Ricotta pannenkoeken. Die schreeuwen om de lente, nietwaar? Denk fluffy zachte, maar ook een tikje smeuïge pannenkoeken boordevol frisheid, afgewerkt met heerlijke zoete gemarineerde aardbeien en eventueel een toefje room of yoghurt bovenop. Zo heerlijk, en zo simpel om te maken. Ik laat je graag zien hoe!
Ricotta pannnenkoeken, match made in heaven
Waarom werkt ricotta zo goed als ingrediënt voor pannenkoeken? De zachte smeuïge kaas zorgt in dit recept voor een fantastische basis om deze pannenkoeken erg lang zacht en luchtig te houden. Veel pannenkoeken recepten zijn het lekkerst vers. Warm je ze later opnieuw op, dan worden ze taai. Dat is bij deze ricotta pannenkoeken absoluut niet het geval. Daarom zijn ze perfect voor een feestje op voorhand te maken.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Suikervrije pannenkoeken bakken
Suikervrije pannenkoeken bakken was nog nooit zo makkelijk. Momenteel is er een waaier aan alternatieven op de markt die het bakken een heel stuk gemakkelijker maken, ook zonder suiker. Ik gebruik bij voorkeur bakproducten die 1 op 1 vervanger zijn. Dit wil zeggen dat je ze op dezelfde manier afweegt als klassieke suiker, dus 100 gram suiker wordt 100 gram suikervervanger. De suikervervanger op basis van sucralose werkt voor dit recept perfect. Dit geeft een zoete tint aan de pannenkoeken, specifiek om de wat bittere smaak van het bicarbonaat te neutraliseren.
We marineren ook de aardbeien in sucralose. Dit zorgt er voor dat er vocht uit de aardbeien zal getrokken worden en de sucralose zal smelten. Samen vormen ze een heerlijk zoet aardbeiensausje. Begin met de aardbeien en doe dit minimaal een half uur voor het serveren en maximaal een dag op voorhand.
Ingrediënten
- 220 g zelfrijzende bloem
- 1/2 de theelepel bicarbonaat
- 50 g suikervervanger op basis van sucralose 1-1
- 2 eieren
- 200 g ricotta
- 250 ml melk
- 1 citroen
Voor de aardbeien:
- 400 g aardbeien
- 2 eetlepels suikervervanger op basis van sucralose
Instructies
- Neem een grote kom en meng de zelfrijzende bloem met het bicarbonaat en de suikervervanger op basis van sucralose.
- Neem een kleine kom en klop de eieren los. Voeg de melk en ricotta toe en meng goed.
- Was en zest de citroen. Pers de citroen uit. Voeg het sap en het meeste van de citroenzeste bij het ricottamengsel. Hou een beetje apart voor bij de aardbeien.
- Maak een gaatje in het midden van de bloem en giet het ricottamengsel erin. Meng voorzichtig met een garde, er mogen nog wat kleine klontertjes in het deeg zitten.
- Voor de aardbeien: Was de aardbeien, verwijder het kroontje en snij in vieren. Voeg de suikervervanger op basis van sucralose toe en de rest van de citroenzeste. Schep om en laat marineren op kamertemperatuur.
- Bak de pannenkoekjes in een pan met een klontje boter of een scheutje olie goudbruin en luchtig voor zo’n 2 minuten aan de eerste kant en 1 minuutje aan de andere kant. Wacht met het draaien van de pannenkoeken tot de randjes deeg uitgedroogd lijken en er luchtbelletjes bovenop de pannenkoeken verschijnen.
- Serveer de pannenkoeken meteen met de gemarineerde aardbeien. Smakelijk!
Smakelijk! X Ellen. Ben je nog op zoek naar meer lekkere ontbijt recepten zoals deze ricotta pannenkoeken? Geen probleem, I’ve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Supergemakkelijk en snel recept! Heel het gezin smult mee van de pannenkoeken! Lekker genieten op een zaterdag of zondagochtend!
De combinatie van ricotta en citroen is hier een echte winner in huis! Deze komen dan ook heel regelmatig op tafel.
Ik ben zelf niet zo thuis in suikervervangers. Welke kan jij hiervoor aanraden?
Hoi Lien,
Ik gebruikte in dit recept de Canderel Sugarly Kristalkorrel die je 1 op 1 kan vervangen door suiker.
Die verpakking ziet er zo uit: https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=canderel+sugarly+kristalkorrel&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Maar je kan dus ook dezelfde hoeveelheid suiker gebruiken als in het recept staat mocht je dat wensen.
Veel bakplezier!
Liefs,
Ellen