Geroosterde zoete aardappelsoep

Geroosterde zoete aardappelsoep

Geroosterde zoete aardappelsoep. Het is veel gemakkelijker dan het misschien klinkt. In plaats van de groentes aan te stoven of ze gaar te koken, roosteren we ze voor deze soep in de oven. Zo krijgen ze heerlijk veel smaak, een beetje karamellisatie en het geeft de zoete aardappelsoep deze diepe oranje kleur.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben opgegroeid met soep. Ik at het elke keer als voorgerecht bij mijn oma, en ook mijn mama heeft die traditie overgenomen. Ik kies voor de lunch vaak een soep of wanneer ik eens zin heb in iets niet-voedzaam (zoals frietjes bvb) om toch mijn portie groentes op een lekkere manier binnen te krijgen.

Geroosterde zoete aardappelsoep

Voor deze zoete aardappelsoep heb je maar een handvol ingrediënten nodig! Hoera. En met deze tips maak jij van jouw gerecht de ultieme soep:

  1. Snij de wortel fijner dan de zoete aardappel en de ui. Deze heeft langer tijd nodig om te garen en anders heb je kans dat oftewel de wortel nog niet gaar is, of dat de zoete aardappel zal aanbranden.
  2. Laat de schil rond de knoflook tijdens het bakken. Dit beschermt tegen aanbranden (ooit al eens verbrande knoflook gegeten? Niet lekker!)
  3. We gebruiken kokend water en een bouillonblokje dat we nadien aan de groentes toevoegen om super snel te kunnen blenden. Zo staat de soep het allersnelst op tafel.
  4. Serveer de soep met een scheutje melk of room voor extra zachtheid. Hou je van kruidig? Doe dan bijvoorbeeld wat komijn bij de groentes tijdens het bakken of voeg een stukje gember toe.

Geroosterde zoete aardappelsoep

Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 2 grote zoete aardappel ong 500g
  • 3 wortels ong 500g
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes look
  • 1 boullionblokje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de zoete aardappel, wortels en rode ui. Snij de ui in grove parten, de zoete aardappel ook. De wortel snij je iets fijner (duurt anders lang om te garen in de oven).
  • Neem een grote bakplaat en leg de groentes erin. Verdeel er een eetlepel olijfolie over en kruid met peper en zout. De teentjes look leg je er met schil bij.
  • Bak de groentes voor 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn. Ze mogen zelfs een beetje aan de donkere kant worden.
  • Doe de geroosterde groentes in een soeppot samen met het boullionblokje en 1,5 liter water. Pureer fijn met een staafmixer. Serveer eventueel met een scheutje melk en je favoriete croutons.

Smakelijk!

Op zoek naar meer zoete aardappel recepten? Wat dacht je van deze zoete aardappel en spruitjes schotel of misschien deze zoete aardappelburgers?

Geroosterde zoete aardappelsoep


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *