4.50 van 2 beoordelingen

Zelf veenbessensaus maken

Veenbessensaus, of cranberrysaus is één van die receptjes die je in de kerstperiode meermaals boven kan toveren. En zelf veenbessensaus maken is totaal niet moeilijk. Het is zelfs poepsimpel! Je hebt maar drie ingrediënten nodig en ik laat je zien hoe het moet.

Veenbessen zijn van nature opgeblazen en glanzend rood. Maar wist je ook dat ze ontzettend, maar écht wel ontzettend zuur zijn? Rabarber is er niets tegen! De meesten van jullie zullen vooral bekend zijn met de gedroogde (en gezoete) variant, maar de natuurlijke versie is ook de moeite om mee te gaan experimenteren.

suikervrije-cranberry-saus-gezond-6

Om de zuurheid van de veenbessen te counteren hebben we een zoetstof nodig, and a lot of it! Ik gebruik in dit recept geen klassieke kristalsuiker maar wel de heerlijke smaakvolle ahornsiroop. Dit geeft meteen een extra winterse toets aan je gerechtje. Iets waar ik dol op ben! Maar honing of agavesiroop zijn prima alternatieven trouwens. Wil je de hoeveelheid zoet toch verminderen? Dan kan je een deel vervangen door stevia poeder. Ik raad je dan aan om te proeven terwijl de saus aan het koken is en op je gevoel het zo zoet maken zoals jij het wil.

suikervrije-cranberry-saus-gezond

Zoals je kan zien is veenbessensaus maken dus helemaal niet moeilijk. Probeer het zelf ook eens een keertje uit!

Veenbessensaus

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:00 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:15 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.50 van 2 beoordelingen
8 personen

Ingrediënten

  • 350 g cranberries
  • 150 g ahorn/agavesiroop*
  • 1 sinaasappel

Instructies

  • Zet een pannetje op het vuur met de cranberries en een kopje water.
  • Voeg de zeste van de sinaasappel toe, samen met het sap en de ahornsiroop.
  • Zet op middelhoog vuur voor ongeveer 15 minuten of tot de bessen helemaal plat gekookt zijn.
  • Blend indien wenselijk en laat afkoelen. Bewaar in een pot met afgesloten deksel.
*Voeg extra toe als je het graag erg zoet hebt. Ook kan je nog wat stevia toevoegen.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk!

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept! En benieuwd wat ik allemaal aan het koken ben op dit moment? Volg me dan zeker op Instagram.

suikervrije-cranberry-saus-gezond-8

Nog goesting?

gezonde tonijnsalade
Lunch
00:15

Homemade gezonde tonijnsalade

dip met geroosterde paprika
Dips
00:05

Dip met geroosterde paprika & feta

zelf ketchup maken
Hapjes
00:30

Zelf ketchup maken (zonder suiker)

hummus
Dips
00:10

3x heerlijke hummus

zelfgemaakte crackers met zaden
Hapjes
00:10

Geroosterde paprika tapenade

bosbessen confituur
Dips
00:15

Bosbessen confituur met maar 3 ingrediënten

tzaziki zelf maken
Dips
00:10

Tzatziki zelf maken

rode vruchten curd
Dessert
00:15

Rode vruchten curd