Vegetarische curry tikka massala met zoete aardappel, bloemkool en kikkererwten

Vegetarische curry met zoete aardappel, bloemkool en kikkererwten. Het is een mond vol, maar het is het waard. Geloof me! :) Dit receptje werd niet door mij bedacht maar wel door mijn wederhelft die de recept suggestie op de achterkant van de verpakking van de Tikka Massala pasta naar eigen vrijheid invulde. Hij is heel trots, wat dacht je dan, toen er reacties binnenstroomden via Instagram dat jullie graag het uitgeschreven recept wilden hebben. Thank god voor restjes, want ik kon de curry meteen op de foto zetten.

Tikka Massala, een Indiaas-Britse smaakmaker

Tikka Massala kip is een populair een bekend Indiaas gerecht waarbij kleine kipblokjes krokant gebakken worden en dan gekruid worden met een kruidige saus boordevol specerijen gemengd met tomatensaus of tomatenblokjes. Tikka Massala is tegenwoordig in elke supermarkt wel te vinden, in de vorm van een pasta (die gebruik ik voor dit recept!), maar vaak ook een kant-en-klare saus of kruidenmix. Terwijl vele Aziatische curry’s (bv. vanuit de Thaise keuken) op basis van kokosmelk zijn, wordt deze curry gemaakt met tomatenblokjes. De zuurheid van de tomaten wordt gebalanceerd door het toevoegen van wat yoghurt of kokosmelk. Heerlijk!

Ik heb even op de verpakking van mijn potje curry pasta gekeken (ik gebruik die van Patak), en deze kruidenmix bestaat voornamelijk uit kurkuma, paprika, komijn, koriander, gember en knoflook. Deze pasta leent zich dus uitstekend voor vlees (kip, maar ook rund, lams of varken), maar het is ook een ideale smaakmaker voor een vegetarisch gerechtje. De combinatie van Tikka Massala met kikkererwten is vrij klassiek, maar in dit recept voor vegetarische curry voegen we nog zoete aardappel en bloemkool toe om de voedingswaarde nog wat interessanter te maken. :)

TIPS & TRICKS, AANPASSINGEN & BEWAREN

TIPS

  • Bespaar tijd en schil en snij je groenten al op voorhand. Bewaar ze in de koelkast in een luchtdichte doos. Dan staat het gerecht in minder dan 30 minuten op tafel.
  • Je kan ook de gehele curry op voorhand klaarmaken. Warm hem op in de microgolf of in een pannetje. Voeg eventueel een scheutje water of extra kokosmelk toe om hem terug heerlijk romig te maken.
  • Bewaar eventuele restjes van de kruidenpasta in de koelkast (als je het recept voor twee maakt), zo gaat hij super lang mee. Ik ben er zeker van dat het potje in no time op zal zijn!
  • Wij gebruiken vaak voorgekookte rijst, zeker voor restjes. Ik vind rijst koken soms wat tricky en dan win ik weeral wat tijd (en afwas!).

AANPASSINGEN

  • Wil je nog extra eiwitten toevoegen naast de kikkererwten aan deze vegetarische curry? Blokjes tofu smaken hier heerlijk bij. Uiteraard kan één van bovenvermelde stukjes vlees ook een lekkere aanvulling zijn als je geen vegetariërs in huis hebt.
  • Gebruik groenten die voorradig zijn. Aubergine, courgette, broccoli of wortel smaken hier sowieso ook heerlijk in. Gewone aardappel kan trouwens ook en wordt vaak in Indiase curries gebruikt. Ui en look kan je eventueel weglaten want die zitten al in de currypasta, maar ik hou van het extra laagje smaak dat ze aan het geheel toevoegen.
  • Gebruik voor dit recept kwalitatieve tomatenblokjes, want die gaan fel de smaak van je eindresultaat beïnvloeden. Proeft de curry toch nog wat zuur? Dan kan een half theelepeltje suiker of zoetstof raad bieden. Langer pruttelen helpt ook, maar dat geduld heb ik vaak niet. ;)
  • Serveer de curry met klassieke basmatirijst of ga voor een volkorenvariant. Naan, een Indiaas platbrood, smaakt er ook fantastisch bij.

BEWAREN

  • De restjes van deze vegetarische curry zijn héérlijk! Bewaar de curry en rijst apart (anders zuigt de rijst alle saus op) in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Je kan hem tot 4 dagen na het bakken nog opeten.
  • De curry leent zich enorm goed tot invriezen. Maak een dubbele portie en steek de helft in de diepvriezer. Zo heb je een heerlijke curry voor een onverwacht moment.
Recept afdrukken
5 van 6 stemmen

Vegetarische curry Tikka Massala met zoete aardappel, bloemkool en kikkererwten

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 medium zoete aardappels
  • 1 blik kikkererwten 400g
  • 1 blik (light) kokosmelk 400ml
  • 1 blik tomatenblokjes 400g
  • 1 potje tikka massala kruidenpasta 165g

Basmatirijst, verse koriander en eventueel naambrood om te serveren

    Instructies

    • Snij de ui en look fijn.
    • Neem een grote pan met hoge zijden en bak de ui en look in een scheutje olie glazig. Snij ondertussen de bloemkool in roosjes en schil de zoete aardappel. Snij in kleine blokjes.
    • Voeg de bloemkool en zoete aardappel toe en bak twee minuten mee. Voeg dan ook de Tikka Massala curry pasta toe en bak al roerbakkend twee minuten mee.
    • Blus de pan met het blik kokosmelk en de tomatenblokjes. Zet het vuur laag en laat 15-20 minuten sudderen.
    • Spoel ondertussen de kikkererwten af en voeg bij de saus. Laat mee pruttelen.
    • Kook je rijst nu zodat die gelijktijdig klaar is met de curry.
    • Kruid je curry af naar smaak met peper en zout en serveer met de rijst en eventueel vers gehakte koriander.

    Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

    Eet smakelijk! X Ellen

    En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

    Nog op zoek naar meer avondrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op hoofdgerechten-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.



    7 gedachten over “Vegetarische curry tikka massala met zoete aardappel, bloemkool en kikkererwten”

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept