Zelf veenbessensaus maken

Veenbessensaus, of cranberrysaus is één van die receptjes die je in de kerstperiode meermaals boven kan toveren. En zelf veenbessensaus maken is totaal niet moeilijk. Het is zelfs poepsimpel! Je hebt maar drie ingrediënten nodig en ik laat je zien hoe het moet.
Veenbessen zijn van nature opgeblazen en glanzend rood. Maar wist je ook dat ze ontzettend, maar écht wel ontzettend zuur zijn? Rabarber is er niets tegen! De meesten van jullie zullen vooral bekend zijn met de gedroogde (en gezoete) variant, maar de natuurlijke versie is ook de moeite om mee te gaan experimenteren.

Om de zuurheid van de veenbessen te counteren hebben we een zoetstof nodig, and a lot of it! Ik gebruik in dit recept geen klassieke kristalsuiker maar wel de heerlijke smaakvolle ahornsiroop. Dit geeft meteen een extra winterse toets aan je gerechtje. Iets waar ik dol op ben! Maar honing of agavesiroop zijn prima alternatieven trouwens. Wil je de hoeveelheid zoet toch verminderen? Dan kan je een deel vervangen door stevia poeder. Ik raad je dan aan om te proeven terwijl de saus aan het koken is en op je gevoel het zo zoet maken zoals jij het wil.

Zoals je kan zien is veenbessensaus maken dus helemaal niet moeilijk. Probeer het zelf ook eens een keertje uit!
Ingrediënten
- 350 g cranberries
- 150 g ahorn/agavesiroop*
- 1 sinaasappel
Instructies
- Zet een pannetje op het vuur met de cranberries en een kopje water.
- Voeg de zeste van de sinaasappel toe, samen met het sap en de ahornsiroop.
- Zet op middelhoog vuur voor ongeveer 15 minuten of tot de bessen helemaal plat gekookt zijn.
- Blend indien wenselijk en laat afkoelen. Bewaar in een pot met afgesloten deksel.
Notities
Eet smakelijk!
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept! En benieuwd wat ik allemaal aan het koken ben op dit moment? Volg me dan zeker op Instagram.

Ik gebruik het sap van een halve sinaasappel en voeg een scheutje grand-marnier toe.
Lekker!