Heb je regelmatig nog oud brood over? Ik wel! In plaats van dit weg te gooien, maak ik er dan heel erg graag broodpudding van. Bij deze deel ik dan ook mijn favoriete recept voor broodpudding met appel met jullie. Zo gemakkelijk & zo lekker. Je zal het bijna niet geloven. ;)
Ik ken voornamelijk de broodpudding met appel die mijn mama vroeger altijd maakte, maar toen ik naar Antwerpen verhuisde zag ik dat het bijna in alle bakkers te verkrijgen was! Een wereld die voor mij open ging. Menig stukjes broodpudding heb ik verorberd tijdens mijn studententijd, maar nu probeer ik vooral terug naar de home baked versie over te gaan. Heb je nog nooit broodpudding gegeten? Dan staat er je iets heerlijks te wachten! Het is niet te vergelijken met een cake of taart en ik vind het zelfs moeilijk uit te leggen hoe de textuur nu precies smaakt. Gewoon maken dus, en zelf eens proeven! ;)
Ik gebruikte voor mijn broodpudding met appel wat wit en volkorenbrood dat ik nog in huis had, jij kan nƩt hetzelfde doen. Zelfs oude croissants of zelfs chocoladebroodjes zijn hier super lekker in! Zo geef je ze meteen een tweede leven. Hier in Antwerpen kiezen ze meestal voor de klassieker met rozijnen en een laagje chocolade aan de bovenkant. Zelf hou ik van appeltjes in mijn deeg en omdat het nu toch bijna Kerstmis is deed ik er gedroogde veenbessen bij. Als ik extra fancy wil doen, maak ik een snel glazuurtje van wat poedersuiker met water en giet ik dat er nog over. Heerlijk!
Ingrediƫnten
- 1 klein brood restjes (350g)
- 3 eieren
- 500 ml melk*
- 70 g lichtbruine suiker
- 2 appels
- 50 g gedroogde veenbessen
- 1 tl vanille
- 1 tl kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Snij het brood in grove stukken. De korstjes mag je er gerust aanlaten. Doe in een grote kom.
- Breek de eieren en klop ze los in een andere kom.
- Voeg de melk toe, suiker, vanille en kaneel en meng goed.
- Voeg het ei-mengsel bij het brood en meng goed door. Het mag echt een papje worden. Laat even aan de kant staan zodat het mengsel kan “trekken”.
- Schil de appels en snij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
- Voeg de appelblokjes en de veenbessen toe aan het broodmengsel en roer goed door. Er mag niet al te veel melk meer in de bodem van de kom liggen.
- Boter een cakevorm in en doe het mengsel erin.
- Zet in de oven voor 45-50 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een tandenstoker droog uit de pudding komt.
- Laat volledig afkoelen alvorens aan te snijden.
Eet smakelijk!
Op zoek naar nog andere zoetigheden? Check zeker mijn dessertenpagina of volg me op Instagram om te ontdekken wat ik vandaag weer aan het bakken ben!
Lekker recept, eerste keer dat ik broodpudding hebt gemaakt! Heb speculaaskruiden gebruikt, ga er de volgende keer nog wat meer in doen !
Het oud brood stond klaar om naar de kippen te brengen toen ik dit recept tegenkwam. Supermakkelijk en superlekker!! Wat wil een mens nog meer! ? Ik ben niet zoān fan van veenbessen of rozijnen dus ik heb deze vervangen door chocoladedruppels. Toprecept! ?
Zo simpel, maar zo lekker!!
In ons gezin voortaan geen broodresten meer in de GFT-bak maar in deze heerlijke broodpudding die vlotjes weghapt als ontbijt, lunch of tussendoortje ! Al met verschillende broodsoorten geprobeerd en altijd even lekker al doe ik wel nog extra kaneel op de appeltjes voor ik ze onder het deeg meng :)
Aaah daarvoor vind ik het ook zo’n geweldig receptje. Ik kijk stiekem altijd uit naar restjes brood hehe. :)
De naam van het recept is geen leugen! Njammie zo lekker! En super content dat het oude brood toch niet in de vuilbak beland is.
Bij gebrek aan vanille, gebruikte ik een zake vanillepoeder om vanillepudding mee te maken. Super goed mee gelukt!
Opnieuw een top receptje ?