Een vegetarisch hoofdgerecht met Kerst, why not?! Ik ben er zeker van dat een recept zoals deze groententaart een even grote showstopper kan zijn dan een gevulde kalkoen of een klassiek gebraad. Want zeg nu zelf: ziet deze taart er niet FAN-TAS-TISCH uit!
Deze taart kan je serveren overdag, tijdens een brunch, lunch of gewoonweg tijdens het diner als vegetarisch hoofdgerecht, of als bijgerecht kan uiteraard ook. Voor dit recept gebruik ik butternut, zoete aardappel en rode ui, maar andere harde groenten zoals pastinaak, venkel, roolraap/rabi en andere knollen smaken hier ook heerlijk in.
Het perfecte vegetarisch hoofdgerecht: de voorbereiding
Voor deze groententaart moet je een paar stapjes doorlopen, maar je kan bijna alles op voorhand bereiden. Alleen het afbakken laat ik liefst tot de dag zelf. Serveer je de taart als bijgerecht? Dan kan je ze wel al op voorhand klaarmaken en 20 minuten opwarmen in een oven op 150 graden.
Voor het deeg nam ik een shortcut en gebruikte ik een vel kruimeldeeg. Het is nochtans een vrij eenvoudig deeg om te maken. Wil je het uitproberen? Dit receptje helpt je mee op weg.
De meest uitgebreide stap van deze taart is snijden van de groenten in dunne plakjes en het aanstoven van de ui voor de bodem. Heb je een mandoline in huis? Halleluja, eindelijk eens een goede reden om deze te gebruiken! Heb je een keukenmachine die fijne schijfjes kan maken? Ook ideaal. Maar heb je dit nu niet in huis, dan werkt een scherp mes net zo goed. Ik gebruik in deze taart schijfjes butternut pompoen, zoete aardappel en rode ui. Ik sneed mijn groentjes in halve maandjes, zodat ik ze dan mooi in de taart kon schikken. Zoals je kan zien op de foto geeft dat een prachtig resultaat.
De bodem brengen we extra op smaak met traag gebakken gekarameliseerde ui, gemalen kaas en wat zachte mosterd (als je geen fan bent, kan je dit gerust weglaten). Zowel het fijnsnijden van de groentjes, als het aanstoven van de ui kan je een dag (of twee) op voorhand doen.
De groententaart afbakken
Je kan dit vegetarisch hoofdgerecht helemaal op voorhand klaarmaken. Hiervoor rol je het kruimeldeeg uit in een lage quichevorm. Ik probeerde het recept eerst zonder de bodem voor te bakken (ook wel blind bakken genoemd). De taart was zeker niet slecht, maar ik vond dat de korst toch net nog wat knapperiger mocht zijn onderaan. Bij blind bakken, zetten we de bodem eerst zonder vulling in de oven om het deeg mooi droog en krokant te bakken, zodat de vulling de bodem niet slap maakt.
Laat volledig afkoelen en beleg je de bodem met wat mosterd, gemalen kaas en de gebakken ui en schik je er de fijngesneden groenten op. Zo hoef je enkel de dag zelf je taart in de oven te steken en af te bakken.
De taart moet ongeveer een klein uurtje in de oven, maar uiteraard verschillen alle ovens een beetje en hangt dit ook van de dikte van je gesneden groenten af. Hou dus je taart vanaf 45 minuten in de gaten en prik eventueel eens in de groenten om te controleren of ze gaar zijn. Wordt de bovenkant wat te donker? Leg dan een laagje aluminiumfolie op de taart. Dan gaart deze verder maar stopt het bruinen bovenop.
Ingrediƫnten
- 1 vel kruimeldeeg
- 1 gele ui
- 3 teentjes look
- 2 eetlepels zachte mosterd optioneel
- 100 g geraspte gemalen kaas ik nam Emmental
- 1 butternut pompoen
- 1 middelgrote zoete aardappel
- 2 rode uien
- Een paar takjes verse tijm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snij de gele uien in ringen en hak de look fijn. Doe 1 eetlepel olijfolie in ketel/pan en stoof de uien tot goudbruin aan op medium vuur. Voeg na een minuutje of 5 de fijngehakte look toe. Kruid af met wat zout. Hou ze aan de kant en laat ze even afkoelen terwijl we de rest van de taart maken.
- Terwijl de uien op het vuur staan, kan je ondertussen de rest van de groenten snijden. Schil en snij de butternut, zoete aardappel en rode uien in stukken. Snij elk stuk in fijne plakjes zodat het halve maantjes vormen. Heb je een mandoline thuis? Het is nu de moment om deze te gebruiken! Anders heb je alvast veel oefenmogelijkheden om je snijtechnieken te verbeteren.
- Doe het kruimeldeeg in een quichevorm. Prik de bodem met een vork om stoom vrij te laten en de bodem mooi krokant te bakken. Leg een velletje bakpapier rechtstreeks op het deeg en vul de vorm met bakparels. Als je die niet hebt, kan je ook gedroogde bonen, peulvruchten of gewoon rijst gebruiken.
- Haal de bodem na 15 minuten uit de oven. Verwijder de bakparels en het bakpapier en laat afkoelen.
- Verdeel de kaas en de gebakken uiringen over de taartbodem.
- Leg de groenten in cirkelvorm rechtopstaand in de vorm, met de ronde kant naar boven. Start aan de buitenkant met een eerste cirkel van butternut, en wissel telkens af met een cirkel zoete aardappel en nu en dan een cirkel rode ui. Begin aan de buitenkant en vul zo de taart naar binnen toe.
- Verdeel 2 eetlepels olijfolie over de taart met een kwastje. Kruid peper, zout en wat verse tijm.
- Draai de oven lager, naar 160 minuten en bak de groententaart in de oven voor 45-60 minuten, afhankelijk van hoe dun je groenten gesneden zijn. Prik even met een vork of mes in een stukje pompoen of aardappel om te checken of ze gaar zijn.
- Haal de taart uit de oven en laat een paar minuten afkoelen alvorens je ze serveert. Werk eventueel af met wat grof zeezout.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer kerstinspiratie? Geen probleem, I’ve got you! Op de Kerstmenu-pagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
vandaag deze taart gemaakt.
SUPER lekker en ook nog heel mooi
Heel fijn dat te horen Ilse!
Groetjes,
Ellen
Hai Ellen,
Wanneer voeg je de optionele mosterd toe in het recept? Want dat mis ik precies, misschien kijk ik erover …
Merci!
Annick
Je mag dat op de bodem van de taart smeren! š
Super lekker! Het is even werk vooraleer je deze taart klaar hebt maar een echte aanrader!