Kokos-citroentaart (vegan)
Goedemorgen! Vandaag deel ik met jullie een héérlijk fris en fruitig taartje. Perfect voor een zonnige dag als deze (hopelijk. Zonnetje waar blijf je?). Deze taart is niet alleen om van te smullen, maar ook nog eens goed voor het milieu en de dieren. Bovenop is ze nog gluten- en lactosevrij ook. Daar word je toch blij van? :)
Traditionele citroentaart is geweldig lekker, maar oh zo decadent! Boter, suiker, eieren, alles in overvloed. Bij deze taart gaan we een andere kant op. Ze is zéker zo lekker en fris, maar met alleen maar goede ingrediënten. En geloof me: je kent ze allemaal! De bodem maken we van amandelen, kokos & ahornsiroop (je kan ook honing gebruiken), de vulling van citroen, kokosmelk en nog wat meer ahornsiroop. Te gemakkelijk voor woorden. :)
Nu is een citroen wel geel, maar het citroensap zorgt er helaas niet meteen voor dat heel je taart ook geel ziet. Bij de traditionele versie zorgen het eigeel en de boter voor deze kleur, maar in onze geval moesten we wat gaan experimenteren. Zo voegde ik bijvoorbeeld een halve theelepel kurkuma toe aan de vulling (dit geeft ook de gele kleur aan curry poeder). Helemaal optioneel, maar wel mooi om je taart die gele kleur te geven zonder een bijsmaakje!
Ingrediënten
- 150g amandelen (ik had geroosterde)*
- 3el ahornsiroop**
- 40g kokosrasp
- 1 blik kokosmelk (vol)
- 100ml ahornsiroop**
- 2 citroenen
- 1 flinke eetlepel maïzena
Werkwijze
- Doe de amandelen in een keukenmachine en maal fijn tot meel. Voeg de kokosrasp toe en de ahornsiroop en meng tot een egale massa. Als je het mengsel tussen je vingers samen drukt, moet het samenkleven.
- Neem een taartvorm met losse bodem en verdeel het mengsel en druk langs alle kanten stevig aan.
- Zet in de diepvriezer terwijl je de vulling maakt.
- Zest de twee citroenen en pers het sap uit. Doe samen met de kokosmelk en de ahornsiroop in een pannetje en breng aan de kook.
- Meng de maïzena met een klein bodempje koud water in een kommetje en roer om op te lossen.
- Voeg het maïzena-mengsel toe zodra de kokosmelk kookt en roer zo'n twee minuten tot het mengsel begint in te dikken. Draai het vuur uit en laat op kamertemperatuur komen.
- Haal de vorm uit de diepvriezer en giet het citroen-mengsel erin. Zet opnieuw in de diepvriezer (minimaal 3 uur) of overnacht in de koelkast.
- Ik vind de taart het lekkerst wanneer ze in de diepvriezer heeft gezeten en nadien 2 uur op de tafel heeft gestaan.
Notes
*Heb je geen keukenmachine? Koop dan amandelmeel. **Je kan dit vervangen door andere vloeibare suikers of echte suiker in de vulling.
Smakelijk!
Die ga ik uittesten! Dankjewel om te delen!
Kan ik de maïzena toevallig door iets anders vervangen?
Hi Carolien,
Bedankt voor je leuke reactie. :)
Wat is de reden dat je de maïzena zou vervangen? Je kan ook gelatine gebruiken om het mengsel in te dikken, maar dan is het recept niet meer plantaardig. Agar Agar wordt als plantaardig alternatief ook vaak aangeraden, maar heb er zelf nog niet veel succes mee gehad in de keuken.
Liefs,
Ellen
Hoi Ellen, bedankt voor je antwoord!
Ik verdraag maïs (en dus Maïzena) niet goed, vandaar de vraag.
Dan kan ik het eens uittesten met Agar Agar.
Groetjes, Carolien
Hey! Super recept! Er mogen nog meer vegan dessertjes komen. I LIKE :)
Vraagje: is 200ml kokosmelk voldoende? Ik gebruik meestal de romige kokosmelk van AH, dat is dan toch ook volle he?
Merci!
Hi Silke!
Bedankt voor je reactie, leuk dat je dit receptje gaat maken!
Ik gebruikte een blik van 400ml. Die van de AH kan prima.
Liefs,
Ellen
Dag Ellen,
Ik ben met de taart aan de slag gegaan maar als ik hem invries en vervolgens eruit haal, is mijn bodem zacht en vochtig. Erg zonde van de smaak want die is goed. Ik kan de taart, vanuit de vriezer niet serveren. Heb je nog tips?
Dag Linda,
Dat is inderdaad jammer! Bij mij is het niet de meest stevige bodem, maar ik kan hem wel scheppen vanuit de vriezer. Eventueel wat minder ahornsiroop gebruiken, misschien 80g proberen om het wat minder vochtig maar toch stevig te maken. Wat je ook altijd kan doen is 2 el gesmolten kokosolie toevoegen aan de bodem. Doordat deze zal uitharden tijdens het afkoelen wordt die ook steviger.
Hopelijk helpen de tips!
Liefs,
Ellen
Dag Ellen, kun je mij advies geven? De vulling blijft vloeibaar bij mij. Wat kan ik doen? Groetjes van Martine
Dag Martine,
Ik vermoed dat het komt door je maïzena? Deze moet goed indikken tijdens het koken, anders dan blijft de vulling te vloeibaar. Eventueel een extra schepje en een minuutje langer op het vuur? Hopelijk lukt het dan beter!
Groetjes,
Ellen
Lijkt me heerlijk! Zou je de ahornsiroop ook kunnen vervangen door gepureerde dadels?
Ja volgens mij wel. En dat is ook kéi lekker denk ik! :)
Ja lijkt mij ook! Alleen nog even uitvogelen hoeveel dadels dan nodig zijn….heb jij een idee?
Ik zou zeggen begin met 10 en dan kijken hoe het mengsel aanvoelt. Als het nog te los is (en niet aaneenkleeft als je het samen drukt) moet je er nog een paar extra doorheen mengen. :) Succes ermee!
Oh ja en welk formaat vorm gebruik je?
Een standaard quiche vorm, ongeveer 21 cm in diameter als ik me niet vergis.
Hij is heerlijk met 12 dadels gepureerde en wat stevia. Als je eenmaal stevig en bevroren is kun je hem dan in de koelkast bewaren?
Ja normaal gesproken wel! Hij is wel aan de zachtere kant dan, maar ik kon hem gewoon snijden.
Groetjes,
Ellen
Het ziet er heerlijkheid! Kan ik de amandelen door iets anders vervangen? Ivm noten allergie? Iets wat net zo lekker is? ?
Misschien door havermout? Of bloem? Dat kan je proberen!
Groetjes,
Ellen
Top ik ga havermout proberen. Dank je wel!
Deze taart gisteren gemaakt voor ons laatste Nieuwjaarsfeestje. Gemakkelijk te maken, weinig ingrediënten. De korst wordt wel wak bij het uithalen. Ik had zoals in het recept de taart 2 uur van te voren uit de vriezer gehaald. Uiteindelijk was het 3,5 uur later toen we er aan begonnen en toch was er nog een deel aan de binnenkant bevroren. De smaak was wel heel lekker en de kokos is niet heel uitgesproken.