • 1/2 theelepel bakpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe alle ingrediënten buiten de pure chocolade in een blender, hakmolen of met de staafmixer, en pureer tot een glad mengsel.
  • Doe 3/4de van de gehakte chocolade onder het mengsel en zet onder elkaar.
  • Giet het deeg in een met bakpapier bekleed bakblik of ovenschaal.
  • Verdeel de overige chocolade over de bovenkant van het deeg.
  • Bak de brownies voor 30 minuten in het midden van de oven.

Notities

*Gebruik je kleine dadels, neem er dan wat meer. Proef het deeg even en voeg eventueel nog wat extra dadels toe als het deeg niet zoet genoeg is.

Smakelijk!

zwarte bonen brownies

You may also like



18 thoughts on “Healthy brownies (met secret ingredient!)”

  • Het ziet er ontzettend lekker uit! Ik ben wel benieuwd wat je precies bedoelt met stap 3: ” Doe 3/4de van de gehakte chocolade onder het mengsel en zet onder elkaar”.
    Misschien lees ik wel ergens over heen hoor, maar ik snap het toch niet helemaal :) Moet ik dit onderin het bakblik doen of bedoel je iets anders?

    • Je moet 3/4de van de chocolade onder het beslag mengen zodat er overal stukjes chocolade verspreid zitten. De rest van de chocolade gaat bovenop het deeg als het in het bakblik zit voor een mooi uitzicht. ;)

  • onder het beslag mengen = door het beslag mengen. Misschien een dialect-woordje haha!

    Heel leuk recept wat ik zeker een keer ga proberen, ben echt benieuwd of het wel zoet genoeg wordt om ook echt net zo lekker te zijn als gewone brownies.

    • Haha, mijn excuses! Zeker en vast dialect haha! Zo zoet als gewone brownies zijn ze niet, maar je kan er wel wat extra honing/agave aan toevoegen voor extra zoetigheid! :)

  • Oh myyyy. Dit recept is zo fantastisch. De brownies waren heerlijk smeuïg en niemand raadde het secret ingredient! :-) Ik ga ongetwijfeld nog vaak op je blog rondspeuren want zo’n goed concept en mooi gebracht. Way to go Ellen!

  • 5 sterren
    Hoi Ellen. Ik heb je recept gebruikt ter inspiratie. Ik moet mijn suikerinname echt zeer sterk beperken dus heb ik de dadels vervangen door zústo (80 gram) en ik heb er stiekem nog twee koffielepeltjes oploskoffie aan toegevoegd. Enkele pecannoten erbovenop en afgewerkt met zeezout (zoals op de koekjes).
    Heel blij met dit recept want doordat er zeer weinig suiker in zit (ik nam 85% chocolade) en de boter vervangen werd door appelmoes, is dit eigenlijk echt een gezond en voedzaam receptje. Ideaal.
    Het resultaat was dan ook echt héérlijk. Wel wat “platter” (minder stevig) dan een gewone brownie, maar desalniettemin zalig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept