Pruimencake recept in één kom. Heb je nog rijpe pruimen over en wil je er graag iets mee bakken? Deze pruimencake met amandelmeel is zacht, luchtig en heeft een subtiele nootachtige smaak. Perfect bij de koffie, als tussendoortje of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers. Het beste van al: deze cake maak je gewoon met een klopper en een grote kom, geen fancy toestellen nodig, geen speciale technieken, gewoon alles samenvoegen. Iedereen kan dit pruimencake recept maken.

Een snelle pruimencake
Voor dit recept gebruiken we geen boter maar wel (olijf)olie. Hierdoor hoef je geen suiker en boter op te kloppen om het deeg luchtig te houden, maar kan je de olie gewoon rechtstreeks aan het deeg toevoegen samen met de andere ingrediënten. Neem een grote kom en begin met het mengen van de droge ingrediënten, namelijk de bloem, het bakpoeder, suiker en amandelmeel. Het amandelmeel zorgt niet enkel voor smaak, maar ook voor een luchtigheid en smeuïgheid waardoor je de cake niet snel kan ‘overbakken’. Zo blijft onze pruimencake heerlijk lang smeuïg en wordt hij niet droog.
Daarna gaan onze ‘natte’ ingrediënten erbij, dit wil zeggen de eieren, de olie, het vanille-extract (optioneel) en mengen dit tot een glad maar stevig beslag. Het deeg kan niet te lopend zijn, want dan zakken al onze pruimen (die we bovenop leggen) naar de bodem en we willen net dat die op de bovenkant blijven liggen.
Pruimen met kaneel, een top combinatie
Ik gebruik uiteraard uitsluitend pruimen in dit recept voor pruimencake, maar je kan een combinatie maken met ander zomerfruit of zelfs volledig voor nectarines, perziken, bosvruchten of zelfs appels gaan. Jullie gingen meteen aan de slag met verschillende fruitsoorten, telkens met een geslaagd eindresultaat dus kijk vooral wat er nog in je koelkast ligt.
Tips voor de allerlekkerste pruimencake
- Kies rijpe pruimen: rijpe pruimen geven veel smaak en vocht aan je cake, waardoor hij heerlijk zacht en smeuïg wordt.
- Marineer de pruimen: meng de pruimen met een beetje suiker en eventueel kaneel voordat je ze op het beslag legt. Zo verspreidt de smaak beter tijdens het bakken.
- Baktijd: elke oven is anders, dus begin na 40 minuten met controleren met een satéprikker. Als hij er schoon uitkomt, is je cake perfect gaar. Is je bakvorm iets groter dan de mijne (22 cm) dan zal de baktijd ook verminderen.
- Laat de cake afkoelen: serveer hem lauwwarm of koud. Zo snijdt hij makkelijker en behouden de pruimen hun mooie structuur.
Ingrediënten
- 100 g zelfrijzende bloem
- 80 g amandelmeel
- 150 g suiker
- 120 ml milde olijfolie
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract optioneel
- 6 rijpe pruimen
- 1 theelepel kaneel optioneel
Instructies voor de pruimencake
- Verwarm de oven voor op 170 °C heteluchtverwarming. Vet een cakevorm in (de mijne is 22cm) en bekleed met bakpapier op de bodem.
- Snijd de pruimen in partjes en meng ze met 2 eetlepels van de suiker en een theelepel kaneel als je dat lekker vindt. Laat even marineren.
- Doe de bloem, amandelmeel, bakpoeder en een snuifje zout in een kom en meng goed.
- Klop de eieren los en voeg ze samen met de (olijf)olie en vanille-extract bij de droge ingrediënten. Meng tot een glad beslag.
- Giet het beslag in de cakevorm en verdeel de pruimen erover.
- Bak 40 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven, tot de cake goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt en er geen nat deeg meer aankleeft.
- Laat de cake iets afkoelen en serveer lauwwarm of koud.
Smakelijk en geniet van dit pruimencake recept! Liefs, Ellen X
Nog op zoek naar meer dessertjes? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Hou je van fruitbaksels? Dan kan ik je een van volgende recepten zeker aanraden:
- chocolade ganache taart met frambozen
- super snelle maar feestelijke bananen pudding
- flan taartjes met appel
- frangipane taart met frambozen
- luchtige biscuit met bloedappelsien en mascarpone topping
- vanillecake met aardbei en slagroom
- zelf gemaakte galette met zomerfruit
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Superlekkere cake, was op 1-2-3 verdwenen! 😊
Heel lekker en makkelijk!
Snel gemaakt en top van smaak!
Deze cake meteen gemaakt gisteren met een restje overrijpe nectarines en er staat nu al een tweede versie met pruimen in de oven. Wij zijn fan!
Ik maakte hem trouwens in een klassieke rechthoekige cakevorm zodat hij makkelijker in de lunchbox kon en hield dezelfde baktijd aan.
Heerlijke smeuïge cake! Super lekker dessertje!