Fluffy vegan pannenkoeken

Deze vegan pannenkoeken zijn ZO goed! Fluffy: check. Smaakvol: check. Gemakkelijk om te maken: dubbelcheck! Neem een garde en een kom klaar en je kan meteen beginnen.

Of je nu meer plantaardig wil eten voor het dierenleed, het milieu, voor je eigen lichaam of omdat je – toevallig – geen eieren in huis hebt, dit recept is ééntje dat je moet uitproberen. Deze fluffy kleine pannenkoeken zijn zo heerlijk, zacht en luchtig dat ze niet in je ontbijt of brunch repertoire mogen ontbreken.

Maar hoe krijg je vegan pannenkoeken dan zo fluffy? Het geheim zit hem in de reactie tussen de rijsmiddelen. We gebruiken bakpoeder – dat zit in zelfrijzende bloem – en aanvullend een beetje natriumbicarbonaat, of ook wel baksoda genoemd. Bakpoeder wordt geactiveerd wanneer het in aanraking komt met warmte (bvb. wanneer je een cake bakt gaat het deeg stijgen in de oven), baksoda daarentegen reageert in combinatie met een zuur (door bijvoorbeeld citroensap of yoghurt toe te voegen). Combineer de twee (door zuur en warmte samen te gebruiken) voor een optimale fluffiness. En dat is precies wat we hier doen!

Nog op zoek naar een top pannenkoekenpan? Deze werkt prima en is een budget optie!

Fluffy vegan pannenkoeken

4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Porties: 10 pannenkoekjes

Ingrediënten

  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 200 ml plantaardige melk
  • 1 el azijn*
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl baksoda (bicarbonaat)

Instructies

  • Doe de melk samen met de azijn in een glas/maatbeker en roer even om de twee goed te mengen. Laat even staan. 
  • Doe de bloem samen met de suiker in een kom. Meng met een garde tot een egaal mengsel. 
  • Doe de vanille bij het melkmengsel en maak een kuiltje in het midden van de bloem. 
  • Giet beetje bij beetje de melk bij de bloem en meng ondertussen met een garde. Probeer het mengsel niet te glad te maken, des te minder we roeren des te fluffy-er en luchtiger de pannenkoeken zullen zijn. 
  • Laat het deeg 5 minuutjes rusten en verwarm dan je pannenkoekenpan. 
  • Doe wat olie of (plantaardige) boter in de pan en bak de pannenkoeken in kleine hoopjes ongeveer 2 minuten aan elke kant. Serveer meteen met je favoriete toppings.

Notities

*Opties: appel, witte wijn of rode wijn azijn werken allemaal prima. Ook vers citroensap is een prima alternatief.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten wat je er van vond!

Smakelijk!

Nog op zoek naar meer lekkere ontbijt recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Kan je maar geen genoeg krijgen van pannenkoeken? Maak dan eens de banaanpannenkoekjes of havermout crêpes. Of vind nog veel meer inspiratie in mijn ontbijtkookboek!



10 gedachten over “Fluffy vegan pannenkoeken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept