Heb je regelmatig nog oud brood over? Ik wel! In plaats van dit weg te gooien, maak ik er dan heel erg graag broodpudding van. Bij deze deel ik dan ook mijn favoriete recept voor broodpudding met appel met jullie. Zo gemakkelijk & zo lekker. Je zal het bijna niet geloven. ;)
Ik ken voornamelijk de broodpudding met appel die mijn mama vroeger altijd maakte, maar toen ik naar Antwerpen verhuisde zag ik dat het bijna in alle bakkers te verkrijgen was! Een wereld die voor mij open ging. Menig stukjes broodpudding heb ik verorberd tijdens mijn studententijd, maar nu probeer ik vooral terug naar de home baked versie over te gaan. Heb je nog nooit broodpudding gegeten? Dan staat er je iets heerlijks te wachten! Het is niet te vergelijken met een cake of taart en ik vind het zelfs moeilijk uit te leggen hoe de textuur nu precies smaakt. Gewoon maken dus, en zelf eens proeven! ;)
Ik gebruikte voor mijn broodpudding met appel wat wit en volkorenbrood dat ik nog in huis had, jij kan nƩt hetzelfde doen. Zelfs oude croissants of zelfs chocoladebroodjes zijn hier super lekker in! Zo geef je ze meteen een tweede leven. Hier in Antwerpen kiezen ze meestal voor de klassieker met rozijnen en een laagje chocolade aan de bovenkant. Zelf hou ik van appeltjes in mijn deeg en omdat het nu toch bijna Kerstmis is deed ik er gedroogde veenbessen bij. Als ik extra fancy wil doen, maak ik een snel glazuurtje van wat poedersuiker met water en giet ik dat er nog over. Heerlijk!
Ingrediƫnten
- 1 klein brood restjes (350g)
- 3 eieren
- 500 ml melk*
- 70 g lichtbruine suiker
- 2 appels
- 50 g gedroogde veenbessen
- 1 tl vanille
- 1 tl kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Snij het brood in grove stukken. De korstjes mag je er gerust aanlaten. Doe in een grote kom.
- Breek de eieren en klop ze los in een andere kom.
- Voeg de melk toe, suiker, vanille en kaneel en meng goed.
- Voeg het ei-mengsel bij het brood en meng goed door. Het mag echt een papje worden. Laat even aan de kant staan zodat het mengsel kan “trekken”.
- Schil de appels en snij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
- Voeg de appelblokjes en de veenbessen toe aan het broodmengsel en roer goed door. Er mag niet al te veel melk meer in de bodem van de kom liggen.
- Boter een cakevorm in en doe het mengsel erin.
- Zet in de oven voor 45-50 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een tandenstoker droog uit de pudding komt.
- Laat volledig afkoelen alvorens aan te snijden.
Eet smakelijk!
Op zoek naar nog andere zoetigheden? Check zeker mijn dessertenpagina of volg me op Instagram om te ontdekken wat ik vandaag weer aan het bakken ben!
Hoi Ellen,
Wat zou de verhouding zijn als ik deze met kokosbloesemsuiker wil maken? Ook 70g gebruiken?
Groetjes en bedankt!
Sophie
Ja dezelfde verhoudingen blijven geldig bij kokosbloesemsuiker. :)
Happy baking!
Groetjes,
Ellen
Ik heb een kant en klare gebakken cake over.
Kan ik die ook gebruiken of zal dat verbranden in de oven?
Dat moet volgens mij ook wel lukken! Ik heb het zelf wel nog niet getest.
Groetjes,
Ellen
Hij staat in oven! Ik heb er ook nog een rijpe banaan gepureerd doorheen gedaan, en ipv cranberries rozijnen en er wat karamel doorheen geroerd… Benieuwd hoe het zal smaken! Ik heb altijd heel veel kapjes brood in de vriezer liggen dus er zit veel korst tussen .
Ik vraag me wel af hoe je dit moet bewaren? In de koelkast of daarbuiten? En hoe lang blijft het dan lekker? Ik heb nog nooit van mijn leven broodpudding gegeten dus ben benieuwd. …
Hopelijk smaakt ie super lekker! :)
Bij mij is het ook vaak wel wat korst, normaal is dit geen probleem. Je hoeft hem niet in de ijskast te bewaren, maar ervaring leert me dat hij dan langer lekker en sappiger blijft! Ik zou zeggen 3-4 dagen blijft ie zeker goed. Als ik dan nog over heb snij ik hem al in porties en vries ik de rest in.
Groetjes,
Ellen
Gemakkelijk recept… en de broodpudding is heerlijk! Perfect hoe ik hem wil :)
Oh zo fijn dat te horen SĆ©verine! :)
Ik maak hem met kokosbloemsuiker en amandelmelk. Alsook zijn de restjes van speltbrood! Gezond alternatief?
Klinkt heerlijk!
Deze broodpudding valt in de smaak ? ik heb de cranberries eens vervangen door gedroogde pruimen en mijn proevers vonden het overheerlijk ? bedankt voor het recept!