Kalkoenrollade met butternut, appel en walnoten

Kalkoenrollade, is er iets klassieker voor met Kerst? Ik hou er wel van, zo die lekkere Vlaamse keuken tijdens de feestdagen. Deze kalkoenrollade krijgt natuurlijk een Kokerellen twist met lekker veel groentjes. Kalkoenrollade zelf maken vraagt wel een aantal stappen, maar het is totaal niet moeilijk om te maken. Het best van al? Je kan de rollade al een dag op voorhand klaarmaken, dan hoeft hij enkel nog in de oven terwijl jullie aan de hapjes gaan.

Kerstmenu plannen

Een kerstmenu plannen is niet altijd even evident. Heb je bijvoorbeeld voor elk gerecht de oven nodig, dan kan het wel eens zijn dat je in planning volledig in de soep loopt. Denk daarom goed na over hoe je elke gang gaat klaarmaken. Maak je bijvoorbeeld deze kalkoenrollade, dan zou ik voor een koud gerechtje al voorgerecht gaan of een lekker soepje zoals de geroosterde pompoensoep die ik vorige week deelde. Zo heeft de rollade rustig de tijd om in de oven te garen. Zeker als je er nog wat lekkere geroosterde wortelen bij wil serveren.

Kalkoenrollade met een heerlijke groentenvulling

Klassieke kalkoenrollade wordt meestal met veel vetstof en kruiden gemaakt, soms met gehaktvulling en spek, soms met kaas, maar in dit recept vullen we onze kalkoenrollade met een heerlijke stuffing met pompoen, appel, walnoten, veenbessen en stukjes ciabatta. Brood gebruiken in je vulling is echt iets dat ik ken uit Amerika, maar het is een gemakkelijk alternatief voor broodkruim om de vulling goed in te dikken.

Ik gebruik in dit recept pompoen, maar kies gerust een groente die jij lekker vindt. Alternatieven die sowieso super lekker smaken, zijn knolselder, pastinaak, venkel of raapjes. Ze behouden goed hun vorm tijdens het garen en laten niet al te veel vocht vrij tijdens het bakken.

Als extra smaakmakers kies ik voor fijngehakte salie (topcombinatie met pompoen en ultiem winterkruid), veenbessenconfituur of -saus (maak hem zelf of haal hem in de winkel) en de mosterd A l’Ancienne van Maille. De mosterd en de veensbessensaus geven beide enorm veel body aan onze kalkoenrollade. Je proeft ze niet uitgesproken in het stukje vlees op je bord, maar ze zijn echt cruciaal om alle samen smaken te brengen vind ik. :)

Voorbereiding, tips en bewaren

Voorbereiding

Deze kalkoenrollade leent zich er uitstekend toe om hem op voorhand voor te bereiden. Het afbakken zou ik wel op het moment zelf doen. Maak de pompoenvulling de dag op voorhand en stel in de voormiddag de kalkoenrollade samen. Bewaar in aluminiumfolie afgedekt in de koelkast tot je klaar bent om hem te gaan bakken. Reken een uur tijd om de rollade af te bakken (een 40-tal minuten bakken en minimaal 15 minuten rusten).

Tips

  • Hou je niet van pompoen? Ga dan voor knolselder, pastinaak, venkel of raapjes voor de vulling. Snij de groenten van de vulling best klein.
  • Ik nam een zakje voorgesneden butternut omdat het snel moest gaan (kan dus echt prima h√©), maar als ik zelf de butternut gesneden had was ik voor wat kleinere blokjes gegaan. Dit presenteert nog net iets fijner.
  • Gebruik bv. glutenvrije ciabatta van Sch√§r voor een glutenvrij alternatief.

Bewaren

De restjes kalkoenrollade kan je prima bewaren in de koelkast. Snij eventueel al in schijven zodat je de volgende dag een gemakkelijke portie in de microgolf kan opwarmen. Je kan de rollade tot twee dagen na het serveren bewaren, maar zorg er wel voor dat hij niet de hele avond op (een warme) tafel heeft gestaan, want dan zou het vlees sneller slecht kunnen worden.

Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Kalkoenrollade met butternut, appel en walnoten

Voorbereidingstijd25 min
Bereidingstijd40 min
Porties: 6 – 8 personen

Ingredi√ęnten

Voor de kalkoenrollade

  • 1 ui
  • 1 kleine butternut ongeveer 800g
  • 1 appel
  • 10 blaadjes salie
  • 100 gram walnoten
  • 600 gram kalkoenlapjes*
  • 150 gram gedroogde ham ik nam parmaham
  • 1/2 ciabatta
  • 2 eetlepels Maille mosterd A l'Originale
  • 3 veenbessensaus

Voor de geroosterde wortelen

  • 600 gram wortelen
  • 1 grote eetlepel honing
  • een handje vol verse tijm

Puree, krokketjes of frietjes, extra veenbessensaus en wat veldsla om te serveren

    Instructies

    Voor de kalkoenrollade

    • We beginnen met de vulling. Schil de butternut en snij in kleine blokjes. Snij de ui fijn.
    • Doe de ui in een pan en stoof aan voor 2 minuten. Voeg de butternut toe en bak mee. Snij de salie in fijne reepjes en stoof mee aan. Voeg een scheutje water toe zodat de butternut niet gaat kleven. Kruid goed met peper en zout.
    • Schil de appel en snij in kleine blokjes.
    • Voeg na 5 minuten de appel toe en bak nog 5 minuten mee tot alles zacht en beetgaar is. Draai het vuur uit.
    • Hak de walnoten fijn. Snij de ciabatta in kleine blokjes. Voeg toe aan de butternut en schep alles goed onder.
    • Verwarm de oven voor op 180¬įC.
    • Leg twee vellen aluminiumfolie onder elkaar met lichte overlap. Verdeel hierover de ham. Leg ze naast elkaar in twee rijen met lichte overlap zodat je een grote rechthoek krijgt van ongeveer 30 (breedte) op 40 (hoogte) centimeter.
    • Verdeel de kalkoenlapjes over de ham. Probeer het zo te passen dat de ham volledig door de kalkoen bedekt wordt. Smeer de bovenkant van de kalkoen volledig in met de Maille mosterd A l'Ancienne. Kruid goed met peper en zout. Verdeel over het midden in de breedte de veenbessensaus.
    • Verdeel in het midden van de kalkoen (op de veenbessensaus) de pompoenvulling in een lange reep/worst.
    • Rol nu de onderkant van de aluminiumfolie met de ham en kalkoen over de vulling. Voeg enkel de aluminiumfolie terug naar beneden. Herhaal met de bovenkant van de aluminiumfolie. Pak de rollade goed in met de aluminiumfolie en zorg dat alle kanten goed afgesloten zijn.
    • Zet de kalkoenrollade in de oven voor 25 minuten. Haal dan uit de oven en vouw de aluminiumfolie open zodat de parmaham krokant kan bakken.
    • Zet nog 15 minuten terug in de oven. Haal de rollade terug uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Laat 15 minuten rusten.

    Voor de geroosterde wortelen

    • Zet de oven op 200¬įC.
    • Was de wortelen goed, je hoeft ze niet te schillen. Snij ze in de lengte doormidden of als ze echt groot zijn in vieren. Doe in een ovenschaal. eng met een scheutje olijfolie, de honing en de verse tijm. Kruid met peper en zout. Zet in de oven voor 40 minuten. Heb je een grotere oven, zet ze dan de eerste 25 minuten boven het kalkoengebraad, daarna eronder tot de wortelen gaar zijn.
    • Serveer de worteltjes met je favoriete aardappelbereiding, wat veldsla, extra veenbessensaus en de kalkoenrollade.

    Notities

    *Ik vond super dunne kalkoenlapjes in de supermarkt (bij Carrefour), maar heb je gewone kalkoenfilets, leg ze dan tussen twee vellen plasticfolie en plet ze met een vleeshamer of een steelpannetje tot ze ongeveer 1 centimeter zijn. Bij je slager kan je zeker vragen of de winkelbediende dit voor je wil doen.

    Nog op zoek naar meer kerstrecepten? Geen probleem, I‚Äôve got you! Op de kerst pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

    Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

    En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

    Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Maille. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

    You may also like



    5 gedachten over “Kalkoenrollade met butternut, appel en walnoten”

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept