Gebakken donuts met frambozen frosting (zonder suiker)

Gebakken donuts. Als dit plaatje je niet aanspreekt, dan weet ik het ook niet meer! Haha! Vandaag deel ik met jullie een heerlijk, simpel en suikervrij recept voor zelfgemaakte donuts. Deze gebakken donuts worden dus niet in frituurolie gebakken, wat ze een stuk minder zwaar maakt maar zitten toch boordevol smaak. Mijn twee zeer kritische buurmeisjes testten ze al uit en waren overtuigd! En je weet wat ze zeggen over de waarheid en een kindermond hé. :)

Dat deze donuts er extra spectaculair uitzien komt voornamelijk door de frambozen frosting. Wat een kleur! Desondanks hoef je de frosting niet te maken om van deze donuts te genieten. Ze zijn ook erg lekker zonder. Maar als we natuurlijk die klassieke donut smaak én ervaring willen benaderen kunnen we niet anders dan een frosting toevoegen. En wees gerust, ook die maken we zonder suiker. Merci aan zoetstoffen.eu om me weer uit te dagen om voor een nieuw suikervrij receptje te gaan.

De donuts bakken in de oven

Voor de donuts heb je uiteraard een donut pan of machine nodig. Ik haalde er een metalen bakvorm eentje bij Dille & Kamille voor net geen twaalf euro maar kreeg ook tips over siliconen vormen en zelfs donutmachines. Dit recept is in ieder geval gemaakt voor 8 donuts in de metalen bakvorm die de oven in gaat. Heb je geen donutpan en wil je er niet investeren? Dat begrijp ik volledig! Ik heb speciaal het recept getest in muffin/cupcake vormpjes en dat ging prima. Ik zette ze er zo’n twee minuutjes langer in, omdat die vormpjes minder breed zijn en het deeg dus hoger komt.

Voor het recept voegen we eerst de natte ingrediënten samen, dus de zoetstof (ik gebruik zoetstof op basis van tagatose), de neutrale olie (ik gebruik lijnzaadolie, maar maïs- of zonnebloemolie kan ook prima), een scheutje vanille-extract en een eitje. Voeg de ingrediënten in een kom en ik roer dit even tot een glad geheel met een klopper.

Het enige wat ons dan nog rest is om de zelfrijzende bloem toe te voegen. Meng het deeg tot de bloem net opgenomen is en stop dan meteen. Zo blijven de donuts zo luchtig mogelijk. Vergeet zeker je bakpan niet extra in te vetten en verdeel vervolgens het deeg over de vormpjes. Ik gebruik hiervoor een spuitzak. Zo kan ik precies rond het middelste vormpje van de bakpan spuiten. Maar uiteraard kan het met twee lepels net zo goed!

Mijn zoetstof klontert! Wat nu?

Wat ik soms merk is dat wanneer ik zoetstof lange tijd laat staan er kleine klontertjes (oké soms grote) vormen. Dit is geen probleem, maar zeef eventueel je zoetstof voor je ze in bakrecepten gebruikt. Zo voorkom je dat de klonters in je deeg achterblijven.

Tips voor de frosting

Deze frosting gebruikt geen suiker én geen kleurstoffen. We beginnen met het maken van een geconcentreerde fruitpuree van frambozen. Ik gebruik hiervoor het liefst diepgevroren frambozen, het eindresultaat is nét iets smaakvoller naar mijn mening. Doe ze in een pannetje en zet ze op laag vuur. Giet er een klein scheutje bij en laat pruttelen voor zo’n 10 minuten. Roer regelmatig zodat de randen niet aanbranden. Na 10 minuten zijn je frambozen helemaal plat en lijken ze al op een puree. Zet je staafmixer even in je pan en pureer de frambozen fijn. Je kan de fruitpuree zo gebruiken, maar ik stoor me aan de kleine pitjes. Ik zeef de puree zodat die mooi glad wordt.

Deze fruitpuree wordt de basis voor onze frosting. Een grote eetlepel van de fruitpuree is voldoende om die prachtige roze kleur te krijgen, maar afhankelijk van de o.a. de dikte kan het zijn dat je een klein beetje meer nodig hebt. Mix de fruitpuree met de zoetstof en meng tot een glad geheel. Is de frosting wat te lopend? Voeg dan een klein beetje citroensap toe. Ik hou ook wel van het zure van de citroen in combinatie met al die zoetigheid.

Ik doe de frosting in een laag bord of schaal. Zo kan je gemakkelijk de donuts met één zijde in de frosting dippen. Ik werkte mijn gebakken donuts af met wat gevriesdroogde frambozen voor een extra pop of colour en wat extra crunch bovenop. Maar dit is zeker geen must!

Bewaren en aanpassingen

Deze donuts blijven ongeveer 4 dagen goed in een bewaar doos. Ik vind ze vers wel het allerlekkerst. Je kan ze ook invriezen en even ontdooien in een laag verwarmde oven om ze een beetje op te warmen. Wil je de donuts maken maar liever met gewone suiker? Dat kan ook! Je vindt de hoeveelheid suiker tussen haakjes achter de vermelde zoetstof hieronder in het recept.

Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Gebakken donuts (suikervrij)

Porties: 6 donuts

Ingrediënten

Voor de donuts

  • 60 milliliter melk
  • 1 tsp vanille-extract
  • 50 g zoetstof op basis van tagatose (100g kristalsuiker)
  • 1 ei
  • 40 gram neutrale olie
  • 125 gram zelfrijzende bloem

Voor de frosting

  • 150 gram diepgevroren frambozen
  • 70 g zoetstof op basis van tagatose (120g poedersuiker)
  • 1 el citroensap
  • Gevriesdroogde frambozen optioneel

Instructies

Voor de donuts

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Als je geen antikleeflaag op je donut pan hebt, boter ze dan in.
  • Doe de melk samen met de vanille, het ei, de zoetstof en neutrale olie in een kom. Meng tot een egaal geheel.
  • Voeg dan de bloem toe en mix tot een glad egaal deeg.
  • Verdeel het deeg over 6 donut vormpjes. Ik gebruik hiervoor een spuitzak zodat ik het rondje in het midden gemakkelijk vrij kan houden.
  • Bak de donuts in de oven voor 12 minuten en laat ze even afkoelen voor je ze uit de bakpan haalt. Laat ze volledig afkoelen op een koelrek.

Voor de frosting

  • Doe de frambozen in een pannetje met een klein scheutje water. Probeer de frambozen plat de drukken met een houten lepel. Laat de frambozen zo’n tien minuutjes zachtjes sudderen tot er een frambozenpapje ontstaat die wat van confituur weg heeft.
  • Pureer eventueel en zeef het papje om de zaadjes te verwijderen. Je hebt nu een heel geconcentreerde frambozenpuree.
  • Doe een grote eetlepel van de frambozepuree in een kom en meng met de zoetstof en een eetlepel citroensap. Is de frosting nog wat te lopend, voeg dan wat extra zoetstof toe. Is de frosting wat te vast voeg dan nog wat frambozenpuree toe of een eetlepel water.
  • Bestrijk je donuts royaal met de frosting. Werk eventueel af met wat verkruimelde gevriesdroogde frambozen.

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

You may also like



3 thoughts on “Gebakken donuts met frambozen frosting (zonder suiker)”

  • 5 sterren
    Wat een lekkere donuts! Heel luchtig en een leuke structuur. Blijkbaar is niet alle zoetstof op basis van sucralose even zoet, dus best even uittesten vooraf 😅

  • 5 sterren
    Wat een heerlijk recept. Dit is een blijvertje. Veel lekkerder dan de donuts uit de winkel. Heb wel gekozen om halft zelfrijzende bloem en helft volkoren meel te gebruiken en mespuntje bakpoeder om iets meer vezels te hebben en een verzadigder gevoel te hebben. Maar mmmmm zo lekker luchtig. Echt heerlijk. Ook super snel klaar wat handig is als je een lekker extratje wilt bij je ontbijt in het weekend. Ik ben alvast enorme fan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept