Hou je er van dat heel je huis naar gember, kaneel en nootmuskaat ruikt? Dan moet je deze speculaaskoekjes zonder suiker zeker eens proberen! Knapperig en in elke vorm te maken die je maar wil. Ik nam deze super leuke mannetjes en werkte de koekjes af met wat frosting. Ook een heel leuke activiteit om samen met je kids te doen deze vakantie trouwens! :)
Suikervrije speculaaskoekjes
Speculaas krijgt zijn smaak enerzijds van de heerlijke koekkruiden die er in zitten. Dat is voornamelijk kaneel, gember, maar ook nootmuskaat, kruidnagels en soms nog extra kruiden. Ze doen je keuken heerlijk geuren. Maar daarnaast geeft melasse de traditionele speculaas ook veel smaak. Melasse is een bijproduct van het maken van suiker uit suikerriet of -biet en heeft een heel diepe karamelachtige smaak. Wist je zelfs dat bruine suiker gemaakt wordt door aan witte suiker terug melasse toe te voegen? Er wordt dan ook donkerbruine cassonade suiker gebruikt om speculaas te maken.
Als we deze koekjes helemaal suikervrij maken, dan verliezen we helaas een deel van die cruciale heerlijke smaak. Daarom gebruik ik in dit recept een mengeling van zoetstoffen en bruine suiker of kokosbloesemsuiker. Die laatste heeft ook zo’n heerlijk diepe smaak. Bakken met zoetstoffen kan dus soms wat langer zoeken zijn om de exacte smaak te krijgen die jij wil. Gelukkig heb ik zelf ook al een heleboel suikervrije recepten op de blog en vind je op de website van zoetstoffen.eu niet alleen super veel informatie over zoetstoffen, maar een heel arsenaal aan recepten.
Ingrediƫnten
Voor de koekjes
- 75 g zoetstof op basis van stevia
- 25 g kokosbloesemsuiker of bruine suiker
- 125 g zachte boter
- 200 g tarwebloem
- 2 el. speculaaskruiden
- 1 ei
Voor het glazuur
- 200 g zoetstof op basis van stevia
- 1 eiwit
Instructies
Voor de koekjes:
- Doe de zoetstof samen met de suiker en zachte boter in een kom. Klop met een elektrische mixer gedurende 2 minuutjes tot het mengsel luchtiger wordt.
- Voeg het ei toe en mix door tot het volledig opgenomen is.
- Voeg dan de speculaaskruiden en tarwebloem toe en meng met een houten lepel tot het deeg een egaal mengsel vormt.
- Leg een velletje vershoudfolie klaar. Kneed het deeg met je handen samen tot een (ongeveer) ronde deegbal. Leg het op de folie en pak goed in. Druk het deeg een beetje plat, zodat je meer een schijfvorm krijgt.
- Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast om wat op te stijven. Zo blijft de vorm van de mannetjes beter behouden.
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Bestrooi jouw werkblad royaal met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Steek vormpjes naar keuze uit en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de koekjes goudbruin in de oven, zoān 15 ā 17 minuten.
- Laat de koekjes afkoelen op een koelrek en maak ondertussen het glazuur.
Voor het glazuur
- Doe de zoetstof in een blender of keukenmachine en pulseer voor een tweetal minuten. Dit maakt de zoetstof fijner en zo krijg je een gladdere glazuur.
- Voeg dan het eiwit toe en meng tot een glad glazuur totdat het mooi van de lepel afloopt. Heb je het gevoel dat hij iets te vast is? Voeg dan nog een heel klein beetje water toe, maar niet teveel in Ć©Ć©n keer.
- Doe het glazuur in een spuitzakje en knip het puntje er af. Decoreer je koekjes naar hartelust. De glazuur wordt niet zo hard als de klassieke suiker variant, dus stapel ze niet op elkaar.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer kerstrecepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de kerst pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.