Owh yeah, zijn jullie klaar voor wat ze wel eens Ć©chte foodporn noemen? Lig je in je bed of ben je op een strikt dieet? Klik dan snel weg voor het te laat is, want deze moelleux laat niemand onberoerd! Een krokant buitenlaagje, maar met een heerlijk smeuĆÆg en lopend binnenste is dit hĆ©t dessert bij uitstek dat je op een romantische date of met Valentijn kan serveren. En het best van al? Je hebt er maar 5 ingrediĆ«nten voor nodig en hij is foolproof!
Ondanks dat een moelleux er misschien uitziet als iets dat alleen een chef zou kunnen maken, is het Ʃcht oprecht ƩƩn van de makkelijkere dingen die je kan maken met Valentijn. Vooral omdat het deeg absoluut geen werk vraagt om het klaar te maken (en je het al op voorhand kan klaarmaken) & omdat het maar een korte tijd in de oven moet! Easy peasy, toch? Je mengt alle ingrediƫnten gewoon samen en bam! Een fantastisch dessert dat je date volledig weg zal blazen.
Wat is moelleux?
Moelleux is een chocoladegebakje dat aan de buitenkant gaar en gebakken is, maar waarbij het binnenste deeg nog lopend en vochtig is. In het Engels wordt het wel eens Molten Lava Cake genoemd. Het is een fantastisch lekker dessert met verschillende texturen. Het ziet er moeilijk uit om te maken, maar met dit recept voor moelleux en de tips en tricks lukt het je zonder problemen.
Hoe warm je moelleux op?
Verwarm de oven op 200Ā°C hetelucht. Maak het deeg en verdeel het over twee ovenschaaltjes. Zet ze voor 13 minuten in de oven. Vergeet de timer niet uit het oog, want een paar minuutjes te lang en je moelleux kan volledig gaar gebakken zijn. Dat willen we natuurlijk niet. Serveer de moelleux nog in de serveerschaaltjes, of draai ze uit op een serveerbordje. Aan jou de keuze.

Moelleux zonder ringen
Ik gebruik voor mijn moelleux altijd van die individuele mini-ovenschaaltjes waar je ook wel crĆØme brullĆ©e of pudding in kan maken. Die heeft iedereen wel in huis. Super gemakkelijk en moesten ze nu toch niet helemaal uit de vorm komen, dan eet je ze gewoon lekker uit het potje! Ik heb ze echter zelfs al in een cupcakevorm gemaakt & ook dat werkte prima. Je hoeft dus echt niet van die speciale metalen serveerringen in huis te hebben om dit recept te maken.
Toppings
Voor de toppings kan je zo eenvoudig gaan als wat poedersuiker of all out met een bolletje ijs. Ik vind vooral de combinatie van de donkere chocolade met rood fruit ongelofelijk mooi en het past wel bij de hele romantische stijl van Valentijn als je het mij vraagt. In mijn nieuwste kookboek Gezellig Kokerellen maakte ik een variant met speculaaspasta, ook ontzettend lekker!
Ingrediƫnten
- 50 gram boter
- 50 gram pure chocolade ik gebruike 72% cacao
- 70 gram poedersuiker
- 25 gram bloem
- 2 eieren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Smeer je bakvormpjes goed in met boter zodat de moulleux makkelijk uit hun vorm kunnen komen na het bakken.
- Doe de boter en de chocolade in een kom en zet voor 30 seconden in de microgolf. Roer goed door en zet er opnieuw in tot alles gesmolten is.
- Scheid 1 ei en bewaar enkel het eigeel.
- Voeg het ei, eigeel en de poedersuiker toe aan het chocolademengsel en mix goed door elkaar.
- Schep de bloem onder het mengsel tot net helemaal opgenomen.
- Verdeel het deeg over de twee vormpjes.
- Bak voor 13 minuten in het midden van de oven. Hou je timer in de gaten! Het kan zijn dat het deeg vanboven nog wat lopend lijkt, dat is normaal.
- Haal de vormpjes uit de oven en draai ze om op een presenteer-bordje en serveer meteen (eventueel met wat fruit of een bolletje ijs).
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, Iāve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Hey Ellen!
Dit ziet er super lekker uit!
Ik had het graag geprobeerd voor mijn gasten. Het deeg zou ik op voorhand maken. Moet ik het op voorhand verdelen over de vormpjes of hou ik het beter apart om vlak voor het de oven in gaat in de vormpjes te doen?
Heey Maren!
Ik heb het zelf nog niet op voorhand gemaakt, maar hoe ik het zou aanpakken is:
1) deeg op voorhand maken en in de koelkast bewaren
2) 30 minuten voor je de cakejes gaat afbakken het deeg uit de koelkast halen zodat het op kamertemperatuur kan komen
3) dan de bakvormpjes invetten en voorbereiden
4) afbakken
5) ENJOY!!! :)
Hou je mij op de hoogte hoe het ging?
Liefs,
Ellen
Ik heb je stappen gevolgd en ze zijn super gelukt! :) Heel erg bedankt!