4.88 van 8 beoordelingen

Flan taartjes met appel (zonder suiker)

Flan taartjes met appel. Ben jij ook gek op bakken? Dan is de herfst wellicht ook je favoriete seizoen, net zoals het mijne. Een overvloed aan heerlijke fruit- en groentesoorten om mee te koken en bakken, het rijkelijk gebruiken van kruidige mengelingen en de oven die de keuken niet iets warmer maakt dan die chauffage die helaas maar op 19 graden staat.

Appeltaart, but make it flan!

Een klassieke appeltaart kan echt niet ontbreken op je baklijstje deze herfst. Ga voor een speciale variant op de klassieke appeltaart en probeer deze mini flan taartjes met appel uit. Flan taart is heerlijk, maar niet de gemakkelijkste taart. Ik spiekte even bij onze goede vriend Jerre M. (ge kent ‘m wel) en zag dat die bijvoorbeeld drie verschillende onderdelen/mengsels maakte voor zijn versie van flan taartjes. Dat is natuurlijk niet helemaal Kokerellen proof. Graag deel ik met jullie dit eenvoudige recept voor flan taartjes met een super snelle one bowl pudding vulling die je niet op voorhand moet koken, maar die gewoon mee gaart in de oven.

Deze taartjes hebben een heerlijke basis van kant-en-klaar kruimeldeeg. Ga voor het lekkerste deeg dat je kan vinden, hier zit best wat verschil in. Ik neem er eentje zonder toegevoegde suikers, want de vulling en appeltjes zijn zoet genoeg. Vervolgens vullen we onze Flan taartjes met een royale hoeveelheid fijngesneden appeltjes. Hou je niet in, want als ik iets niet fijn vind dan is het dat ik achter de stukjes appel moet gaan zoeken in mijn appelgebakjes. Tot slot mengen we de ingrediënten voor de heerlijk zachte flan vulling: puddingpoeder, 2 eierdooiers, melk en PureVia alternatief voor rietsuiker.

Bakken zonder suiker

Als je mij al een tijdje volgt weet je dat mijn repertoire van desserts best veel recepten bevat met zoetstoffen. Dus toen PureVia mij vroeg om hun nieuwste aanwinst in het assortiment te testen moest ik daar niet lang over nadenken. Het PureVia alternatief voor rietsuiker, bevat geen suiker maar heeft dezelfde zoetkracht en een nootachtige rijke smaak én textuur die heel vergelijkbaar is met rietsuiker. Daarom is het een perfecte zoetstof om te verwerken in baksels die een wat rijkere, kruidigere ondertoon hebben of wanneer je wat extra crunch of textuur wil toevoegen. Ik gebruik PureVia alternatief voor rietsuiker in de vulling van de flan als bovenop om de taart mee af te werken.

flan taartjes met appel

Dit gerechtje staat in 15 minuten in de oven. Zo simpel is het. Een aantal tips om de allerlekkerste taart te bekomen:

  • Bestrijk je taartvormpjes royaal met boter alvorens je het deeg erin legt. Gebruik vormpjes met losse bodem om de flan taartjes er het gemakkelijkst uit te krijgen.
  • Bewaar je taartvormpjes met het deeg in de koelkast tot je klaar bent voor de vulling. Een kouder deeg bakt krokanter en houdt zijn vorm beter tijdens het bakken.
  • Je kan je appeltjes op voorhand snijden, maar verdeel er dan wat citroensap over zodat ze niet te bruin worden.
  • Snij alle appeltjes in hetzelfde formaat en niet te groot. Zo kan je de taart goed opvullen met appelstukjes, terwijl er anders te veel ‘gaten’ vallen.
  • Heb je nog een vanillestokje liggen? Voeg toe om de puddingsmaak van het puddingpoeder een extra boost te geven.
  • Het paneermeel voeg ik toe aan de bodem van de taartjes zodat het deeg voldoende gaart tijdens het bakken.

AANPASSINGEN VOOR DEZE FLAN TAARTJES

  • Maak gerust je eigen kruimeldeeg als je daar tijd voor hebt. Ik heb een heerlijk suikervrij receptje als ook een klassieke variant.
  • Geen kleine vormpjes? Dan kan je deze taart ook in een grote taartvorm maken. Je kan dezelfde hoeveelheden gebruiken. Ik testte het recept uit, nam een taartvorm met diameter 26 centimeter en dat werkte prima. De taart staat wel langer in de oven, zo’n 50-55 minuten. Zet de taart eventueel ook wat lager in de oven, zodat de appeltjes niet verbranden.
  • Heb je nog wat amandelschilfers liggen? Versier de bovenkant van je flan taartjes ermee voor die in de oven gaat voor extra textuur en smaak.
  • Ik hou van kaneel, dus voor eigen consumptie zou ik wat kaneel aan de appeltjes toevoegen. Maar ik weet dat veel mensen niet voor deze klassieke combinatie te vinden zijn. Zonder proef je de pudding ook beter.

BEWAREN VOOR DEZE FLAN TAARTJES

  • Deze taart is het lekkerst een paar uur nadat hij gebakken is, maar kan geconsumeerd worden tot 3 dagen na het bakken. Ik bewaar de flan taartjes in de koelkast omdat er pudding in zit. Daardoor wordt het kruimeldeeg wel minder krokant, net zoals bij andere klassieke pudding taartjes.
  • Bewaar de restjes in een luchtdichte verpakking.
  • Het invriezen van deze taart is niet aan te raden. Geniet van de restjes de volgende dag, nodig iemand uit voor een stukje taart en koffie of maak je buurman of -vrouw er blij mee. :)

Individuele appel flan taartjes

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:50 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:35 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.88 van 8 beoordelingen
4 taartjes

Ingrediënten

  • 1 rol kruimeldeeg
  • 4 tl paneermeel
  • 4 appels ong 600g
  • 100 g PureVia alternatief voor rietsuiker
  • 35 g puddingpoeder
  • 100 ml melk
  • 2 eierdooiers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden C (hetelucht)
  • Neem 4 kleine taartvormpjes (of 1 grote taartvorm) en rol het kruimeldeeg uit. Verdeel het deeg over de vormpjes en breng het ook opzij tot aan de bovenkant. Bewaar de taartjes in de koelkast tot je ze gaat vullen. Snij het overtollige deeg weg met een keukenmesje.
  • Schil de appels en snij in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
  • besprenkel het paneermeel over de bodem van de taartjes en verdeel bovenop de stukjes appel.
  • Doe het puddingpoeder en de melk in een kom. Klop los met een garde tot alle klontertjes weg zijn.
  • Voeg de eierdooiers toe en de PureVia alternatief voor rietsuiker en meng goed met een garde. Het mengsel zal erg lopend zijn.
  • Giet het over de appeltjes tot net onder de rand van de taartvorm.
  • Bestrooi de bovenkant eventueel met wat extra PureVia alternatief voor rietsuiker.
  • Bak de taartjes goudbruin in de oven voor 35-40 minuten tot de vulling niet meer lopend is. Laat afkoelen op een koelrek alvorens je de taartjes uit de vormen verwijderd. Bewaar in de koelkast.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Nog op zoek naar meer lekkere dessert recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessert pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Flan taartjes met appel

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met PureVia. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

Nog goesting?

Cake & taart
01:15

Rabarbercake

appeltaart met kwark appel herfst dessert 3
Cake & taart
01:00

Appelcake met kwark

Dessert
00:40

Amandelcake met peer en gember (suikervrij, glutenvrij,...

Cake & taart
00:55

Mini blauwe bessen cheesecakes

Cake & taart
01:00

Makkelijke Frangipanetaart met frambozen

Allergenen
00:35

Plaattaart met nectarine en blauwe bes

Cake & taart
01:10

Chocoladetaart met banaan

Allergenen
00:50

Aardbeientaart met mascarpone en citroen