5 van 8 beoordelingen

Rode linzen dahl recept

Dit rode linzen dahl recept is een verrukkelijk gerechtje dat bekend staat om zijn smaakvolle combinatie van kruiden en heerlijke texturen. Dit snelle recept, gemaakt met wortel, zoete aardappel, erwtjes, milde curry pasta, kokosmelk en rijst, is niet alleen eenvoudig te bereiden, maar ook voedzaam en hartverwarmend. We vereenvoudigen de uitgebreide Indiase keuken enorm, dus ik zou dit recept niet traditioneel noemen. Wel heel erg lekker.

Rode linzen dahl zelf maken, een makkie!

Het verhaal achter Rode linzen dahl

Rode Linzen Dahl is een traditioneel Indiaas gerecht dat bekend staat om zijn rijke smaken en voedzame eigenschappen. Het wordt vaak gemaakt met verschillende kruiden, groenten en linzen. We gebruiken dan ook deze combinatie als basis voor dit super snelle dahl recept. De rode linzen zijn dan ook de ster van dit gerecht. Snel klaar te maken, koken mooi plat tot een heerlijke royale en zachte saus. Je koopt ze ongepaard (staat vaak bij de pasta of peulvruchten) in een zakje. We hebben dus niet de linzen uit blik nodig, die koken niet plat genoeg. Serveer met gekookte rijst of probeer eens zelfgemaakt naanbrood te maken. Een combinatie made in heaven!

De ingrediƫnten voor dit snelle dahl recept

  • Rode linzen: Dit zijn een uitstekende bron van eiwitten en vezels. Ze zorgen voor een mooie textuur in het gerecht en maken de curry zacht.
  • Wortel en zoete aardappel: Deze groenten voegen een natuurlijke zoetheid en een knapperige textuur toe aan het gerecht. Dankzij het zetmeel binden ze mee de saus maar geven ze toch genoeg bite als we een deel van de dahl pureren.
  • Erwtjes: Ze voegen kleur en frisheid toe aan het gerecht en zijn bovendien rijk aan eiwitten.
  • (Milde) curry pasta: Kies voor een klassieke Indiase dahl curry als je die tegenkomt in de supermarkt, of ga voor een andere currypasta waar je dol op bent.
  • Kokosmelk: Hiermee wordt een romige en zijdezachte consistentie gecreĆ«erd, terwijl het ook een subtiele tropische smaak toevoegt. Ben je hier niet dol op, dan kan je ook room toevoegen als vervanger.
rode linzen dahl recept

Stap-voor-stap Bereidingswijze

  1. Bereid de ingrediƫnten voor: Schil en snijd de wortel en zoete aardappel in kleine stukjes.
  2. Fruit de groenten: Verhit wat olie in een pan en voeg de wortel, zoete aardappel toe. Bak ze kort tot ze zacht beginnen te worden.
  3. Voeg de curry pasta toe: Roer de milde curry pasta door de groenten en laat het geheel een paar minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  4. Kook de rode linzen: Voeg de rode linzen toe aan de pan en giet de kokosmelk erbij. Laat het geheel ongeveer 20-25 minuten sudderen tot de linzen gaar zijn en de saus dikker wordt.
  5. Blend en voeg de erwtjes toe: blend de saus gedeeltelijk (laat zeker nog voldoende stukjes!) en voeg de erwtjes toe. Laat nog even verder pruttelen.
  6. Bereid de rijst: Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Serveren: Serveer de Rode Linzen Dahl over de rijst, eventueel naanbrood en verse koriander en yoghurt.

Bewaren en voorbereiden van deze rode linzen dahl

  • Voorbereiden: des te langer de curry pruttelt, des te beter ontwikkelen zich de smaken. Je kan dit dahl recept dus ruim op voorhand klaarmaken. Zo hoef je op het moment dat je gaat eten enkel de curry doorwarmen op het vuur.
  • Bewaren: je kan de curry in de koelkast bewaren en er tot wel 4 dagen van genieten. Je kan deze curry ook makkelijk invriezen, tot 3 maanden. Bewaar de rode linzen dahl wel zonder rijst.
  • Heb je nog een restje groenten in huis? Die kan je perfect in deze dahl verwerken!
  • Linzen en erwtjes zijn een natuurlijk bron van eiwitten, maar heb je toch vleeseters aan tafel? Gebakken stukjes kipfilet passen goed bij dit gerecht.
  • Ik blend de helft van de saus voor een zachte textuur, maar laat nog genoeg stukjes over zodat je nog genoeg bite hebt en de verschillende ingrediĆ«nten nog kan proeven.
  • Je kan dit dahl recept serveren met rijst of maak eens zelf naanbrood. Zo zo lekker!
  • Let bij het kopen van je currypasta goed op het aantal pepertjes op de verpakking. De kleur kan soms verwarrend zijn, dus de pepertjes geven de pikantheid aan.
  • Dit dahl recept is plantaardig (zonder de yoghurt), glutenvrij en lactosevrij.

Rode linzen dahl recept

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:45 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:35 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 8 beoordelingen
4 personen

Ingrediƫnten

  • 4 wortels
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 eetlepels (dahl) currypasta*
  • 1 blik kokosmelk 400ml
  • 200 gram rode linzen
  • 200 gram diepvrieserwtjes

Voor de afwerking, optioneel

  • rijst
  • naanbrood
  • verse koriander
  • yoghurt

Instructies voor dit dahl recept

  • Schil de wortels en aardappel en snij in kleine blokjes. Stoof aan in een stoofpot met een scheutje olijfolie voor zo'n 5 minuten op middelhoog vuur. De groentjes moeten nog niet volledig gaar zijn. Kruid met peper en zout.
  • Voeg de currypasta toe en bak even mee tot je de pasta goed ruikt. Voeg dan de kokosmelk, linzen en 500ml water toe. Breng zachtjes op laag vuur aan de kook. Roer regelmatig.
  • Laat minimaal 20 minuten pruttelen tot alle linzen opengebarsten zijn en de groentjes raar. Neem eventueel een staafmixer en blend ongeveer de helft van een curry voor een smeuĆÆger eindresultaat.
  • Voeg de diepvrieserwtjes toe en laat deze nog een paar minuten doorwarmen. Proef en kruid naar smaak goed af met peper en zout.
  • Serveer de heerlijke dahl curry eventueel met rijst, naanbrood, verse koriander en wat yoghurt.
*Specifieke Dahl currypasta vind je niet in alle supermarkten. Kijk dus gerust voor een alternatief, dit kan een Indiase currypasta zijn naar keuze (ik denk bv. aan tikka massala of butter chicken pasta’s) of een Thaise currypasta, die vindt je wel in elke supermarkt. De smaak zal uiteraard anders zijn maar sowieso heerlijk.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Geniet van dit rode linzen dahl recept!

Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? Verken ons uitgebreide assortiment aan plantaardige recepten op Kokerellen.be voor meer culinaire inspiratie. Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.

rode linzen dahl recept

Nog goesting?

Allergenen
00:30

Stamppot met boerenkool en gerookte forel

Lunch
00:35

Bloemkool steak met peterselie & amandel salsa

Veggie
00:20

Chili sin carne

No-bake
00:15

Winterse fruitsalade

Hartige hapjes
00:15

Garnaalcocktail in een glaasje

Vis
00:35

Kabeljauw in de oven met mosterd roomsaus

Lunch
01:30

Hartige taart met butternut, zoete aardappel en rode ui

Hoofdgerecht
00:30

Snelle vol-au-vent