Appeltaartjes met ijs. Lekker aan de slag met seizoensfruit voor dit kerstrecept? Ja hoor! Dan zijn deze appeltaartjes écht iets voor jou. Heb je weinig tijd voor het dessert klaar te maken? Of steek je liever al je tijd in je voor- en of hoofdgerecht? Dit dessert is perfect voor jou! Je hebt er maar 5 minuten voor nodig en na 12 minuten in de oven komen ze goudbruin en geurend op je bord.
Ik serveer deze appeltaartjes liefst individueel, maar als je wil kan je er ook één grote taart van maken en in stukken snijden. Enkele leuke toevoegingen aan dit basis recept (heb je ze in huis, kan je gemakkelijk gebruiken):
- een theelepel kaneel
- of een theelepel vanille (een half stokje)
- amandelschilfers bovenop
- een bolletje ijs (dit is – vind ik dan toch – eigenlijk niet optioneel
- karamelsaus
- grof zeezout (zeker in combinatie met de karamelsaus. SO GOOD!)
Zoals je ziet kan je dus volledig zelf aan de slag met deze appeltaartjes en ze zo zot (of eenvoudig) maken als je zelf wil. Ik hou wel van een warme afsluiter van een kerstmenu, zeker in combinatie met fris ijs. De taartjes maak je best in the moment klaar, maar zoals ik al zei duurt dit echt niet lang. Je kan eventueel de appel al op voorhand snijden en in een badje met water en wat citroensap leggen zodat ze niet verkleuren.
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- 2 appels
- 2 eetlepels boter gesmolten
- 2 eetlepels witte suiker
- vanille-ijs
optioneel: 1tl kaneel, 1 vanille-stokjes, amandelschilfers, karamelsaus …
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200C. Haal een bakplaat uit de oven (die van mij zit er standaard in) en bekleed met bakpapier.
- Snij ondertussen de appels in dunne plakjes (zo dun als je kan).
- Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier op je bakplaat. Neem een kommetje waarvan de bovenkant de grootte van je taartje zal worden. Kies dus zelf hoe groot jij ze wil. Zet het onderste boven op het bladerdeeg en snij rondom met een mes zodat je vier ronde stukjes bladerdeeg krijgt. Prik in het midden van de rondes een paar keer met een dessertvorkje.
- Verdeel de appels over het taartje, laat een kleine rand. Bestrijk dan alle taartjes (appel en de rand) met wat van de gesmolten boter. Verdeel de suiker over de appels op de taartjes.
- Zet de taartjes in de oven voor 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn en de appels licht beginnen te kleuren.
- Serveer met een bolletje ijs en eventueel karamelsaus en wat grof zeezout.
Smakelijk!
Op zoek naar nog meer kerstinspiratie? Ik maakte een compleet overzicht van alle kerstrecepten. Benieuwd wat ik dit jaar maak voor kerst? Volg mijn kookkunsten dan zeker ook op mijn Instagram-pagina!
Zeer lekker