Chocolade bananenbrood
Vandaag receptje 2 van een maand boordevol extra gezonde gerechtjes hier op Kokerellen. Eén van de meest gemaakte recepten van mijn blog moet toch wel het 5 ingrediënten bananenbrood zijn, dus ik dacht: het wordt tijd voor een nieuwe versie! Wat is beter dan een klassieke versie? Een versie met chocolade uiteraard! Ik pakte deze versie iets anders aan. Ik gebruik in deze versie helemaal geen boter of eieren maar lekker veel (extra rijpe) bananen.
De Amerikaanse versie van bananenbrood is helaas een verdoken ongezonde cake boordevol suiker, boter en witte bloem. Maar eigenlijk zijn bananen het perfecte medium om je cake zonder problemen om te transformeren tot een gezonder gebak. Ze kleven goed en zijn zoet waardoor ze zowel een vervanger kunnen zijn voor boter, eieren alsook (een deel van) de suiker.
Voor dit bananenbrood hou ik het zo eenvoudig mogelijk, maar je kan toevoegingen doen zoveel je wil! Doe wat chocoladechips door het deeg voor wat extra zoetigheid, voeg kokoschips toe of carobchips (rauwe cacaostukjes) en wat noten om de cake te versieren en voor wat extra crunch. Dit bananenbrood is super gemakkelijk om mee te nemen als tussendoortje, als dessert of als een ontbijt on the go!
Ingrediënten
- 200g (volkoren)bloem
- 4 rijpe bananen*
- 30g cacaopoeder
- 100g melk
- 50g kokosbloesemsuiker, optioneel**
- 2 tl bakpoeder
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de bananen in een kom en prak met een vork of mix met een staafmixer. Voeg de melk toe en roer goed door.
- Doe in een grote kom de bloem, cacaopoeder, suiker en bakpoeder en meng goed door elkaar.
- Voeg het bananenmengsel in het midden toe en meng het deeg tot net gemixt.
- Beboter een bakvorm en leg er bakpapier in om de cake makkelijk te verwijderen na het bakken.
- Doe het mengsel in de bakvorm, voeg eventueel toppings toe en bak voor 45-50 minuten of tot een tandenstoker droog uit de cake komt.
- Laat volledig afkoelen voor je het uit de vorm haalt en gaat snijden.
Notes
*Des te bruiner, des te beter! **Als je bananen echt bruin zijn of als je niet van te zoet houdt, dan kan je dit weglaten!
Smakelijk!
Ga ik zeker uitproberen Ellen. Superlekker om als tussendoortje mee naar het werk te nemen!
Super! :)
Wat een voltreffer is dit bananenbrood. Gemakkelijk te maken met een paar ingrediënten. Bij mijn bananenschil was geen geel meer te bespeuren. De verhouding chocolade/banaan fantastisch, geen extra toevoeging van suiker nodig . Deze ga ik nog dikwijls maken denk ik, want kan er moeilijk afblijven (hihi)
Als je geen volkoren bloem mag eten, is er dan een anders soort bloem waarmee het ook kan?
Hoi Katerijne, bedoel je dat je geen gluten mag eten? Als dat het geval is kan je het vervangen door een glutenvrije mix of eventueel boekweitbloem (wel wat langer in deo ven denk ik). ALs je wel bloem mag eten, maar geen volkoren dan kan gewone bloem uiteraard ook! Hope that helps. :)
Bedankt! Ik mag been tarwe/spelt maar wel boekweit. Goede tip! Dat probeer ik!:)
Hij staat al in de oven ? Net speciaal naar de winkel en ze hadden gelukkig rijpe bananen, maar niet overrijp ? Hopelijk gelukt …
Ben benieuwd inderdaad! Hopelijk is hij zoet genoeg! geniet er van :)
Hij is lekker, en zeer vullend, ideaal voor ontbijt dus ? Mag idd wel zoeter, ligt dat aan de niet overrijpe bananen of/en het feit dat ik geen suiker heb toegevoegd ? ?
Ja inderdaad, het zal een combinatie zijn! :) Als je bijvoorbeeld stukjes melkchocolade erbij doet is het ook al meteen zoeter. Dat is inderdaad een beetje trial en error tot de juiste zoetheid naar jouw smaak! :)
Hi!
Ziet er goed uit. Deze ga ik zeker maken.
Is de bloem eventueel te vervangen door roggemeel?
Hi Shira!
Dat moet wel lukken denk ik. De consistentie zal iets anders zijn, wat groffer denk ik. Je kan bijvoorbeeld ook half/half doen. :)
Liefs,
Ellen
Het bananenbrood nogmaals gebakken. Een favoriet bij de kinderen. Ze willen soms geen bananen meer mee naar school nemen want anders kan ik dat niet maken.
Vandaag geprobeerd met boekweitbloem en vond het super lekker. Heb wel wat kokosbloesemsuiker ingedaan, anders was te bitter. Bedankt voor het recept Ellen!
Oh ik ben heel blij dat het smaakte Lena! :) Bedankt voor je lieve reactie! Liefs, Ellen
Kan je deze invriezen?
ja! Ik zou ze al in plakken snijden en dan invriezen!
Groetjes,
Ellen
Wat voor bloem wordt hier gebruikt? Zelfrijzende of patterseriebloem of nog iets anders? (Voor als je geen volkorenbloem wilt gebruiken)
Ik zou dan gaan voor zelfrijzende bloem, of tarwebloem + bakpoeder.
Groetjes
Ellen
Bedankt! Ik ga het eens proberen.!!!
Deze cake maak ik zeker 2x per week. Ik doe maar 1 lepel suiker bij, en ook nog veel noten, zaden, en pitten om het wat voedzamer te maken en te gebruiken als ontbijtreep of snelle lunch. De melk vervang ik ook door een plantaardig alternatief (haver of amandel).
Mjam! Super lekker als je enkele te rijpe bananen hebt liggen. Bij mij was hij vrij vast. Volgende keer ga ik proberen om de suiker te halveren, aangezien de bananen wel genoeg zoet toevoegen aan de cake.
Dag Evy,
Blij dat het gesmaakt heeft!
Veel liefs,
Ellen
Super lekker en zoooo makkelijk! Toppertje!
Heerlijk, kan je niet voorbij gaan zonder stukje van mee te pakken.
En no food waste, mijn bananen die overrijp waren zijn hierdoor verwerkt.
Als mama van 2 kleine kindjes (6 maanden en 2 jaar), waarvan er eentje nog wat extra zorgen nodig heeft, heb ik meestal geen tijd om gezond te ontbijten (ofwel ontbijt ik niet ofwel is het een snelle boterham met choco of Prince start on the go). Om toch eens een snel en gezonder ontbijt te hebben, heb ik dit bananen brood gebakken. En dat zal zeker niet de laatste keer zijn! Snel gemaakt, makkelijk om snel een plakje van te eten of mee te nemen en heel lekker! Ik ben fan!