Pasta caprese salade. Wie zegt dat lekker eten ingewikkeld moet zijn? Ik geloof dat iedereen kan genieten van overheerlijke, gezonde maaltijden zonder uren in de keuken te staan. En met de zomer voor de deur – of gewoon zin in een fris gerecht – presenteren we vandaag jouw nieuwe favoriete go-to recept: deze pasta caprese salade met orzo!

Vergeet zware, ingewikkelde gerechten. Deze salade is een ode aan eenvoud en verse ingrediënten. Met de zoete sappigheid van cherrytomaten, de romigheid van mozzarella, de kruidige kick van basilicum en de verrassende bite van krokante ham, is dit een absolute topper. En het beste van alles? Je zet het in een handomdraai op tafel. Perfect als lichte lunch, smaakvol bijgerecht bij de barbecue of als frisse toevoeging aan je picknickmand. Wij zijn fan van deze orzo salade!
Tips voor de allerlekkerste pasta caprese salade
- Ham grillen:Â Houd de ham goed in de gaten onder de grill. Het gaat snel van krokant naar verbrand.
- Mozzarella drogen:Â Dep de mozzarella balletjes even droog. Zo voorkom je extra vocht in je salade.
- Dressing vooraf maken:Â Maak gerust extra dressing. Bewaar in een afgesloten potje voor later gebruik. Schud goed voor je het gebruikt.
- Groen laatst:Â Voeg basilicum en rucola pas vlak voor het serveren toe. Zo blijven ze knapperig en vers.
- Perfecte meal prep:Â De salade smaakt nog beter na 30 minuten rust in de koelkast. Smaken trekken dan goed in
- Eextra smaak opties:Â Voeg een fijngeperst teentje knoflook of een lepel pesto toe aan de dressing voor extra diepte.
- Meer groenten: voeg gegrilde courgette toe vanop de barbecue, gepekelde ui of geroosterde paprika’s uit bokaal voor een extra groenten boost.
Perfecte salade om te meal preppen
Deze salade is ideaal om te meal preppen, want des te langer de dressing kan marineren met de ingrediënten des te lekkerder hij smaakt. Ik serveer deze salade graag als lichte lunch op een zonnige dag, tijdens een ontspannende picknick of als bijgerecht op een barbecue. Dan reken ik dat 1 portie voor ongeveer 6 personen kan dienen, als er natuurlijk nog andere bijgerechten op de menu staan.

Ingrediënten
- 200 gram orzo ook wel Griekse pasta genoemd
- 250 gram cherrytomaten of kleine trostomaten
- 250 gram mozzarella ik nam de mini bocconcini of parels
- Een grote bos verse basilicumblaadjes
- 100 g rucola
- 100 g gedroogde ham
Voor de dressing
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn of crema di balsamico voor een zoetere touch
- 1 theelepel mosterd
Instructies voor de pasta caprese
- Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking tot de pasta al dente is.
- Giet de orzo af in een zeef en spoel kort af met koud water om het kookproces te stoppen en te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Laat goed uitlekken.
- Verdeel de plakjes gedroogde ham over een bakplaat en zet deze onder de grill in je oven tot de ham krokant bakt. Dep eventueel overtollig vet weg en snij in kleine stukjes.
- Terwijl de orzo kookt, snijd je de cherrytomaten doormidden. Laat je mozzarella uitlekken en snij in stukjes (als je een bol gebruikt).
- Maak ondertussen ook de dressing door in een kommetje de olijfolie samen met de balsamicoazijn en de mosterd te mengen. Kruid goed af met peper en zout.
- Doe de orzo in een grote kom. Voeg de dressing toe en schep goed om zodat de dressing goed verspreid over de pasta.
- Voeg de cherrytomaten, de stukjes ham en de mozzarella toe. Scheur of snijd de verse basilicumblaadjes grof en voeg deze toe aan de salade samen met de rucola. Schep alles goed om en proef of de salade nog meer zout of peper nodig heeft.
Aanpassingen voor deze pasta caprese
Het mooie van deze orzo salade is dat je er eindeloos mee kunt variëren en hem kunt aanpassen aan jouw smaak of dieetwensen. Ga creatief om met je voorkeuren en met wat er nog in je koelkast ligt!
Alternatieven voor Ingrediënten:
- Pasta: Geen orzo in huis? Geen probleem! Gebruik een andere pasta of zelfs couscous voor een soortgelijk resultaat.
- Kaas: Geen mini mozzarella? Een grote bol mozzarella werkt perfect (snijd deze dan in stukjes), of probeer eens burrata voor een extra romige touch. Verkruimelde feta kan ook een verrassend lekkere, zoute twist geven.
- Ham: Als je geen ham wilt gebruiken, of liever een vegetarische optie hebt, kun je de ham weglaten of vervangen door geroosterde pijnboompitjes of walnoten voor een knapperige bite. Gegrilde kipreepjes of kikkererwten zijn ook heerlijk.
- Kruiden: Voeg naast basilicum ook eens wat verse munt of peterselie toe voor een andere frisse noot. Een snufje gedroogde oregano in de dressing versterkt de mediterrane smaken.
Alternatieven voor intoleranties:
- Vegetarisch:Â Laat de gedroogde ham weg. Je kunt hem in deze pasta caprese salade vervangen door geroosterde noten of zonnebloempitten voor extra textuur, of kies voor extra gegrilde groenten.
- Veganistisch: Laat de mozzarella en ham weg. Er zijn tegenwoordig uitstekende vegan mozzarella-alternatieven verkrijgbaar. Zorg ervoor dat je pesto veganistisch is (zonder kaas). Voeg voor extra proteïne gekookte kikkererwten of witte bonen toe.
- Glutenvrij: Gebruik glutenvrije orzo of een andere glutenvrije pasta. De rest van de ingrediënten is van nature glutenvrij. Check wel altijd de etiketten van de ham en dressing ingrediënten.
Geniet van deze pasta caprese! Liefs, Ellen X
Ben je nog op zoek naar meer pasta recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op pasta recepten pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Bedankt Ellen voor dit heerlijk recept, ik heb het orginele gemaakt en dat is zeker een blijvertje ! Ik zal zeker met dit warme weer ook nog andere variaties proberen !
Dag Ellen, weeral een makkelijke bereiding en overheerlijk. Je kan hier inderdaad eindeloos mee variëren!
Lekker, lekker 😋
Heerlijk recept voor op een warme dag! Super gemakkelijk. We deden er nog meloen bij.