4.60 van 20 beoordelingen

Romige ovenschotel met broccoli, asperges en zalm met notencrumble

Deze romige ovenschotel met broccoli en asperges doet ons hunkeren naar de lente, maar geeft toch nog het hartverwarmend gevoel van een winterse ovenschotel. Ideaal voor dit zonnige maar frisse weer. Mijn liefde voor ovenschotels steek ik niet weg, want het zijn ultieme eenpansgerechten waarbij de oven al het werkt doet. Ideaal toch, weinig afwas, weinig actieve kooktijd en vooral wat meer tijd om al op te ruimen of om de beentjes even te laten rusten. Deze ovenschotel past trouwens ook perfect op je volgende feesttafel (ja hoor, ik zit al aan de paasvakantie te denken :D). Een heerlijk maal met minimaal werk.

Ovenschotel met broccoli in 30 minuten

Voor deze romige ovenschotel met broccoli heb je maar een handvol ingrediënten nodig. Voor de basis kies ik kant-en-klare aardappelschijfjes. Die zijn al geschild en gekookt zodat ze heel gemakkelijk in gebruik zijn en hun gaartijd drastisch verminderd ten opzichte van een klassieke aardappel. Ik heb ze standaard in huis, voor een ovenschotel of bijvoorbeeld om ze in de AirFryer te bakken. Net echte frietjes! De roosjes broccoli snijd ik klein, zo garen ze voldoende maar behouden ze beet. De aspergepunten gaan doormidden. Ik hou van wat crunch in mijn asperges. De zalm gaat na de helft van de kooktijd bij in de ovenschaal, zodat die lekker sappig blijft.

  • Je kan de groenten voor deze ovenschotel op voorhand snijden en roosteren. Voeg de saus en de zalm pas toe als je het gerecht nadien meteen gaat serveren.
  • De crumble voor de zalm kan je ook op voorhand bereiden.
  • Wil je je crumble extra kleur geven? Zet op het einde even de grill functie van je oven aan.
  • Wil je je groenten knapperig? Giet de saus dan tussen de aardappelen maar bedek er niet alle groenten mee. Zo krijg je een heerlijke mix tussen krokant en zacht.
  • Heb je nog verse kruiden die je wil opmaken? Hier past vrijwel elke soort bij. Snij het fijn en meng het op het einde door de saus.

Crrrreamy heerlijkheid

Het sausje voor deze ovenschotel kon niet eenvoudiger zijn. Ik neem de Belgische Inex room 40% voor een ultieme romige en zachte smaak die alle ingrediënten in deze ovenschotel mooi gaat binden. Dankzij het volle rijkelijke karakter van de room (gemaakt van 100% weidemelk) krijgt de ovenschotel een decadente ronde smaak zonder veel ingrediënten te hoeven toevoegen. Ik breng de saus voor deze romige ovenschotel met broccoli verder op smaak met een teentje look (voeg zoveel toe als je zelf wil) en kruid goed af met peper en zout. Andere smaakmakers kan je uiteraard toevoegen. Ik denk bijvoorbeeld aan wat citroenrasp, kappertjes, olijven, verse kruiden…

Ovenschotel met broccoli en zalm

Afwerken met crunch!

Ik hou van recepten met textuur, dus een beetje crunch mag in deze romige ovenschotel met broccoli niet ontbreken. Ik ga voor een super eenvoudige notencrumble met een echte Belgische noot, de hazelnoot. Ik heb me voorgenomen om deze kraker wat meer in mijn recepten te verwerken, want hij is niet alleen heerlijk maar ook goed voor de portemonnee. Je kan de ingrediënten voor de crumble in een kleine keukenrobot grof hakken of gebruik een scherp mes.

Ovenschotel met broccoli: aanpassingen en bewaren

Aanpassingen

  • Wil je dit gerecht graag glutenvrij maken? Gebruik dan glutenvrij paneermeel.
  • Voor een vegetarisch alternatief kan je fijngesneden plakjes haloumi bovenop leggen of de zalm gewoon weglaten. De crumble en groenten samen zijn sowieso ook een heerlijke combinatie.
  • Is het niet het seizoen voor asperges? Gebruik dan prei, courgette, venkel of bloemkool als alternatief.

Bewaren

  • Dit gerecht is het lekkerst vers uit de pan, maar de restjes smaken de volgende dag ook nog heerlijk. Voeg voor wat extra romigheid eventueel nog een scheutje extra room toe voor je het gerecht opnieuw opwarmt.
  • Ik zou dit gerecht niet invriezen, aangezien de structuur van de aardappelen hierdoor aangetast zal worden bij het ontdooien.

Ovenschotel met zalm, aardappel, broccoli en notencrumble

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:35 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:30 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.60 van 20 beoordelingen
4 personen

Ingrediënten

Voor de ovenschotel

  • 600 gram schijfjes gekookte en geschilde krielaardappelen
  • 1 stronk broccoli
  • 150 gram groene aspergepunten
  • 2 teentjes look
  • 150 ml Inex room 40%
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • 4 zalm filets

Voor de notenrumble

  • 40 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 20 gram panko of paneermeel
  • 60 gram fijngehakte hazelnoten
  • 2 theelepels gehakte peterselie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Pel de look en hak fijn of plet met een lookpers. Was de broccoli en snij in kleine roosjes. Snij de aspergepunten doormidden of in drie.
  • Doe de broccoli samen met de asperges in een grote ovenschaal en voeg een eetlepel olijfolie toe. Meng goed. Kruid royaal met peper en zout. Zet in de oven voor 10 minuten. Voeg dan de aardappelschijfjes toe, meng onder elkaar (zodat de schijfjes ook in olie gewenteld worden) en bak 10 minuten mee.
  • Voor de notencrumble: meng de hazelnoten met het paneermeel en de Parmezaanse kaas, de peterselie en een eetlepel olijfolie. Zijn alle ingrediënten nog grof, dan kan je ze ook samen fijnhakken in een kleine keukenmachine. Kruid met peper en zout.
  • Voeg dan de room toe aan de ovenschaal samen met de look en meng goed met een houten lepel. Verdeel de Parmezaanse kaas bovenop.
  • Dep de zalm goed droog. Kruid met peper en zout en plaats bovenop de aardappelen en de broccoli. Verdeel de notencrumble bovenop en plaats opnieuw in de oven voor zo’n 10 – 15 minuten tot de zalm gaar is (dit hangt een beetje af van de dikte van jouw filets – de mijne was groot en woog 200g en was na 15 minuten gaar). Check eventueel met een vork om zeker te zijn.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Eet smakelijk! X Ellen

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog op zoek naar meer hoofdgerechten? Geen probleem, I’ve got you! Op hoofdgerechten-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Ovenschotel met broccoli en zalm

Dit blogbericht kwam tot stand in samenwerking met Inex. Voor meer informatie, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

Nog goesting?

vegetarische schoarma op pita broodje geserveerd
Vegetarisch
00:35

Pita met vegetarische shoarma

kalkoenrollade
Kerst
01:05

Kalkoenrollade met butternut, appel en walnoten

parelcouscous salade
Vis
00:30

Parelcouscous salade met zalm

Pasta boursin met zalm
Vis
00:20

Pasta Boursin met zalm met 6 ingrediënten

snelle bami goreng
Vlees
00:25

Snelle bami goreng

Marokkaans stoofpotje
Hoofdgerecht
00:30

Marokkaans stoofpotje met zoete aardappel en kikkererwt...

rijst met scampi en paprika
Hoofdgerecht
00:20

Rijst met scampi en romige paprikasaus

taco's met kip
Hoofdgerecht
00:25

Taco's met kip en cheddar uit de oven