Heerlijke broodpudding met appel

Heb je regelmatig nog oud brood over? Ik wel! In plaats van dit weg te gooien, maak ik er dan heel erg graag broodpudding van. Bij deze deel ik dan ook mijn favoriete recept voor broodpudding met appel met jullie. Zo gemakkelijk & zo lekker. Je zal het bijna niet geloven. ;)

Ik ken voornamelijk de broodpudding met appel die mijn mama vroeger altijd maakte, maar toen ik naar Antwerpen verhuisde zag ik dat het bijna in alle bakkers te verkrijgen was! Een wereld die voor mij open ging. Menig stukjes broodpudding heb ik verorberd tijdens mijn studententijd, maar nu probeer ik vooral terug naar de home baked versie over te gaan. Heb je nog nooit broodpudding gegeten? Dan staat er je iets heerlijks te wachten! Het is niet te vergelijken met een cake of taart en ik vind het zelfs moeilijk uit te leggen hoe de textuur nu precies smaakt. Gewoon maken dus, en zelf eens proeven! ;)

Ik gebruikte voor mijn broodpudding met appel wat wit en volkorenbrood dat ik nog in huis had, jij kan nét hetzelfde doen. Zelfs oude croissants of zelfs chocoladebroodjes zijn hier super lekker in! Zo geef je ze meteen een tweede leven. Hier in Antwerpen kiezen ze meestal voor de klassieker met rozijnen en een laagje chocolade aan de bovenkant. Zelf hou ik van appeltjes in mijn deeg en omdat het nu toch bijna Kerstmis is deed ik er gedroogde veenbessen bij. Als ik extra fancy wil doen, maak ik een snel glazuurtje van wat poedersuiker met water en giet ik dat er nog over. Heerlijk!

Heerlijke broodpudding met appel

4.89 van 9 stemmen
Porties 1 cakevorm

Ingrediënten
  

 • 1 klein brood restjes (350g)
 • 3 eieren
 • 500 ml melk*
 • 70 g lichtbruine suiker
 • 2 appels
 • 50 g gedroogde veenbessen
 • 1 tl vanille
 • 1 tl kaneel

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Snij het brood in grove stukken. De korstjes mag je er gerust aanlaten. Doe in een grote kom.
 • Breek de eieren en klop ze los in een andere kom.
 • Voeg de melk toe, suiker, vanille en kaneel en meng goed.
 • Voeg het ei-mengsel bij het brood en meng goed door. Het mag echt een papje worden. Laat even aan de kant staan zodat het mengsel kan “trekken”.
 • Schil de appels en snij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
 • Voeg de appelblokjes en de veenbessen toe aan het broodmengsel en roer goed door. Er mag niet al te veel melk meer in de bodem van de kom liggen.
 • Boter een cakevorm in en doe het mengsel erin.
 • Zet in de oven voor 45-50 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een tandenstoker droog uit de pudding komt.
 • Laat volledig afkoelen alvorens aan te snijden.

Notities

*magere, volle, plantaardige, … kan allemaal!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Eet smakelijk!

Op zoek naar nog andere zoetigheden? Check zeker mijn dessertenpagina of volg me op Instagram om te ontdekken wat ik vandaag weer aan het bakken ben!26 gedachten over “Heerlijke broodpudding met appel”

  • Dag Xavier,

   Ik maakte de broodpudding zelf met rijstmelk! Dus elke alternatieve melk is zeker mogelijk. Daarnaast zou je ook appelmoes kunnen gebruiken lijkt me, maar dan zal de textuur wel iets anders zijn.

   Liefs,
   Ellen

 • Vroeger werd broodpudding gemaakt alleen maar met water ipv melk..dus met melk kan het allen maar beter gaan smaken..als je enkel volle melk in huis hebt doe je de helft melk en de helft water bv ..alles kan he ..eieren erbij of niet..ikzelf kap er 1 a 2 eitjes bij..witte suiker ,kandij cassonade..chocoladestukjes, zakje vanillepuddingpoeder of zelfs chocoladepuddingpoeder..appel of 3 in schijfjes of stukjes..mmmmm..laagje abrikozenconfituur erbovenop en beetje poedersuiker als afwerking..zááálig met bolletje ijs erbij..toppie ??

 • Net uitgeprobeerd. Smaak is goed, maar binnenkant blijft wel wat zompig, nat. Het valt niet uit elkaar ofzo, maar is een beetje squishy. Heb ‘m 55min in de oven gezet. Zou het toch nog wat langer moeten of is dit de bedoeling?

  • Dag Stephanie,

   Hij mag een beetje kleverig zijn (te droog is niet zo lekker), maar echt zompig zeker niet. Elke oven is lichtjes anders dus het kan zijn dat hij er wat langer in moet. Eventueel volgende keer een beetje minder melk gebruiken? Des te harder je brood des te meer melk neemt het op (des te sneller je broodpudding droog wordt).

   Groetjes,
   Ellen

 • Hij staat in oven! Ik heb er ook nog een rijpe banaan gepureerd doorheen gedaan, en ipv cranberries rozijnen en er wat karamel doorheen geroerd… Benieuwd hoe het zal smaken! Ik heb altijd heel veel kapjes brood in de vriezer liggen dus er zit veel korst tussen .
  Ik vraag me wel af hoe je dit moet bewaren? In de koelkast of daarbuiten? En hoe lang blijft het dan lekker? Ik heb nog nooit van mijn leven broodpudding gegeten dus ben benieuwd. …

  • Hopelijk smaakt ie super lekker! :)

   Bij mij is het ook vaak wel wat korst, normaal is dit geen probleem. Je hoeft hem niet in de ijskast te bewaren, maar ervaring leert me dat hij dan langer lekker en sappiger blijft! Ik zou zeggen 3-4 dagen blijft ie zeker goed. Als ik dan nog over heb snij ik hem al in porties en vries ik de rest in.

   Groetjes,
   Ellen

 • Hoi Ellen,

  Wat zou de verhouding zijn als ik deze met kokosbloesemsuiker wil maken? Ook 70g gebruiken?

  Groetjes en bedankt!
  Sophie

 • 5 sterren
  De naam van het recept is geen leugen! Njammie zo lekker! En super content dat het oude brood toch niet in de vuilbak beland is.
  Bij gebrek aan vanille, gebruikte ik een zake vanillepoeder om vanillepudding mee te maken. Super goed mee gelukt!
  Opnieuw een top receptje 🥰

 • 5 sterren
  In ons gezin voortaan geen broodresten meer in de GFT-bak maar in deze heerlijke broodpudding die vlotjes weghapt als ontbijt, lunch of tussendoortje ! Al met verschillende broodsoorten geprobeerd en altijd even lekker al doe ik wel nog extra kaneel op de appeltjes voor ik ze onder het deeg meng :)

 • 5 sterren
  Het oud brood stond klaar om naar de kippen te brengen toen ik dit recept tegenkwam. Supermakkelijk en superlekker!! Wat wil een mens nog meer! 😉 Ik ben niet zo’n fan van veenbessen of rozijnen dus ik heb deze vervangen door chocoladedruppels. Toprecept! 👌

 • 5 sterren
  Lekker recept, eerste keer dat ik broodpudding hebt gemaakt! Heb speculaaskruiden gebruikt, ga er de volgende keer nog wat meer in doen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.