4.72 van 7 beoordelingen

Aardbeien mousse taart

Aardbeien mousse taart. Ondanks dat bakken vaak gezien wordt als iets voor de koudere maanden, hou ik er erg van om in de zomer creatief aan de slag te gaan met zomersmaken. In het bijzonder om seizoensfruit te verwerken. Ik hou van de combinatie van een decadent dessertje met een frisse fruitsmaak, dus deze aardbeien mousse taart is helemaal mijn ding.

Suikervrij bakken wordt een makkie

Voor de zoetkracht in dit recept rekenen we op twee topproducten: verse Belgische aardbeien en PureVia Patisserie, mijn favoriete suikervervanger. Dit is niet de eerste keer dat ik met PureVia Patisserie bak en receptjes ontwikkel, maar het blijft me verbazen hoe heerlijk én gemakkelijk het is om suiker te vervangen. Het is een 1 op 1 suikervervanger. Dit wil zeggen dat je 100 gram kristalsuiker kan vervangen door 100g PureVia Patisserie. Zo is het heel gemakkelijk om recepten suikervrij te maken, omwille van eventuele diabetische tafelgenoten, mensen die hun suikerinname willen beperken of gewoon hun desserts wat lichter willen maken.

aardbeien mousse taart

Dit recept gebruikt gelatine. Ik krijg daar geregeld vragen over. Met deze tips zal je zonder problemen gelatine gebruiken in dit of eender welk ander recept.

  • Ik gebruik blaadjes want die zijn het makkelijkst te verkrijgen in de supermarkt. Volg voor poedergelatine goed de instructies op de verpakking.
  • Neem een ruime container met koud water om je blaadjes eerst te weken. Ze gaan van harde “snoeppapier”-achtige textuur naar een erg zachte bijna slijmerige textuur als ze goed geweekt zijn.
  • Leg de blaadjes één voor één in het koud water in plaats van allemaal tegelijk. Anders gaan ze soms aan elkaar kleven en kan je ze niet goed weken.
  • Om gelatine te laten smelten onder je vulling, dien je het op te warmen. Dit hoeft niet per se tot het kookpunt te zijn. Breng een kleine hoeveelheid vloeistof aan de kook en voeg de gelatine toe. Kijk goed in het pannetje of er geen stukjes meer zichtbaar zijn, het moet een glad mengsel worden.
  • Wil je 100% zeker zijn en is het mengsel niet doorzichtig? Haal het dan even door een zeef om grotere stukjes uit te filteren.
  • Voeg je gelatine mengsel traag en gestaag toe aan de rest van je koude vulling. Door het temperatuurverschil kan je vulling anders kleine gelatine klontertjes krijgen.

AANPASSINGEN

  • Je kan deze aardbeien mousse taart ook maken met andere fruitsoorten, denk maar aan blauwe bes, frambozen of zelfs ananas.
  • Wil je graag voor een no-bake bodem gaan? Dat kan! Verkruimel dan 200 gram (suikervrije) koekjes – type disgestives, samen met 100 gram gesmolten boter om een bodem te maken. Bewaar zeker 15 minuten in de koelkast voor je de vulling toevoegt.
  • De rode aardbeien laag bovenop is een beetje extra werk, maar kan gerust weggelaten worden in deze aardbeien mousse taart.
  • Verdraag je geen zuivel? Vervang dan de boter en room door een plantaardige variant en je taart is lactosevrij.

BEWAREN

  • Deze aardbeien mousse taart bewaar je in de koelkast. Ik vind het het makkelijkst om de springvorm te bewaren zodat de zijkanten goed beschermt zijn, als je de restjes in de koelkast wil bewaren. Dek eventueel de bovenkant af met een groot bord.
  • De taart is lekker tot 3 dagen na het maken, dus je kan er lang van genieten. Invriezen werkt niet bij deze taart.

Aardbeien mousse taart

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:45 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:00 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:45 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.72 van 7 beoordelingen
10 personen

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 140 g tarwebloem
  • 20 g PureVia Patisserie
  • 80 g koude boter in kleine blokjes
  • 3 eetlepels koud water

Voor de vulling

  • 7 vellen gelatine
  • 500 g aardbeien
  • 1/2 de citroen
  • 100 g PureVia Patisserie
  • 250 ml room

Instructies

Voor de bodem

  • Doe de bloem samen met de PureVia Patisserie in een hakmolen (of in een kom als je die niet hebt). Voeg een snuifje zout toe en laat draaien (roer) tot alles goed gemengd is.
  • Voeg dan de koude boter toe en pulseer de machine tot de boter in heel kleine stukjes onder de bloem gemengd is. Het mengsel zal nog niet samen komen maar eerder op nat zand lijken. Heb je geen keukenmachine? Werk dan de boter met je vingertoppen in de bloem.
  • Voeg dan het koude water toe en laat het deeg draaien tot het net samen komt. Strooi het deeg uit op een proper keukenblad en druk het met je handen tot een platte schijf. Pak in in plastiekfolie en laat idealiter tien minuten in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel dan het deeg over de bodem van je springvorm en strijk glad met een lepel. Bak voor 10-13 minuten in de oven tot de bodem gaar en licht goudbruin begint te zien.
  • Laat de bodem afkoelen terwijl je werkt aan de vulling.

Voor de vulling

  • Hou 100g van de aardbeien apart. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij de grotere in kleine stukken. Voeg de rasp en het sap van een halve citroen toe, samen met de PureVia Patisserie. Zet onder elkaar en laat 10 minuten marineren.
  • Klop ondertussen de room op tot stijve pieken. Bewaar in de koelkast.
  • Snij een paar aardbeien in dunne plakjes als je de zijkant van je taart wil versieren. Bewaar de rest voor de afwerking bovenop.
  • Dompel de vellen gelatine om in koud water en laat ze zacht worden.
  • Doe de aardbeien in een blender of kom en pureer fijn (met een staafmixer). Zeef het mengsel voor een egale vulling.
  • Ik had ongeveer 400ml vulling. Ik hield 100ml apart en deed de rest in een pannetje. Warm de vulling licht op en voeg dan 5 van de 7 gelatineblaadjes toe zodat die mee kan oplossen. Draai het vuur uit zodra de gelatine helemaal is opgelost en laat verder afkoelen. Schep dan de opgeklopte room voorzichtig onder de aardbeiensaus, terwijl je probeert zoveel mogelijk luchtigheid te bewaren.
  • Giet de aardbeienmousse op de afgekoelde bodem en plaats in de koelkast. Laat zeker 15 minuten uitharden alvorens je de topping erop giet.
  • Verwarm de rest van de aardbeiensaus op in hetzelfde steelpannetje en voeg de twee laatste gelatineblaadjes toe. Laat ze oplossen en het mengsel op kamertemperatuur komen.
  • Giet of lepel dan de bovenste vulling voorzichtig op de aardbeienmousse.
  • Plaats de taart minimaal 8 uur (maar liefst een nachtje) in de koelkast.
  • Ga met een scherp mesjes rond de randen van de aardbeientaart om de zijkanten los te maken. Haal de rand weg en steek met een groot mes onder de bodem om deze los te maken. Serveer met boven op wat extra aardbeitjes.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Eet smakelijk! X Ellen

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog op zoek naar meer suikervrije recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de suikervrije pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

aardbeien mousse taart

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met PureVia. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

Nog goesting?

No-bake
00:20

Tiramisu mousse

No-bake
00:30

Plattekaastaart met speculaasbodem

Dessert
00:15

Oreo triffle met brownies

Dessert
00:10

Suikervrije yoghurtijs met aardbei en blauwe bes

Dessert
00:20

Frisse limoen cheesecake

Dessert
00:30

Gebakken peer met honing en opgeklopte ricotta

No-bake
00:10

Opgeklopt plattekaas dessert

No-bake
00:25

Speculaas truffels