4.96 van 24 beoordelingen

Makkelijke Frangipanetaart met frambozen

Af en toe kriebelt de lente al en dat vier ik met plezier met een heerlijk stukje gebak. Frangipanetaart blijft een van mijn ultieme favorieten. Zalig fluffy maar ook sappig amandelgebak met een krokante bodem en een laagje confituur ertussenin. Klassieke recepten vind je genoeg online, maar het heeft best wat voeten in de aarde voor zo’n een frangipanetaart op je tafel beland. Ik dacht: ‘Dat kunnen we beter hier bij Kokerellen’ ;).

Een makkelijke frangipanetaart, het kan!

De klassieke frangipanetaart bestaat uit erg veel componenten, dus zo’n taart maken neemt veel tijd in beslag. Maar je kan ook een heerlijke én makkelijke frangipanetaart maken met een aantal slimme trucjes, die ik hier graag met jullie deel:

 1. Ik gebruik kant-en-klaar deeg. Ik kies in dit recept voor kruimeldeeg, maar in een van mijn testrondes gebruikte ik bladerdeeg. Het is een persoonlijke voorkeur. Gebruik wat je lekker vindt! Als je liever zelf een bodem maakt kan dat natuurlijk ook.
 2. Ik gebruik frambozenconfituur uit de winkel. Je hoeft geen eigen fruitcompote te maken, als je daar geen zin in hebt. Een potje uit de winkel is meer dan genoeg.
 3. Ik bak mijn deeg niet blind maar alles gaat samen de oven in. Ik vind blind bakken vreselijk. Ja, je hebt het gehoord. Wat een gedoe met die bakparels die uiteindelijk altijd op de grond belanden, het voorbereiden, de extra stappen. Ik vind er niets aan. Uiteraard krijg je het meest perfecte resultaat, de meest krokante bodem, met een taartbodem die je blind bakt. Maar in dit recept vind ik het resultaat zonder blind bakken meer dan geslaagd. Deze drie tips helpen mij om blind bakken te kunnen skippen in mijn recepten. 1) Prik gaatjes in de bodem. Zo kan er meer lucht circuleren. 2) Gebruik geen bakpapier maar boter om je vorm in te vetten. 3) Als je het hebt, gebruik een metalen vorm. Deze geleiden de hitte beter en worden sneller warm waardoor ze het gebak beter doen rijzen en de bodem krokanter gebakken wordt.
makkelijke frangipanetaart

Mijn grote liefde: de KitchenAid® staanmixer

De kriebels om te bakken kreeg ik van jongs af aan mee. Ik bakte regelmatig met mijn oma in haar keuken, waarvan de rijsttaart mijn ultieme favoriet was. Die bakkriebels hebben me nadien niet meer losgelaten. Toen Kokerellen een serieuze hobby werd, kwam een staanmixer op mijn ultieme aankooplijstje te staan. Ik spaarde een hoop bons bij elkaar, vroeg aan iedereen een centje voor mijn verjaardag en kocht er mijn eerste KitchenAid® staanmixer mee. Een wereld ging voor mij open. Ik liet de machine het stevige werk doen, hoefde alleen een timer te zetten en kon ondertussen al rustig een afwasje doen of wat opruimen. Ben jij een regelmatige bakker? Dan loont investeren in een staafmixer écht.

Voor dit recept mocht ik de KitchenAid® Artisan® Series 4,7L Quart Tilt-Head Stand Mixer gebruiken in hun nieuwe kleur van het jaar: Hibiscus. Eerst en vooral, wat een prachtexemplaar. De hele keuken licht op van deze sprankelende felle matte fuchsia kleur, het is een ware showstopper. De opvallende kleur moedigt je aan het bakken te gaan.

Ik gebruik mijn KitchenAid® staanmixer voor alles. Van het mixen van eieren voor een fluffy omelet, een luchtig cakedeeg, tot het opkloppen van botercrème voor 10 minuten. Enkele van mijn favoriete kenmerken van de KitchenAid® Artisan® Series 4,7L:

 1. Dankzij de grote kom kan je gemakkelijk grotere hoeveelheden deeg in een keer bereiden.
 2. Je krijgt er een extra 3L kom bij. Super handig wanneer je eiwitten wil opkloppen of een ander deel van je recept wil maken zonder tussendoor kommen te moeten afwassen.
 3. De kommen mogen in de afwasmachine, handig!
 4. Je krijgt er maar liefst 6 extra accessoires bij, waarvan de deeghaak met flexibele kant mijn favoriet is! Door de flexibele spatel-achtige zijkant neemt de machine al het deeg van de zijkant mooi mee tijdens het mengen. Voor de smossers onder ons (schuldig!) is het schenkschild ook een enorme meerwaarde.
makkelijke frangipanetaart

Frangipane taart met frambozen

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 01uur:00 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:45 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.96 van 24 beoordelingen
12 personen

Ingrediënten

 • 1 vel kruimeldeeg
 • 120 gram fijne kristalsuiker
 • 120 gram zachte boter
 • 2 eieren
 • 120 gram amandelmeel
 • 50 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 eetlepels frambozenconfituur

Voor de afwerking

 • 100 gram frambozen
 • een handjevol amandelschilfers

Voor de glazuur, optioneel

 • 1 klein eiwit
 • 150 gram poedersuiker
 • 1 eetlepel citroensap

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
 • Doe de zachte boter en de fijne kristalsuiker de kom van een keukenrobot en klop zo'n 2 minuten tot de boter luchtiger wordt.
 • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng goed. Het kan zijn dat het mengsel schift. Dit is geen probleem en wordt in de volgende stap opgelost.
 • Voeg het amandelmeel en het zelfrijzend bakmeel toe. Meng tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Laat de mixer niet te lang draaien, dan wordt het deeg wat taai.
 • Verdeel het kruimeldeeg over een taartvorm (27 centimeter) ingevet met boter. Snij het overtollige deeg aan de rand weg en prik gaatjes in de bodem.
 • Verdeel de frambozen confituur over het kruimeldeeg. Lepel dan het frangipane mengsel bovenop. Ik verdeel kleine hoopjes deeg over de confituur, zo kan je het mengsel het gemakkelijkst glad strijken.
 • Druk dan de frambozen tot halverwege in het deeg en bestrooi de bovenkant met de amandelschilfers.
 • Zet in de oven voor 45 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de taart volledig afkoelen.

Voor de glazuur

 • Zeef de poedersuiker en doe in een kom samen met het eiwit en het citroensap. Klop luchtig tot een stevige glazuur. Wil je de glazuur lopender? Voeg dan een beetje extra citroensap toe. Wil je de glazuur steviger? Voeg dan wat extra poedersuiker toe.
 • Bewaar de taart eens afgekoeld in de koelkast, zo snijdt ze het gemakkelijkst.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

makkelijke frangipanetaart

Eet smakelijk! X Ellen

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog op zoek naar meer dessert recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessert pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met KitchenAid. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

makkelijke frangipanetaart

Nog goesting?

Cake & taart
01:15

De lekkerste appelcake

Dessert
00:40

Individuele amandelcake met zomer fruit

Dessert
01:05

Smeuïge cake met peer & yoghurt

Dessert
01:05

Citroencake met maanzaad

Cake & taart
00:50

Pompoentaartjes

Cake & taart
00:55

Mini blauwe bessen cheesecakes

Cake & taart
01:15

(The most awesome) Vanillecake

Cake & taart
01:05

Luchtige biscuit met bloedappelsien en mascarpone frost...