Goedemorgen! Vandaag deel ik met jullie een héérlijk fris en fruitig taartje. Perfect voor een zonnige dag als deze (hopelijk. Zonnetje waar blijf je?). Deze taart is niet alleen om van te smullen, maar ook nog eens goed voor het milieu en de dieren. Bovenop is ze nog gluten- en lactosevrij ook. Daar word je toch blij van? :)
Traditionele citroentaart is geweldig lekker, maar oh zo decadent! Boter, suiker, eieren, alles in overvloed. Bij deze taart gaan we een andere kant op. Ze is zéker zo lekker en fris, maar met alleen maar goede ingrediënten. En geloof me: je kent ze allemaal! De bodem maken we van amandelen, kokos & ahornsiroop (je kan ook honing gebruiken), de vulling van citroen, kokosmelk en nog wat meer ahornsiroop. Te gemakkelijk voor woorden. :)
Nu is een citroen wel geel, maar het citroensap zorgt er helaas niet meteen voor dat heel je taart ook geel ziet. Bij de traditionele versie zorgen het eigeel en de boter voor deze kleur, maar in onze geval moesten we wat gaan experimenteren. Zo voegde ik bijvoorbeeld een halve theelepel kurkuma toe aan de vulling (dit geeft ook de gele kleur aan curry poeder). Helemaal optioneel, maar wel mooi om je taart die gele kleur te geven zonder een bijsmaakje!
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 150 g amandelen ik had geroosterde*
- 3 el ahornsiroop**
- 40 g kokosrasp
Voor de vulling:
- 1 blik kokosmelk vol
- 100 ml ahornsiroop**
- 2 citroenen
- 1 flinke eetlepel maïzena
Instructies
Voor de bodem:
- Doe de amandelen in een keukenmachine en maal fijn tot meel. Voeg de kokosrasp toe en de ahornsiroop en meng tot een egale massa. Als je het mengsel tussen je vingers samen drukt, moet het samenkleven.
- Neem een taartvorm met losse bodem en verdeel het mengsel en druk langs alle kanten stevig aan.
- Zet in de diepvriezer terwijl je de vulling maakt.
Voor de vulling:
- Zest de twee citroenen en pers het sap uit. Doe samen met de kokosmelk en de ahornsiroop in een pannetje en breng aan de kook.
- Meng de maïzena met een klein bodempje koud water in een kommetje en roer om op te lossen.
- Voeg het maïzena-mengsel toe zodra de kokosmelk kookt en roer zo’n twee minuten tot het mengsel begint in te dikken. Draai het vuur uit en laat op kamertemperatuur komen.
- Haal de vorm uit de diepvriezer en giet het citroen-mengsel erin. Zet opnieuw in de diepvriezer (minimaal 3 uur) of overnacht in de koelkast.
- Ik vind de taart het lekkerst wanneer ze in de diepvriezer heeft gezeten en nadien 2 uur op de tafel heeft gestaan.
**Je kan dit vervangen door andere vloeibare suikers of echte suiker in de vulling.
Smakelijk!
Deze taart gisteren gemaakt voor ons laatste Nieuwjaarsfeestje. Gemakkelijk te maken, weinig ingrediënten. De korst wordt wel wak bij het uithalen. Ik had zoals in het recept de taart 2 uur van te voren uit de vriezer gehaald. Uiteindelijk was het 3,5 uur later toen we er aan begonnen en toch was er nog een deel aan de binnenkant bevroren. De smaak was wel heel lekker en de kokos is niet heel uitgesproken.
Het ziet er heerlijkheid! Kan ik de amandelen door iets anders vervangen? Ivm noten allergie? Iets wat net zo lekker is? ?
Misschien door havermout? Of bloem? Dat kan je proberen!
Groetjes,
Ellen
Top ik ga havermout proberen. Dank je wel!
Hij is heerlijk met 12 dadels gepureerde en wat stevia. Als je eenmaal stevig en bevroren is kun je hem dan in de koelkast bewaren?
Ja normaal gesproken wel! Hij is wel aan de zachtere kant dan, maar ik kon hem gewoon snijden.
Groetjes,
Ellen