Zoals jullie weten ben ik dol op Mexicaans en kan ik er maar geen genoeg van krijgen (ik lust alles van Mexicaanse quinoa salade, enchiladas tot een verwarmende chili con carne). Maar in de zomer heb ik niet altijd even zin in een pruttelend stoofpotje of een hete ovenschotel. Geef mij dan maar iets lekkers dat super snel en gemakkelijk klaar te maken is en ideaal past bij het warme weer. Vandaar dat het ten huize “Kokerellen” weeral volop quesadilla-seizoen is. En vandaag deel ik mijn favoriete receptje met jullie!
Quesadilla’s zijn tortilla’s die in de pan gebakken worden met een vulling van vis/vlees/veggies met kaas erbij. Zo worden de tortilla’s langs buiten lekker knapperig, smelt de kaas en heb je een heerlijke snack of een lekker dinertje in no time op tafel staan. Je kan alles wat je maar wil in een quesadilla steken, maar voor mij is less meestal more, vooral omdat mijn flip-kwaliteiten jammer genoeg niet fantastisch zijn en alle vulling er anders uitvalt. First world problems, I know. ;)
Om in de Mexicaanse sferen te blijven, gebruik ik voor deze quesadilla’s een combinatie van scherpe gemalen kaas (je kan cheddar gebruiken (meest traditioneel denk ik, maar niet zo gemakkelijk te vinden) of gewoon mozzarella of een andere gemakkelijk smeltende kaas). Ik gebruik meestal restjes op die ik nog heb liggen. Om het geheel lekker fris en niet te zwaar te maken gebruik ik wat maĆÆs, tomaten en de ster van de show, avocado!
Na vele keren proberen kan ik jullie alvast een paar tips meegeven over hoe je het gemakkelijkst je quesadilla kan beleggen/klaarmaken. Eerst en vooral is het belangrijk dat je vuur niet te hoog staat. Je tortilla zal aanbranden nog voor je kaas gesmolten is, dus dat is een no go! Daarnaast kan je in het begin proberen om de tortilla dubbel te vouwen in plaats van twee op elkaar te leggen. Dat maakt het een pak gemakkelijker om hem om te draaien! Zodra je wat getraind bent in het flippen, kan je gaan dubbel-stapelen. ;) Tot slot, doe altijd een beetje kaas boven en onder je vulling, want het is de lijm die alles samenhoudt!
Ingrediƫnten
- 4 tortillavellen
- gemalen kaas
- 1 grote tomaat
- 1 klein potje maĆÆs
- 1 avocado
Instructies
- Ontpit de tomaat en snij het vruchtvlees in blokjes.
- Snij de avocado in dunne schijfjes (kijk hier een video over hoe je schijfjes avocado kan snijden!)
- Zet een grote koekenpan (je tortilla moet er in passen!) op een laag vuur en laat wat opwarmen.
- Leg je tortilla klaar en de helft beleg je met een beetje gemalen kaas (voor gevorderden: jullie kunnen de hele tortilla beleggen)
- Leg nu wat dunne schijfjes avocado op de kaas.
- Verdeel daarover wat van de tomaat en de maĆÆs.
- En werk af met nog een beetje kaas.
- Doe een klein beetje olijfolie in de pan die nu opgewarmd is en leg de tortilla erin. Laat de onderkant lekker krokant worden, ongeveer 2 minuten.
- De gevorderden kunnen nu een extra tortilla bovenop leggen om de kaas te laten smelten, voor de beginners: vouw de onbelegde kant van de tortilla nu op de belegde kant en laat de kaas verder smelten. Draai na 1 minuut om om de andere kant nog wat extra te laten bruinen.
- Leg op een snijplank en snij met een groot mes in 3 gelijke stukken.
- Herhaal met de overige tortilla's.
Dit weekend door meneer en mevrouw leys verwend met dit gerechtje en OMG hoe lekker was dat, echt nen topper!!! Dat komt zeker nog meermaals op de menu hier! :)
Super Lisse! ;) Zo mag ik het horen!
Dit hebben we zondag gegeten, wat een feestrecept! Zo weinig werk en toch heel lekker :) Dit wordt een vaste waarde in onze menu denk ik!
Zoo lekker hƩ! Wil het ook nog eens eten :p
HEMELS!!! Had dit nooit zoooooo lekker verwacht!!! Ik had de kip per ongeluk met chili kruiden gekruid, maar wat een perfecte combo was dat!! Het smaakte zaaalig!! WEERAL EEN TOPPERTJE