Feestelijke pompoensoep met pastinaak met chorizo en burrata

Na een heleboel hapjes trappen we de kerstmenu van 2021 verder af met een heerlijk voorgerecht, namelijk deze feestelijke pompoensoep met pastinaak met krokant gebakken chorizo en fluweelzachte burrata kaas. Super lekker, gemakkelijk te maken en volledig op voorhand voor te bereiden.

Geroosterde groenten

Voor deze pompoensoep roosteren we onze groenten gaar in de oven in plaats van op het vuur. Dit zorgt ervoor dat de groenten veel meer smaak gaan ontwikkelen, een rokerige ondertoon krijgen en zelfs een beetje zoeter gaan smaken. Snij de groenten (ui, pompoen en pastinaak) in hapklare stukken en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier samen met wat teentjes look. Giet er een beetje (rijst)olie over en kruid met peper en zout. Ik deed er ook nog vers tijm overheen. Zet in de oven voor 45 minuten tot ze goudbruin zijn, die kleur zorgt voor alle smaak! Doe samen met een lekkere fond of bouillon en wat water in een soeppot en mix met een staafmixer of blender tot een glad soepje. Kies zelf hoe dik of dun je jouw soep wilt door al dan niet extra water toe te voegen.

Toppings

Het verschil tussen een gewoon soepje en een feestelijke pompoensoep zit voor mij voornamelijk in de toppings! Ik sneed een klein deeltje van de pastinaak en pompoen in fijne blokjes en bakte deze mee in de oven. Ik gooi ze niet mee in de soep maar hou ze apart om de soep op het einde mee te dresseren. Voor een krokantje koos ik voor krokant gebakken chorizo. Super smaakvol, zout en heel gemakkelijk om te maken. Neem een stukje van de chorizo en snij in kleine blokjes. Bak in een droge pan (de worst heeft vet genoeg) tot de stukjes donker kleuren en krokant zijn. Tot slot snij ik een burrata in vieren en serveer ik de soep met in het midden een stuk van deze heerlijke zachte kaas, afgewerkt met wat verse peper en eventueel wat chilivlokken.

Voorbereiden, aanpassingen en tips

Voorbereiden

Je kan deze soep volledig op voorhand klaarmaken, tot wel twee dagen op voorhand. Rooster de groenten, blend ze met de bouillon of fond en water. Laat volledig afkoelen en bewaar dan in afgesloten in de koelkast. Warm de soep even op in een pannetje en bak eventueel de toppings (chorizo en fijne stukjes groenten) terug even aan in een pannetje om ze op te warmen. Serveer de soep warm met de koude burrata.

Ik vind zelfgemaakte kaasstengels super lekker bij dit recept, dus ik raad je zeker aan om deze te maken als je daar tijd voor hebt! Bereid ze voor en bewaar rechtstreeks op een bakplaat in de koelkast tot je klaar bent om ze te gaan bakken. Dit kan tot zo’n 4 uur voor je start met de soep.

Aanpassingen

  • Voor een vegetarische optie, laat de chorizo gewoon weg of vervang door wat licht gebakken pompoenpitten. Zij geven ook een heerlijke crunch.
  • Voor een lactosevrije optie, laat de burrata weg en serveer met wat sojaroom.
  • Kan je geen burrata vinden? Gebruik gerust buffel mozzarella of ga voor een scheutje gewone room in plaats van kaas.

Tips

  • De hoeveelheid water je gebruikt in deze feestelijke pompoensoep hangt af van jouw groenten. Ik zet mijn groenten meestal nét niet volledig onder met water als ik ze in de kookpot doe. Ik laat het geheel even doorkoken en blend de soep. Is de soep nog te dik dan voeg in dan nog wat extra water toe tot ik de gewenste consistentie heb bereikt.
  • Heb je kleine teentjes look? Haal ze dan na een half uur meebakken uit de oven, anders gaan ze verbranden.

Feestelijke pompoen en pastinaaksoep met krokant gebakken chorizo en burrata

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd47 min
Porties: 6 – 8 personen

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen butternut kan ook
  • 2 pastinaken
  • 1 grote rode ui
  • 3 teentjes look
  • Een handjevol verse tijm
  • 400 ml fond of 1 bouillonblokje
  • 100 gram chorizo
  • 2 bollen burrata

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de pastinaak, ui en pompoen. Snij in hapklare stukken en verdeel over de bakplaat. Laat de teentjes look heel en leg bij op de bakplaat. Wil je graag wat groenten als topping gebruiken? Snij dan een deel van de pastinaak en pompoen in hele fijne blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
  • Kruid met peper, zout en de verse tijm en giet er een scheutje olie over. Meng goed en zet in de oven voor 35-45 minuten tot de groenten goudbruin zijn.
  • Snij ondertussen de chorizo in kleine blokjes. Bak krokant in een droge pan op middelhoog vuur en laat eventueel uitlekken.
  • Hou de klein gesneden groenten apart en pel de teentjes look. Doe de look met de rest van de groenten samen met de bouillon of fond in een soeppot en vul aan met kokend water tot de groenten net niet onder staan. Laat nog 5 minuten doorkoken en blend dan met een blender of staafmixer glad.
  • Laat de burrata goed uitlekken en snij in gelijke delen (afhankelijk an het aantal porties).
  • Serveer de soep met de apart gehouden groentjes, de krokant gebakken chorizo en de burrata. Ik kruid nog af met peper, kleine blaadjes tijm en wat chilivlokken.

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer kerstrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de kerstmenu pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept