Marokkaans stoofpotje met zoete aardappel en kikkererwten

EDIT: dit recept kwam al eerder online, maar had dringend een update nodig. Bij deze! ;) x Ellen
Voordat we de komende weken in de Paasreceptjes vliegen (Kokerellen got you covered, brunch en hapjes à volonté :D), wil ik toch nog graag een heerlijk Marokkaans stoofpotje met jullie delen voor de dagen waarop de Maartse buien volop naar beneden komen en we het toch echt nog niet warm krijgen van een frisse lente-salade.
Dit stoofpotje noem ik Marokkaans, maar het is eigenlijk meer geïnspireerd dan écht traditioneel. Ik beweer dan ook zeker niet een expert te zijn in de Marokkaanse of Oosterse keuken, dit is gewoon een gemakkelijke variatie die super snel door iedereen klaar te maken is.

Dit Marokkaans stoofpotje is een top éénpansgerechtje dat in een half uurtje pruttelen volledig klaar te maken is. Het recept is vegetarisch, maar als de omnivoren het niet kunnen laten ben ik er zeker van dat een goed stukje lams-, runds- of varkensvlees ideaal past bij dit receptje. :) Daarnaast is het ook nog eens gluten- en lactosevrij (als je de feta weglaat), dus zeker een receptje dat door iedereen gesmaakt kan worden! Heb je overigens nog wat groenten in de ijskast liggen die dringend opmoeten, doe ze er dan gerust bij.
Marokkaans stoofpotje met zoete aardappel en kikkererwten
Ingrediënten
- 2 zoete aardappelen
- 1 blik kikkererwten (400 gram)
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 bouillonblokje
- 1 ui
- 2 el Ras el Hanout*
- 5 dadels
- Feta (optioneel)
Instructies
- Zet een grote pot op het vuur en verhit er wat olie in.
- Snipper de ui en bak tot de ui glazig is.
- Voeg dan ook de kruiden toe, en eventueel ook peper en zout. Bak nog zo’n twee minuten tot je de kruiden heerlijk begint te ruiken.
- Doe de tomatenblokjes bij het mengsel als ook het bouillonblokje, zoete aardappel, gesneden in kleine blokjes, en de kikkererwten. Snij de dadels ook in kleine stukjes en doe bij het mengsel.
- Zet een deksel op de pot en laat sudderen tot de zoete aardappel gaar is (ongeveer zo’n 20 minuten).
- Werk af met wat feta en verse kruiden.
Notities
smakelijk!

Volg je Kokerellen al?
Jammie dit klinkt goed! Ben ook benieuwd wat voor lekkers je voor Pasen voor ons in petto hebt :-)
Hihi, gemakkelijke en eenvoudige dingen zoals altijd natuurlijk :D
Heerlijk! De Oosterse keuken is ook zó fijn ;) (Ras el hanout, yum!) Kijk nu al uit naar je Paas recepten, zie al veel lekkere ontbijtjes voorbij komen van je op Instagram ;)
Ja hé! Ik vind het alleen moeilijk om alles echt traditioneel na te maken. Het heeft toch altijd nog zo’n Westers smaakje :p
Ziet er goed uit. De combinatie zoete aardappel en kikkererwten is nieuw voor mij, lijkt mij bijzonder lekker.
Oeh, zeker proberen dan! Het is een toppertje! :)
Ga ik zeker eens proberen. Tevens goed meegenomen, want mijn kleindochter moet glutenvrij eten! toppie toppie :)
Jeej! Hopelijk vindt ze het heerlijk! :)
Iedereen vond het super lekker :)
Grtjs, Anna
Ziet er erg lekker uit! Ik ga deze zeker onthouden
X annabel
Dank je wel! :)
Ziet er lekker uit! En makkelijk, ook niet onbelangrijk :) Ik pin het meteen op mijn receptenbord! Ik kijk ook wel uit naar je paasreceptjes, ik hoop dat er desserts tussen gaan zitten :)
Haha, mijn levensmotto: als het makkelijk kan, waarom het dan moeilijk maken. ;) Er komen zeker wat zoetigheden voorbij de komende weken! :D
Yum, heb deze even gepind :)
Oeh, vergeet niet te #’en als je een foto plaatst! Altijd leuk om recreaties te zien ;)
Dit heb ik gister gemaakt, was lekker en makkelijk! Heb ook nog een paprika’tje toegevoegd!
Oh wat leuk dat je een berichtje achterlaat! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt. :)
Moet er niets van vloeistof bij? Garen die aardappelen zonder vloeistof?
Normaal gezien niet! Maar als het begint ‘droog te koken’ kan je er altijd een scheutje water bij doen. De groenten geven normaal gezien voldoende eigen vocht af.
Super, dan staat dit morgen op het menu :-)
Lijkt me heerlijk , kan ik ook een andere kaas gebruiken, ik ben niet zo`n feta kaas fan , en kan de wortel worden vervangen voor pompoen ?
Dank vast,
Dag Annemiek,
Wortel kan zeker vervangen worden. Je hoeft de kaas niet te vervangen, je kan hem ook weglaten. Andere optie zou zijn om bijvoorbeeld stukjes halloumikaas er bij te bakken!
Liefs,
Ellen
Heel leuk recept, smaakbommetje! Hoe zou je het aanpakken moest je er toch bvb. rundsvlees bij maken?
Hoi Dana,
Ik zou het vlees mee aanbakken met de ui. Als je gehakt gebruikt kan je het al rul (gaar) bakken. Als je stukjes gebruikt kan je ze rondom bruin bakken en dan mee laten stoven met de saus!
Groetjes,
Ellen
Zalig comfortfood én healthy tegelijk. Love it!
Yes, zo leuk dat te horen!
Liefs,
Ellen
Net zoals alle andere kokerellen receptjes is dit recept een echte aanrader. Eenvoudig en super lekker!
Nu van aan het genieten en echt, dit is ZO lekker 🤤 Ideaal om nog restjes weg te werken en amper werk. Dit wordt een van m’n go to receptjes, merci Ellen!!!
Heb mij suf gezocht voor hoeveel personen dit gerecht is bedoeld.
Kom me niet vertellen dat het er bij staat, dit zou mijn eigenwaarde ondermijnen. .
4 personen! :)
Groetjes
Elleb
Super lekker, super snel en super eenvoudig. Vijf sterren dus! Ik deed er nog een courgette in blokjes bij, gedroogde abrikozen en rozijnen in plaats van dadels, en gebakken blokjes halloumi in plaats van feta. Heerlijk!
Dit gerechtje stond vandaag op onze menu. Een absolute topper! Snel & eenvoudig recept, super lekker en gezond. Hier zijn duimen & vingers afgelikt. Ik had er nog wel een beetje couscous bijgemaakt. Ging er goed bij…
Toprecept!
Ik maak deze met wortel en witte bonen (mijn gezin is geen fan van zoete aardappel en kikkererwten🙄). We zijn er hier allemaal gek op, ook de kinderen.
Ik maak er nog wat couscous bij en halloumi (geen feta dus). Een van mijn favoriete veggie-gerechtjes!
Echt een aanrader voor wanneer je (bijna) niks meer in huis hebt, en suuuuperlekker :-)
Super lekker !!! Een van mijn lievelings eten
Vandaag een driedubbele portie gemaakt. De overschot om in te vriezen. Het viel bij heel het gezin in de smaak. Ook onze 2,5 jarige heeft goed meegegeten. Wij hebben het gegeten met quinoa en linzen erbij. Zou ook lekker zijn met rijst erbij. Dit komt in de winter/herfst hier voortaan regelmatig op tafel.
Superlekker recept. Wij deden er nog wat amandelschilfers bij voor wat extra crunch.
Een van mijn go-to-recepten als ik nog snel een receptje nodig heb. En ook ideaal om extra restjes in te verwerken. Wij doen vaak met rozijntjes en wortel, bijvoorbeeld. Ook mijn peutertje van 15 maanden is er gek op! Ik heb standaard wel een portie in de diepvriezer voor haar :)