Wie heeft er nog meer zin in een spontane brunch als je naar deze foto kijkt? Ik! Zelfs al is het nu ’s avonds terwijl ik deze blogpost schrijf, haha! Ik weet dat het niet voor iedereen zo is, maar ik zet meestal 1x per week pannenkoeken op het (ontbijt)menu. Dit hoeft echt niet per se veel langer te duren dan een ander gerechtje. Zeker in het weekend kan het fijn zijn om eens lekker “decadent” te doen met wat volkoren pannenkoeken, ook al zijn ze gezond.
De ultieme gezonde pannenkoeken zou naar mijn mening mega fluffy moeten zijn, veel eiwitten, weinig koolhydraten en vet moeten bevatten. Maar pannenkoeken hebben helaas toch een beetje van dat alles nodig. Zo probeerde ik al eens pannenkoeken met enkel eiwit te maken. Helaas vallen ze dan vrij snel uit elkaar. Of zonder melk = kleef-aan-de-pan-ramp. Deze pannenkoeken daarentegen zijn 100% foolproof en passen voor mij ook perfect in een gezonde levensstijl.
Nog een tip om je volkoren pannenkoeken meteen wat gezonder te maken: ik doe nooit vetstof in mijn pannenkoekendeeg (als ik ze gezond wil houden toch) en enkel een beetje in de pan dat ik dan verdeel met wat keukenpapier (zo neemt het papier ook nog wat op, want je hebt echt niet veel nodig). Zo kan je heel wat onnodige calorieën uitsparen. Ik merk het verschil absoluut niet en ik heb nog nooit klachten gehoord van mijn gasten. :)
Ingrediënten
- 125 g volkorenbloem
- 200 ml melk
- 3 eieren
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl vanille kaneel, suiker (optioneel)*
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een blender (of in een kom waar je makkelijk met je staafmixer in kan).
- Blend voor 30 seconden. Kijk goed of er geen hoekjes met bloem achterblijven.
- Bak de pannenkoeken op middelhoog vuur voor 1 minuut aan beide kanten.
- Serveer met vers fruit & je favoriete (alternatieve) suiker.
Smakelijk!
Op zoek naar meer heerlijke pannenkoekrecepten? Fan van pancakes? Test dan ook zeker eens de courgette pancakes, vegan fluffy pancakes of de echte American pancakes.