Oké, ik weet het, zo iets nieuws proberen op een maandag: dat staat je misschien niet aan. Maar ik ben hier om te zeggen: halloumi is THA BOMB. En je moet dit gewoon eens proberen. Ben je een kaasliefhebber? Hou je van hartig? Hou je van crunch? Dan is halloumi zeker en vast je ding! Geef deze schotel eens een kans en laat me weten wat je er van vond!
Ik weet niet meer exact wanneer ik halloumi voor de eerste keer at, maar ik weet wel nog waar het was! Een restaurantje in Antwerpen (voor de locals: De Walrus) verkocht een salade met halloumi en ik bestelde het zonder echt te weten wat het was. Ik werd dan ook blij verrast toen ik krokante kaas op mijn bord zag liggen. Jep, halloumi is dus een kaas die niet smelt als je hem bakt of verwarmd. Kaas met een krokant korstje zonder een heleboel werk en zonder frituurvet te betrekken? Yes please!
De halloumi heeft een vrij zoute & hartige smaak en gaat dus perfect bij de lichtzure tomatensaus die we voor dit stoofpotje maken. Super gemakkelijk en snel te maken. Fruit een uitje, doe er wat courgette bij (of iets anders dat nog in je koelkast ligt kan ook natuurlijk) en laat garen met een blik goede tomatenblokjes. Leg de halloumi bovenop en laat even bruin worden in de oven en klaar is kees. Lekker op zich of serveer met wat basmati rijst of ovenfrietjes. Jum jum jum!
Ingrediënten
- 200 g halloumi
- 1 grote ui
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 courgette
- 1 el komijnpoeder
- 1 el pikantpaprikapoeder
- een handjevol basilicum
Instructies
- Snij de ui doormidden en in fijne ringen. Was de courgette en snij in hapklare blokjes.
- Stoof de ui aan in een beetje olijfolie in een pan met hoge zijden die ook in de oven mag (dus geen plastiek handvat).
- Voeg na 2 minuten ook de courgette toe. Kruid met peper en zout.
- Zodra de ui en courgette beetgaar zijn (na ongeveer 5 minuten) voeg het komijnpoeder & paprikapoeder toe en bak 1 minuut mee tot de kruiden tot leven komen.
- Voeg de tomatenblokjes toe en zet alles goed onder elkaar. Kruid eventueel nog bij met peper of zout.
- Maak de halloumi droog met wat keukenpapier en snij in dunne reepjes, plakjes of blokjes (jouw keuze).
- Leg de halloumi bovenop het tomatenmengsel en zet in de oven voor ongeveer 15-20 minuten tot de kaas goudbruin kleurt.
- Haal uit de oven en scheur wat basilicumblaadjes als afwerking.
Smakelijk!
Dit heeft ongelofelijk gesmaakt!
Een super lekker en eenvoudig receptje! Ik heb er nog wat parelcouscous bij gemaakt, super combinatie
Dat maakt me heel blij!
Hoi Ellen!
Ik maakte dit gerechtje omdat ik vegetarisch probeer te eten, én het is al meteen mijn favoriet! :)
Echt heel simpel, lekker , goedkoop en zo eens iets anders :)
Sanne
Oh fijn dat te horen Sanne! :D
Waaw! Dat ziet er lekker uit Ellen. Ga ik zeker eens uitproberen. Het past ook perfect in mijn low-carb dieet.
Super! Laat het smaken Bert!
Groetjes,
Ellen
Hier staat deze schotel net in de oven, ipv met courgette, met flespompoen (omdat ik die nog in huis had)… De ‘saus’ is alvast heel lekker (supercombinatie: pompoen met komijn). Ik miste wel de ‘graden’ van de oven. Ik ben aan het proberen op 180 graden… En ik hoop dat de halloumi er lekker en krokant uitkomt ;) of moet het gewoon een kwartier onder de grill?
Dag Vero,
Bedankt voor je berichtje. Ik zie inderdaad dat ik het vergeten ben, ik pas het aan. Inderdaad was het 180°C. Als je twijfelt is 180°C altijd een veilige optie. :)
Je kan kiezen tussen de twee, het resultaat zal vrijwel hetzelfde zijn. Grill kan je gebruiken om het proces sneller te laten gaan als de saus nog warm is van het maken. Als je alles wil opwarmen, beter de oven.
Hopelijk heeft het gesmaakt!
Liefs,
Ellen